IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελτίο Ειδήσεων
Επισκόπηση Τύπου
Επισκόπηση Τοπ. Τύπου
Επιλεγμένα Θέματα
Agenda
Ηχητικό Αρχείο
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MEDIA
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
EVENTS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
FUN
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
IONION FM 05.05.20

Για την «επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού» από την Ελλάδα και τους Έλληνες μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του. 

Η κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδίασε και εφαρμόζει, από την πρώτη στιγμή, πολιτικές που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, ανάφερε στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε  επίκαιρη ερώτηση του Ευκ.Τσακαλώτου, όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης. 

«Άλλη ύφεση προβλέπει ο Κ. Μητσοτάκης, άλλη ο Χ. Σταϊκούρας. Με ποιο σενάριο σχεδιάζεται η αντιμετώπιση της κρίσης;» αναφέρει σε δήλωση του ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού  στο CNN για το ύψος της ύφεσης. 

Με «έξοδο από τον Λαβύρινθο» από τον οποίο πρέπει να βγούμε ασφαλείς παραλλήλισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την επιστροφή στη νέα κανονικότητα τονίζοντας ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». «Μπήκαμε, από σήμερα το πρωί, στη γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα. Στόχος είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε τους ειδικούς ώστε να μην χαθούν όσα πετύχαμε τους προηγούμενους μήνες.  

«Η φάση που βιώνουμε από σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντική, κανένας δεν θέλει αυτή η πολύ καλή εικόνα να χαλάσει» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εκτιμώντας πως αν τηρήσουμε τα μέσα ατομικής προστασίας, την κοινωνική αποστασιοποίηση «το επόμενο χρονικό διάστημα θα πάμε καλά». 

Η χώρα μας έχει την «παραγωγική δυνατότητα η οποία ξεπερνάει τα 6.000 μοριακά τεστ την ημέρα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. 

Σε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη χθες σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Τα δέκα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά F-16. Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. 

Επίσης: Στο FIR Αθηνών εισήλθε χθες το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών F-16, που, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στα 27.000 πόδια στις 14:57. Ένα λεπτό αργότερα, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16, που επίσης εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από το νοτιοανατολικό άκρο της Χίου, στα 24.000 πόδια. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Την ίδια ώρα, διαψεύδει με γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ότι υπήρξε χθες παρενόχληση του ελικοπτέρου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από τουρκικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι αυτά εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή. 

Ελλάδα και Γαλλία από κοινού συνεργάζονται μόνες τους πλέον, για να εμποδίσουν το τουρκικό ΠΝ να “αλωνίζει” στην Μεσόγειο, το οποίο παραβιάζει μια ολόκληρη λίστα διεθνών νόμων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ με κύριο θέμα την Λιβύη.

Για τον λόγο αυτό και σε συνεννόηση των δύο γενικών επιτελείων, τρία ελληνικά αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως της 380 Μοίρας, πραγματοποίησαν αποστολές στην Κεντρική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους στις 4 Μαΐου 2020. 

Μέρα με τη μέρα πλησιάζει η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό. To ΠΝ βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή.  Η ηγεσία στέλνει μήνυμα στους Τούρκους καθημερινά και είναι σαφές το μήνυμα πως οποιαδήποτε πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Βέβαια χρειάζεται βούληση και από την Κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως δείχνει μία υποχωρητικότητα σε μία σειρά ζητημάτων. 

Στην κατάθεση πρότασης διεύρυνσης των κατηγοριών σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προχώρησε η ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κ.Ο., Σταύρος Καλαφάτης. 

Στην έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 στη θάλασσα προχώρησαν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών, Μεταφορών και ΝαυτιλίαςΝησιωτικής Πολιτικής. Οι εν λόγω ΚΥΑ έχουν ισχύ από σήμερα έως τις 18 Μαΐου κι αφορούν στην επιβολή του μέτρου του εν μέρει προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών στην Επικράτεια, πέραν των ορίων της οικείας περιφέρειας ή περιφερειακής ενότητας, την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με τα νησιά, την παράταση ισχύος του προσωρινού περιορισμού του κατάπλου ιδιωτικών πλοίων (σκαφών) αναψυχής προερχόμενων από το εξωτερικό και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης του απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων στην ελληνική Επικράτεια. 

Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία των Μουριών Κιλκίς προκάλεσε η επαναλειτουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών σε ξενοδοχείο της περιοχής.  Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα μπροστά από το ξενοδοχείο Θεά Δήμητρα' που βρίσκεται κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών αποκλείοντας την είσοδο  των περίπου 280 μεταναστών (οι περισσότεροι Αφγανοί), που είχαν μεταφερθεί στην περιοχή με λεωφορεία 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται από τον εμπορικό κόσμο η χθεσινή κίνηση στην αγορά, πρώτη μέρα επιστροφής στη νέα «κανονικότητα», με τον προβληματισμό να παραμένει για τη διαδικασία με τα επτά στάδια για την καθολική επαναλειτουργία της αγοράς. Η ικανοποίηση προέρχεται από το τμήμα των επιχειρήσεων, περίπου το 10%, που άνοιξαν χθες, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η πλειονότητα των μικρών καταστημάτων θα ανοίξει έπειτα από μία εβδομάδα. 

