IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελτίο Ειδήσεων
Επισκόπηση Τύπου
Επισκόπηση Τοπ. Τύπου
Επιλεγμένα Θέματα
Agenda
Ηχητικό Αρχείο
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MEDIA
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
EVENTS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
FUN
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
IONION FM 22.11.19

Σύγκρουση κορυφής παρουσιάζει σήμερα το πολιτικό σύστημα στη βουλή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». 

Στη διάσωση και περισυλλογή 400 μεταναστών και προσφύγων και στη σύλληψη τριών διακινητών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 10 διαφορετικά περιστατικά σε θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, της Λέσβου και της Χίου. Άλλοι 222 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από λέμβους σε έξι διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος. Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά πλοία μεταφέροντας 96 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, oι οποίοι θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας. Στις 6.30 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» αποβίβασε στο λιμάνι του Πειραιά 36 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, ενώ το «Blue star 1» 24 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο και 36 από την Κω. 

Νέο μήνυμα στην Ευρώπη για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού και μετανστευτικού, με την ύπαρξη ενός κοινού πλαισίου ασύλου και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, έστειλε από την Κροατία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, να υπάρξει περισσότερος επιμερισμός και την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ριζική αιτία του προβλήματος, που είναι ο πόλεμος καθώς και η φτώχεια σε σημαντικά μέρη του κόσμου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ. 

«Η Άγκυρα οφείλει να κατανοήσει ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικούπροσφυγικού ζητήματος δεν μπορεί να αποτελέσει τρόπο προσέγγισης της Ευρώπης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, στον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαίλ Τσατακλί, κατά την χθεσινή τους συνάντηση στη Βιέννη, στο περιθώριο ενός Συνεδρίου. 

Σε μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη χθες σε Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Συνολικά τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν και σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. 

Την προσωπική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να απομακρυνθούν εκατοντάδες banners που διαφήμιζαν την ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιείται στη Νίκαια, ζητεί με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. 

Στη Βιέννη βρίσκεται από αργά χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου καθώς θα συμμετάσχει σε συνάντηση πρώην υπουργών Εξωτερικών και διεθνών προσωπικοτήτων, από σήμερα μέχρι την Κυριακή  (22-24 Νοεμβρίου). Ως εκ τούτου δεν θα παραστεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου έχει προσκληθεί, έχοντας ενημερώσει σχετικά την Φώφη Γεννηματά. 

Το τελικό κείμενο με τις βελτιώσεις για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα διευκολύνουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, με βάση την πρόταση αναθεώρησης, προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στην Ελλάδα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. 

Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς δικαστές και η επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, είναι δύο από τα κεντρικά θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τα δύο αυτά θέματα έχουν την ευρεία αποδοχή των κομμάτων. Ειδικότερα για τις Ανεξάρτητες

Αρχές η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ορίζει ότι: «Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία τριών πέμπτων των μελών της. Η θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών παρατείνεται έως τον διορισμό νέων μελών. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών και της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής». Ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα περνάει στο σύνταγμα και νομιμοποιεί μέσω αυτού, την παράνομη περίοδο των 14 χρόνων προεδρίας στο ΕΣΡ, λόγω μη ευρείας αποδοχής μελών από τα κόμματα  

Χθες υπεγράφη η απόφαση για την αρχή του «μόνον άπαξ», με την οποία ο πολίτης θα δίνει μόνο μία φορά τα στοιχεία του στο Δημόσιο και όχι σε κάθε υπηρεσία ξεχωριστά. Στόχος, όπως σημείωσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι η συγχώνευση των διαφόρων αριθμών μητρώων σε έναν. 

Εισβολή σε τηλεοπτικό σταθμό στην Κρήτη πραγματοποίησε ομάδα αντιεξουσιαστών κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων για να προβάλει την αντίθεσή της στην εκκένωση κτηρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη και στις σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ μέσα στο 2020, αλλά και εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς θα διαμορφωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ, οριακά πάνω από τον στόχο του 3,5% ή μόλις κατά 164 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020. Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες. Το κοινωνικό μέρισμα, η αποπληρωμή του ΔΝΤ και τα κόκκινα στεγαστικά. 

Μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ θα καταγράψει το δημόσιο χρέος το 2020, αλλά ως ποσοτικό μέγεθος θα σημειώσει μικρή αύξηση σε σχέση με φέτος. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε 329,5 δισ. ευρώ, ή 167% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2020. 

