IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MEDIA
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
EVENTS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
FUN
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Λόγος με βαθιές πολιτικές προεκτάσεις απο την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
28.02.15

« Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και όπως ξέρετε πάντοτε χαίρομαι να μοιράζομαι σκέψεις μαζί σας. Η πρώτη σκέψη που θέλω να μοιραστώ, λόγω της στιγμής, είναι ότι οι δικαστές είναι άνθρωποι, είναι άνθρωποι που δίνουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες τον αγώνα για δικαιοσύνη, με αυταπάρνηση, με αλτρουισμό, με πίστη στις αρχές και τις αξίες τις οποίες καλούνται να υπηρετούν και με φρόνημα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι Κυβερνήσεις προσπάθησαν να κάμψουν αυτό το φρόνημα  και να εργαλειοποιήσουν τη Δικαιοσύνη. Να τη μετατρέψουν από θεσμική εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών, του Κράτους Δικαίου και της τήρησης του Συντάγματος, σε εργαλείο υλοποίησης αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών. Είναι, επομένως, εμψυχωτικό και αναζωογονητικό, το να ακούει κανείς τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές λειτουργούς, στη θεσμική τους έκφραση, να αναφέρονται όχι σε ευτελείς και ποταπές, ξένες προς τη Δικαιοσύνη, σκοπιμότητες, όπως είναι η εξυπηρέτηση των ταμειακών του κράτους, αλλά στα μεγάλα ιδεώδη, στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατική, συνταγματική λειτουργία του πολιτεύματος και η προστασία της κοινωνίας και των αδυνάμων, από τη λαίλαπα επιθέσεων που δέχονται μέσα από τον οργιώδη  και ανηλεή τρόπο νομοθέτησης και άλωσης του κράτους δικαίου που γνώρισε και η χώρα μας, αλλά και που γνωρίζει συνολικά η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η νομοθέτηση που περιγράφηκε προηγουμένως από την Πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, οι αναρίθμητες ρυθμίσεις, οι απερίσκεπτες τροποποιήσεις αλλά και οι πολύ στοχευμένες τροπολογίες παράγουν και ενθαρρύνουν δύο πράγματα: τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Και τα δύο αντιστρατεύονται τη Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά το Κοινοβούλιο στη νέα Κοινοβουλευτική Περίοδο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι το Κοινοβούλιο θα αναζητήσει κοινά πεδία ενεργοποίησης και διαβούλευσης με τη Δικαιοσύνη, πάντοτε με σεβασμό στην ανεξαρτησία των λειτουργιών του πολιτεύματος, πάντοτε με αγωνία για τη συστράτευση στα κοινά πεδία αρμοδιότητας.

Ένα τέτοιο κοινό πεδίο αρμοδιότητας είναι αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένως: η προστασία του πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, η θωράκιση των νομοθετικά και συνταγματικά προστατευόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που για κάποιο λόγο παραλείπονται από τη δημόσια και διεθνή συζήτηση περί των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και περί των τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Η κρίση χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παραγνωρίζοντας και αγνοώντας και αδιαφορώντας για τις διεθνείς υποχρεώσεις όχι μόνο της χώρας μας αλλά συνολικά της διεθνούς κοινότητας, για προστασία και εγγύηση των στοιχειωδών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ατομικών, πολιτικών, κοινωνικών.