Εντατικοποιούνται από αυτή την εβδομάδα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με φορείς της αγοράς όπως η εστίαση, οι μεταφορές, τομείς του πρωτογενή τομέα αλλά και ο τουριστικός κλάδος. Βασικός στόχος είναι να γίνει κατάλληλη προετοιμασία του πακέτου των μέτρων στήριξης συγκεκριμένων κλάδων της αγοράς με βάση όμως και τις αντοχές της οικονομίας. 

Η παροχή ρευστότητας στην οικονομία -ειδικά σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας - σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων για τις οποίες η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια να ανακόψει την ύφεση, θα βρεθούν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,22% και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου σήμερα το μεσημέρι. 

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία παρουσιάζεται η υπεύθυνη δήλωση εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται στην ειδική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων. 

ΔΙΕΘΝΗ 

Μεγάλη επίθεση εξαπέλυσε ο τουρκικός Στρατός μαζί με ισλαμιστές μισθοφόρους στη βόρεια Συρία κατά του συριακού Στρατού. Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται στο πεδίο της μάχης στην περιοχή Al-Hasakah, ο τουρκικός Στρατός και οι σύμμαχοί του άνοιξαν πυρ με βαρύ πυροβολικό προς την περιοχή Tal Tamr, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, σε κατοικίες αμάχων. 

Την πρόθεσή της να δανειστεί το ποσό- ρεκόρ των 3 τρισ. δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκτινάσσονται στα ύψη. Το ποσό είναι πέντε φορές υψηλότερο από το ρεκόρ, που είχε καταγραφεί στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η εμμονή του δισεκατομμυριούχου Bill Gates για την παραγωγή του εμβολίου του κορωνοϊού ενώ μεγάλες υποψίες έχει προκαλέσει το γεγονός ότι 2 μήνες πριν την πανδημία χρηματοδοτήθηκε μια προσομοίωση από το ίδρυμα Gates βάση της οποία 65 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κορωνοϊό! Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει εκατομμύρια Αμερικανών ώστε να δημιουργήσουν την απαραίτητη πίεση που θα προκαλέσει εκτενή έρευνα κατά του Μ.Γκέιτς, τουλάχιστον σε μια χρονική περίοδο που ο Λευκός Οίκος είναι διαθέσιμος για να κάνεις κάτι τέτοιο. 

Η γερμανική κυβέρνηση, προστέθηκε και αυτή στην σειρά των δυτικών κρατών που «ζητούν εξηγήσεις» από την Κίνα σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού, καθώς η «αγορά της Γουχάν» πλέον δεν πείθει κανέναν. Και κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συμμετάσχει στην διευκρίνιση ανοιχτών ζητημάτων «Μια πρόσκληση της Κίνας προς τον ΠΟΥ, να συμμετάσχει στις εξετάσεις στην Κίνα, θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα, όπως το πρότεινε η επείγουσα επιτροπή του ΠΟΥ την περασμένη Παρασκευή», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών, που διοργάνωσε διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ 

Επιστολή στη Λευκωσία, με την οποία ανακοινώνουν ότι οι προγραμματισμένες για το 2020 γεωτρήσεις, σε τεμάχια της ΑΟΖ, αναβάλλονται λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης απέστειλε η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI και TOTAL. Ακολουθώντας την πρακτική της ExxonMobil, σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», η γαλλοϊταλική κοινοπραξία, έχει μετακινήσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις για το 2021. Στην επιστολή αναφέρεται πως η κοινοπραξία δεν ακυρώνει προγραμματισμένα έργα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός που υπό τις περιστάσεις η Λευκωσία θεωρεί θετική εξέλιξη. 

Ένα μικρό αεροσκάφος που μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης συνετρίβη στην περιοχή Μπέι της νότιας Σομαλίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι επτά επιβαίνοντες σε αυτό, ανέφερε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της περιοχής. 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ 

Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο διαιτησίας (CAS) της Λοζάνης κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία διατήρησε την αρχική ποινή της αφαίρεσης 7 βαθμών, την οποία είχε επιβάλει το πειθαρχικό όργανο της Λίγκας. Η μακεδονική ομάδα έχει αναθέσει την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη σε νομικό γραφείο της Ελβετίας. Ο φάκελος του «Δικέφαλου» περιλαμβάνει 1.000 σελίδες συνοδευτικά έγγραφα. 

Επιστροφή στις προπονήσεις από σήμερα για τον Ολυμπιακό, με την... προεργασία πάντως να ξεκινά από χθες το πρωί. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς πέρασαν από τα απαραίτητα τεστ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας και αναμένουν τα αποτελέσματα για να ξεκινήσουν από σήμερα. 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Τοπικές βροχές προβλέπονται σήμερα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα ενώ τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα πιθανόν θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά. 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 

Καιρός Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και το μεσημέριαπόγευμα στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ 

Στη Μακεδονία και τη Θράκη συννεφιά και από τις προμεσημβρινές ώρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν τη νύχτα. Στην Ήπειρο, το βόρειο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και την Εύβοια λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Στο νότιο Ιόνιο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, το πρωί λίγες νεφώσεις και από το απόγευμα αυξημένες νεφώσεις και σποραδικές βροχές. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός.  

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 7 μποφόρ.  

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια. 


Ακούστε το σχετικο απόσπασμα


Ακούστηκε 22 φορές μέχρι τώρα