«Ακόμα ένας προϋπολογισμός στηριγμένος στη διαρκή φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων, στις χαμηλές δημόσιες επενδύσεις και τη ''τεχνητή'' συγκράτηση των δαπανών» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας το περιεχόμενο του Προϋπολογισμού του 2020. 

ΔΙΕΘΝΗ 

Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής μπλόκαρε σήμερα την υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία της απόφασης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά την επίσημη αναγνώρισή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία. Είναι η δεύτερη φορά που ένας ρεπουμπλικανός γερουσιαστής εμποδίζει την τελεσίδικη υιοθέτηση στο Κογκρέσο αυτού του κειμένου, η ψήφιση του οποίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 405 ψήφους υπέρ επί συνόλω 435, στις 29 Οκτωβρίου, είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. 

Κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, η αστυνομία στη Λα Πας διέλυσε την Πέμπτη ογκώδη πορεία αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχε στην κεφαλή τα φέρετρα πέντε ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια την Τρίτη. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία που ξεκίνησε από την Ελ Άλτο, σε μικρή απόσταση από τη διοικητική πρωτεύουσα της Βολιβίας, οχυρό του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει εξοριστεί στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο. 

Η Κίνα επιδιώκει να υπογραφεί η καταρχήν εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος, αλλά δεν θα διστάσει να αντιδράσει αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο και ειδικοί εκτιμούν πλέον ότι η καταρχήν συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο είναι απίθανο να υπογραφτεί φέτος. 

Κοντά στα νησιά τα οποία διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα έπλευσαν δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ τις δύο τελευταίες ημέρες, σε μία περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός είναι ένα από τα σημεία τριβής στις σινοαμερικανικές σχέσεις, μαζί με τον εμπορικό πόλεμο, τια αμερικανικές κυρώσεις, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. 

Συνολικά 288 μετανάστες περισυνέλλεξαν το περασμένο 48ωρο δύο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που περιπολούν και εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης.Η οργάνωση Μεσόγειος SOS ανέφερε ότι το πλοίο της, το Ocean Viking, περισυνέλλεξε περίπου 90 ανθρώπους από ένα φουσκωτό στα διεθνή ύδατα, περίπου 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης. «Οι επιζώντες ανέφεραν πως το πλεούμενο αναχώρησε από τη Χομς της Λιβύης το βράδυ της Τρίτης», ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία επιχειρεί στην περιοχή από κοινού με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Η νέα διάσωση αύξησε σε 215 τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων που βρίσκονται πάνω στο Ocean Viking.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ 

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή εμφάνισή του και πήρε με επιβλητικό τρόπο τη νίκη με 99-80 απέναντι στην Άλμπα, στη «Mercedes-Benz Arena» του Βερολίνου. 

Αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο ειδικός εμπειρογνώμονας της ΕΠΟ, Πετρ Φούσεκ, καθώς όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας θα παρακολουθεί τη νέα μορφή λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών της. Επίσης, είναι εκείνος που θα δώσει την έγκριση, ή όχι για την εκταμίευση των χρημάτων προς την ΕΠΟ από FIFA και UEFA.  Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τόσο τις οικονομικές κατευθυντήριες γραμμές, όσο και το αναθεωρημένο οικονομικό σχέδιο δράσης 2019-2021. 

Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος προχώρησε σε αλλαγή ημέρας και ωρών διεξαγωγής του προγράμματος, σε τρεις αναμετρήσεις της 12ης και 13ης αγωνιστικής. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της 12ης ημέρας ο αγώνας ΑΕΛ–Βόλος θα διεξαχθεί το Σάββατο 30.11.2019 στις 17:15 (αντί για την Κυριακή 01.12.2019) και η συνάντηση Ξάνθη - Ατρόμητος την Κυριακή 01.12.2019 στις 17:15 (αντί για 17:00). 

Για τη 13η αγωνιστική, η συνάντηση Λαμία – ΟΦΗ θα διεξαχθεί την Κυριακή 08.12.2019 στις 15:00, αντί για τις 17:00 που αρχικά είχε προγραμματιστεί. 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα στην ανατολική χώρα. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στις ανατολικές Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (περιοχή Χαλκιδικής), στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου.  

Τα φαινόμενα βαθμιαία από τα δυτικά και τα νότια θα εξασθενήσουν. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι 8 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα πρωινές και βραδινές ώρες. 

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ 

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο, το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά.  

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. 


Ακούστε το σχετικο απόσπασμα


Ακούστηκε 12 φορές μέχρι τώρα