IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 




ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334




Εντολή τρόικας για μαζικές κατασχέσεις!
ΑΘΗΝΑ 30.04.14

«Ταφόπλακα» σε όποιες προσδοκίες μπορεί να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε εφορίες και ταμεία, για μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, που θα τους επέτρεπε να ξεχρεώσουν, μπαίνει με το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι έχουν αποτύχει παταγωδώς οι ρυθμίσεις του περασμένου καλοκαιριού («Νέα Αρχή» για τα παλαιά χρέη, ρύθμιση σε 12 δόσεις για τα νέα) αλλά η εντολή της τρόικας στην κυβέρνηση είναι να αποφύγει κάθε σκέψη για αλλαγή των όρων ρύθμισης και να επιδιώξει την αναγκαστική είσπραξη των χρεών με μαζικές κατασχέσεις.

Στο αναθεωρημένο μνημόνιο, η τρόικα φρόντισε να κλείσει δια παντός το θέμα των όρων και διαδικασιών ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο είχε συζητηθεί εκτενώς και πέρυσι, με ατυχή κατάληξη για τους οφειλέτες, αφού οι ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο ήταν υπερβολικά αυστηρές και δεν επέτρεψαν στους περισσότερους να βρουν μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημά τους, ούτε βέβαια στο Δημόσιο και τα Ταμεία να εισπράξουν τα ποσά που περίμεναν.

Παρά την αποτυχία αυτών των ρυθμίσεων, η τρόικα... σφυρίζει τέλος παιχνιδιού και υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναλάβει μια διαρκή μνημονιακή δέσμευση ότι «θα απέχει από τη χαλάρωση των ρυθμίσεων του 2013 για την πληρωμή χρεών». Η λύση, πιστεύει η τρόικα, δεν είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες να πληρώσουν, αλλά να κυνηγηθούν αποτελεσματικότερα και να χάσουν όποια περιουσιακά στοιχεία τυχαίνει να έχουν. Έτσι, η κυβέρνηση αναλαμβάνει με το νέο μνημόνιο μια επίσης διαρκή υποχρέωση να ενισχύει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, για αυτούς που έχουν χρέη και δεν τα έχουν ρυθμίσει. Αντίστοιχα, για όσους κάνουν ρύθμιση, αλλά δεν σταματούν να πληρώνουν, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να διασφαλίζει την είσπραξη με άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Στην έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας, η Κομισιόν παραθέτει στοιχεία Ιανουαρίου 2014, που δείχνουν την πλήρη αποτυχία των περσινών ρυθμίσεων:

- Χρέη ύψους μόλις 1,2 δισ. ευρώ προς τις εφορίες είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν μόνο 500 εκατ. ευρώ.

- Το αποτέλεσμα είναι πολύ χαμηλότερο από τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά, για ρύθμιση οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ προς τις εφορίες και 4 δισ. ευρώ προς τα ταμεία.

- Το συνολικό ύψος των πληρωμών που είχαν γίνει, με βάση το πρόγραμμα «Νέα Αρχή» ήταν μόλις 130 εκατ. ευρώ στις εφορίες και 77 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. «Η συμμετοχή (σ.σ.: των οφειλετών) ήταν πολύ μικρότερη από τις αρχικές προσδοκίες», παραδέχεται η Κομισιόν.

Στο σημείο αυτό, η Κομισιόν αποκαλύπτει το διάλογο που έγινε για το θέμα με την κυβέρνηση. Οι αρχές, αναφέρει, υποστήριξαν ότι τα νέα σχήματα εξόφλησης οφειλών (η «Νέα Αρχή», για τα παλαιά χρέη, και η τακτική ρύθμιση σε 12μηνη βάση για τα νέα) δεν είναι αρκετά ελκυστικά, σε ό,τι αφορά τους χρόνους εξόφλησης και τη μείωση των παλαιών προσαυξήσεων. Η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα αρκετές εναλλακτικές λύσεις, που θα καθιστούσαν τις ρυθμίσεις πιο ελκυστικές, είτε με επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των οφειλών, είτε με το να επιτραπεί η ένταξη και νέων (μετά το 2013) οφειλών στο σχήμα της «Νέας Αρχής». Προτάθηκε, επίσης, μεγαλύτερη μείωση προσαυξήσεων.

Όμως, η τρόικα επιχειρηματολόγησε κατά της αλλαγής των όρων, αναφέρει η Κομισιόν. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποί της σημείωσαν ότι η αλλαγή των όρων θα ήταν άδικη για όσους είχαν ήδη μπει σε ρύθμιση με τους παλαιούς, ότι η επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής θα μείωνε τις εισπράξεις βραχυπρόθεσμα και θα αύξανε τους κινδύνους μη αποπληρωμής μακροπρόθεσμα και ότι η αλλαγή των όρων, σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους από την καθιέρωσή τους, θα υπονόμευε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και τις προσπάθειες να αλλάξει η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα.

Η κυριότερη επισήμανση της τρόικας, όμως, ήταν ότι, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η απροθυμία των οφειλετών να ρυθμίσουν τα χρέη τους στις εφορίες και στα ταμεία δεν συνδέεται με τη χαμηλή ελκυστικότητα των ρυθμίσεων, αλλά με το ότι δεν εκλαμβάνεται από τους οφειλέτες ως αξιόπιστη η απειλή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η σύσταση που απορρέει από αυτή την επισήμανση είναι σαφής: «μη διευκολύνετε τους οφειλέτες, προχωρήστε σε περισσότερες κατασχέσεις»!

Πηγή: http://www.sofokleous10.gr/



επιστροφή