Εκείνο που πρέπει πάνω από όλα να τονιστεί είναι ότι δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται και δεν θα προωθηθούν πολιτικές που συνιστούν πλήγμα και χτύπημα στην καρδιά των δικαιωμάτων στην καρδιά του πυρήνα της δημοκρατίας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Κοινοβούλιο σε αυτήν την περίοδο θα εφαρμόσει με μεγάλη προσήλωση την αρχή της διαβούλευσης, την αρχή του ανοίγματος στην κοινωνία, την αρχή της ακρόασης όλων εκείνων των φορέων που γνωρίζουν τα προβλήματα, που ενδιαφέρονται για την επίλυσή τους που έχουν άποψη για τις προτεινόμενες λύσεις, είτε από την εκτελεστική είτε από την νομοθετική εξουσία, διότι εκείνο που έχει αποδειχθεί διαχρονικά μέσα από τις δεκαετίες της μεταπολιτευτικής ιστορίας είναι ότι όπου υπάρχει διαβούλευση, διάλογος, ανταλλαγή απόψεων και ακρόαση εκείνων οι οποίοι ζουν και γνωρίζουν τα προβλήματα, εκεί επιτυγχάνεται και η βέλτιστη λύση. Όπου υπάρχει επιβολή, εκβίαση, εξαναγκασμός λειτουργών – και μάλιστα ανεξάρτητων λειτουργών- να εφαρμόσουν νομοθετήματα που αντιστρατεύονται το καθήκον και τη συνείδηση τους, εκεί παράγεται αντιδημοκρατική λειτουργία και υπονομεύεται το πολίτευμα.

Ευχαριστώντας την ένωση Διοικητικών Δικαστών για αυτή την πρόσκληση αλλά και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για τη φιλοξενία, είναι πάντοτε πολύ ευχάριστο να βρίσκεται κανείς σε οικείο περιβάλλον και έμψυχο και άψυχο, θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς καλή ανάρρωση στην Πρόεδρο της Ένωσης, να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση μου για το έργο που η Ένωση σας επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια και να ευχηθώ καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες σας».
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
31-08-14  Νικολόπουλος: Δεν απολογούμαι για τις στέρεες και ξεκάθαρες απόψεις μου
01-01-14  ΚΑΛΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ!
07-06-13  Ανοικτή επιστολή Βαξεβάνη σε Μπαρόζο
06-05-12  Επίθεση σε site κομμάτων
02-05-12  Ο Κωστής Γόντικας στηρίζει Αυγερινοπούλου
30-04-12  Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΧΑΙΑΣ παρουσίασαν το ψηφοδέλτιο
27-04-12  Σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας & των Ελλήνων
27-04-12  Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την πρωτομαγιά στον Πύργο
26-04-12  Πρόγραμμα επισκέψεων Βουλευτού Διονυσίας Αυγερινοπούλου
26-04-12  Ομιλία της Διονυσίας Αυγερινοπούλου στην Αθήνα
26-04-12  Νίκος Νικολόπουλος: Έφτασε η ώρα να ανοίξουμε
26-04-12  Τα ψέματα και οι ανακολουθίες του κ. Σαμαρά
26-04-12  Α. Σκαρτσιάρης – Προτάσεις για την ενίσχυση του Τουρισμού
26-04-12  Τέλος στην ανομία και στην εγκληματικότητα στις πόλεις
26-04-12  Διακυβεύονται ίσως τα πάντα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση
26-04-12  Καταδικάζει επίθεση στον πρόεδρο Φιλοδασικού Συλλ. Φτέρης
26-04-12  Θέματα που ανέδειξε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή
26-04-12  Η Πυρηνική Ενέργεια δεν αποτελεί επιλογή!
10-04-12  Η Διονυσία Αυγερινοπούλου στο IONION FM (Συνέντευξη)
09-04-12  Ο Γιώργος Βαρεμένος με το ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία
06-04-12  Γιαννης Κάραλης: νέο αίμα στην Β Πειραιά με τη ΝΔ
30-03-12  Χρήστος Πρωτόπαπας: Οι αποτυχημένες πολιτικές και τα προβλήματα δεκαετιών μας έφεραν ως εδώ
04-03-12  Γιάννης Μανώλης: Ναι σε πολιτική συνεργασία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά...
04-03-12  Ανακριβές «πόθεν έσχες», του Ισ. Κούβελου, αλλά χωρίς αδικαιολόγητη επαύξηση περιουσίας
03-03-12  Οι ΗΠΑ ήξεραν από το 2007 για τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου
29-02-12  Εξακολουθεί να προκαλεί ο Ρέσλερ
29-02-12  Γύρισαν στο "μαντρί" πέντε της ΝΔ και ένας του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας "ναι" στον εφαρμοστικό για τις συντάξεις