IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελτίο Ειδήσεων
Επισκόπηση Τύπου
Επισκόπηση Τοπ. Τύπου
Επιλεγμένα Θέματα
Agenda
Ηχητικό Αρχείο
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MEDIA
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
EVENTS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
FUN
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
IONION FM 29.07.19

Οι διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και η απάντηση των Ευρωπαίων σε αυτές αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις, που θα έχει σήμερα και αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Κύπρο. Πρόκειται για μία επίσκεψη με έντονα συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. 

«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η οποία - όπως επισήμανε - συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο. «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα» δήλωσε μετά το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, στους Εργάτες. 

Τα οφέλη της τριμερούς συνεργασίας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα, στο πλαίσιο  επίσημης επίσκεψής του. «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας» τόνισε, μεταξύ άλλων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες διεύρυνσης της τριμερούς, με την προσθήκη των ΗΠΑ σε ορισμένα θέματα. Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι «η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή». «Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία» έσπευσε να προσθέσει. Ειδική μνεία έκανε και στην Τουρκία, με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λευκωσία. «Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους:  Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Δένδιας. 

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ερευνών στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξετάζει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη θέσει το ζήτημα στο αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ζητώντας άδεια για την έναρξη σεισμικών ερευνών, μετά τις 15 Αυγούστου. Το αίτημα αφορά περιοχές νότια της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου. 

Στο φουλ μπαίνουν από σήμερα Δευτέρα οι μηχανές της Βουλής με στόχο την ψήφιση τριών νομοσχεδίων μέσα σε διάστημα έντεκα ημερών. Στην πρώτη γραμμή του κοινοβουλευτικού μαραθωνίου βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, το φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι 30 Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος -που έχει ήδη κατατεθεί- αναμένεται να εισαχθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή, θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά και για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.  

«Περιμένω ότι η διάταξη που αφορά το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους» αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, για τον οποίο διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάλογο με τα κόμματα «για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του». 

Εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, θα προβλεφθεί κατά την κατάργηση του καθεστώτος των «αιώνιων» φοιτητών, όπως διευκρινίζει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. 

Την αποπομπή του νέου γενικού γραμματέα Τουρισμού Κωνσταντίνου Λούλη ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τον νέο γενικό γραμματέα Τουρισμού Κωνσταντίνο Λούλη. Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα χαρακτηρίζει «υμνητή της Χούντας» τον κ. Λούλη και αναφέρει ότι «ο θαυμασμός του για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο είναι απολύτως εμφανής στο βιβλίο που εξέδωσε το 2015 ('Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα')». 

«Όσοι μου ασκούν κριτική, προφανώς δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο μου που συνιστά μια ψυχρή αποτύπωση των δύο τελευταίων αιώνων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η οποία περιλαμβάνει και την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών», αναφέρει ο γ.γ. Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης, σχολιάζοντας  το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που τον χαρακτήριζαν «υμνητή της χούντας».  

Τους γενικούς γραμματείς της Προεδρίας της Κυβέρνησης, που θα είναι υπεύθυνοι για το Συντονισμό των τομέων Οικονομικών - Αναπτυξιακών και Εσωτερικών Πολιτικών και του Σύγχρονου Πολιτισμού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, οι αρμοδιότητες Οικονομικών - Αναπτυξιακών Πολιτικών και Εσωτερικών Πολιτικών, την ευθύνη των οποίων είχε σήμερα ένα πρόσωπο, διαχωρίζονται, ώστε να υπάρχει ταχύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. 

Κατόπιν των παραπάνω ορίζονται: 

-γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, η Βίκυ Λοίζου 

-γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, ο Θανάσης Κοντογεώργης 

-γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. 

Στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ένα μέτρο που ελήθφη πριν από εννέα χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, ούτε καν στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η Χελένα Σμιθ από την «Guardian», επισημαίνοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτήν την ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, είναι αποφασισμένος και επιμένει πως οι βουλευτές είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, η απαγόρευση θα επιβληθεί σε υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους. 

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα, Δευτέρα, στην Αττική, τη Βοιωτία και άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι πολύ υψηλή (Κατηγορία 4) στις παρακάτω περιοχές Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα Κόρινθος, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα Χανιά Υψηλή (Κατηγορία 3) είναι η πιθανότητα πυρκαγιάς και στις εξής περιοχές Κεφαλονιά, Ζάκυνθος Ρέθυμνο, Ηράκλειο Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία Φωκίδα, Εύβοια Μαγνησία, Λάρισα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή των θερμών αέριων μαζών στη χώρα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών τουλάχιστον έως το τέλος του Ιουλίου. Χθες η θερμοκρασία άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, ενώ στους 38-39 βαθμούς κυμάνθηκε ο υδράργυρος στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τη Δευτέρα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν, με τον υδράργυρο να φθάνει έως τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τρίτη αναμένεται μικρή υποχώρηση. 

Σεισμός έγινε αισθητός στις 19.09 ΧΘΕς το απόγευμα, στην περιοχή της Αθήνας. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε δύο χιλιόμετρα. Το ακριβές επίκεντρο εκτιμάται 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, δήλωσε ότι ο σημερινός σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ. 

Σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το πρωί δυτικά της Ζακύνθου. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα και το επίκεντρο απείχε από τη πόλη της Ζακύνθου 33 χιλιόμετρα. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Σημαντικές φοροελαφρύνσεις σε περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων παρέχουν οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στο φορολογικό νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση αρχίζει σήμερα στη Βουλή. 

Άμεση εντολή προς όλες τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ ανά τη χώρα να σταματήσουν τη διαδικασία έκδοσης συγκεκριμένου αριθμού συνταξιοδοτικών αποφάσεων οι οποίες αφορούν μηνιαία ποσά που κυμαίνονται από 8.000 ευρώ τον μήνα και φθάνουν ακόμη και στα 24.000 ευρώ έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ενημερώθηκε για το μείζον αυτό θέμα την περασμένη Τρίτη  

Τα οριστικά αποτελέσματα με τους δικαιούχους, του προγράμματος Κοινωνικού τουρισμού, το οποίο θα διαρκέσει 12 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 31η Ιουλίου 2020, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ από την Παρασκευή 26 Ιουλίου. 

ΔΙΕΘΝΗ

Πυρετώδη προετοιμασία κυβέρνησης και δημοσίου για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας και άτακτου Brexit «επιβάλλει» ο Μπόρις Τζόνσον. Συγκροτεί «Πολεμικό Συμβούλιο» - μιμούμενος τον Τσόρτσιλ - με τη συμμετοχή του ίδιου και έξι υπουργών. 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε στους Ιρανούς βουλευτές ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές  της στον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA. 

Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν χθες Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σε επίθεση που άρχισε με την πυροδότηση ισχυρής βόμβας και ακολουθήθηκε από σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε εξτρεμιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας.  

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ναυτική δύναμη υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή συνεισφέροντας μια μικρή ομάδα πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού, για να προστατεύονται δεξαμενόπλοια που διέρχονται από το στενό του Ορμούζ,  σύμφωνα με νοτιοκορεάτικη εφημερίδα. 

Ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ αποχωρεί, με την παραίτησή του να ανακοινώνεται από τον Αμερικανό πρόεδρο μέσω Twitter. Πρόκειται για τον Νταν Κόουτς, διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ο οποίος είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση έναντι της Ρωσίας, αλλά και της Βόρειας Κόρεας. 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ 

Οι επιτυχίες της ελληνικής κωπηλασίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23, στη Σαρασότα της Φλόριντα, συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και χθες. Μετά την πρώτη θέση των Χριστίνα Μπούρμπου - Μαρία Κυρίδου το Σάββατο, στον τελικό της δίκωπου άνευ πηδαλιούχου, χθες ήταν η σειρά των Δήμητρα Τσαμοπούλου - Ανέτα Κυρίδου να στεφθούν παγκόσμιες πρωταθλήτριες, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. 

Ένας Ισπανός διαιτητής, ο 37χρονος Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα, ορίστηκε από την UEFA για να διευθύνει τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Βικτόρια Πλζεν. Ο αγώνας των «ερυθρόλευκων» με τους Τσέχους εντάσσεται στο πλαίσιο του Β΄ προκριματικού γύρου στο Champions League και θα διεξαχθεί αύριο στις 21:30, στο «Γ. Καραϊσκάκης». 

Παίκτης του Ολυμπιακού με τη μορφή δανεισμού από τη Λιλ αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες ο Γιασίν Μπενζιά, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρει στο πρόσωπό του τον παίκτη, που θα αντικαταστήσει επάξια το κενό του Κώστα Φορτούνη και συνεχίζουν τις απαραίτητες διαδικασίες, για να τον φέρουν στο λιμάνι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, ο Γάλλος μέσος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ομάδας, αφού είναι ζήτημα χρόνου η οριστικοποίηση της συμφωνίας. 

Η μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κινεζική Γιανγκσού Σάνινγκ δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο αθλητικών ειδήσεων Omnisport. Ο Ουαλός διεθνής επιθετικός ήταν έτοιμος για μια συμφωνία που θα του επέτρεπε να κερδίζει 1 εκατομμύριο λίρες την εβδομάδα, όμως φαίνεται ότι θα παραμείνει κάτοικος Μαδρίτης, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία με άλλο σύλλογο. 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο στα δυτικά και τα βόρεια αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βορειοδυτικά, με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 38 και πιθανώς 39 βαθμούς Κελσίου. 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων και βελτίωση από το απόγευμα. 

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ 

Στη Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. 

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.  

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 


Ακούστε το σχετικο απόσπασμα


Ακούστηκε 3 φορές μέχρι τώρα