IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Δημ. Καζάκης: Έχουμε εισέλθει στον κύκλο των προμελετημένων φυσικών καταστροφών
13.09.23


Η πρωτοφανής καταστροφή από τις θεομηνίες συνιστά χαράς ευαγγέλια για όσους νέμονται τον κρατικό κορβανά, ανέφερε σήμερα στο IONION FM και στην Πρωινή Περίπολο ο πρόεδρος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) Δημήτρης Καζάκης λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στο Βόλο και τη Θεσσαλία έκλεισε το μάτι με βαθύ νόημα στο κράτος των μεγαλοεργολάβων και στο κύκλωμα των έργων αρπαχτής, γιατί θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κονδύλια με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», ενώ οι πολίτες οφείλουν να μην διαμαρτύρονται, καθώς θα αποζημιωθούν.

                Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καζάκη, τα εξωνημένα ΜΜΕ, για να υποστηρίξουν αυτή την τρομερή ανοησία, αντλούν για μια ακόμη φορά ειδικούς από τους ακαδημαϊκούς χώρους που λειτουργούν αυστηρά με ένα και μόνο αλάνθαστο επιστημονικό κριτήριο... Όπως ανέφερε, ευυπόληπτος καθηγητής μίλησε για τη βροχή των 18.000 χρόνων(!), κάτι που σημαίνει ότι είχε να βρέξει έτσι από την εποχή των παγετώνων  στην περιοχή!

                Από την άλλη, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν κάνουν φτηνή αντιπολίτευση μιλώντας για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) με τα οποία καθορίστηκαν οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) για βροχές με περίοδο επαναφοράς 50, 100 και 1000 χρόνια, κατηγορώντας την κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε και δεν προχώρησε τις μελέτες επικαιροποίησης των ΣΔΚΠ, σύμφωνα με οδηγία της Κομισιόν του 2019.

                Όμως το καίριο ζήτημα για τον κ. Καζάκη, είναι ότι οι μελέτες καθορισμού Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) είχαν προβλέψει τις περιοχές που κινδυνεύουν. Πρόκειται για τις παλιές μελέτες του 2016-2017.

                Το ερώτημα λοιπόν κατ᾽αυτόν είναι το γιατί δεν απαντούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, οι εν ενεργεία Περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, τι έργα και παρεμβάσεις έκαναν για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος πλημμυρών που είχε προβλεφθεί από το 2017. Το ότι δεν έβαλαν σταθμήμετρα κατά μήκος της κοίτης των ποταμών και χειμάρρων – ιδίως στις περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου – για να παρακολουθείται η στάθμη τους κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων. Έπειτα, η παροχή νερού από μια βροχόπτωση όταν έχει προηγουμένως καεί σημαντικό μέρος της λεκάνης απορροής ενός ποταμού ή χειμάρρου, υπερδιπλασιάζεται και ο όγκος των φερτών είναι τέτοιος που καμιά γέφυρα, δρόμος, σπίτι, ανάχωμα ή αγωγός δεν μπορεί να κρατήσει.

                Κυρίως επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η χώρα οικοδοποιείται προς όφελος της διεθνούς χρηματιστικής αγυρτείας - με ρυθμούς πρωτόγνωρους, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Καζάκης, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς και γενικευμένης εκποίησης, αλλά και για στρατιωτικοπολιτικούς λόγους, προκειμένου να επιβληθεί ο εθνικός ακρωτηριασμός της Ελλάδας.

                Ο εθνικός σχεδιασμός δεν ανήκει στις προτεραιότητες, ούτε στα έργα που επιλέγει η ΕΕ να χρηματοδοτήσει. Ενώ ταυτόχρονα χάρις στην φούσκα του χρέους και της αποικιακής δημοσιονομικής πολιτικής, που μας έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαίοι δανειστές, εταίροι και φίλοι μας, έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις δημόσιες επενδύσεις στο σύνολό τους.

                Η περίφημη δήθεν έξοδος από τα μνημόνια της κυβέρνησης Τσίπρα, που υποθετικά οδήγησε το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων στο ναδίρ, το έφερε στο χαμηλότερο επίπεδο όχι μόνο της περιόδου 1995-2022, αλλά ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποίησε την πανδημία για να αυξήσει το ύψος των δημοσίων επενδύσεων, αποζημιώνοντας γνωστούς ολιγάρχες του τόπου για τα μέτρα καταστολής της οικονομίας και της κοινωνίας, με δισ. ευρώ ημέτερους και συνδαιτημόνες, αντλώντας κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ οι χορηγήσεις κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ πήγαν να ενισχύσουν την όρεξη του κράτους των μεγαλοεργολάβων και των έργων αρπαχτής. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καζάκη, γιατί εμφανίζεται αυξημένο το ποσοστό των δημοσίων επενδύσεων επί του ΑΕΠ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

                Καταλήγοντας διαπιστώνει ότι, όσον αφορά  στις καταστροφές και τις εκατόμβες, μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι ίσως κάθε χρόνο οι πυρκαγιές της χιλιετίας θα μας φέρνουν τις βροχοπτώσεις της χιλιετίας, μόνο και μόνο για να δικαιολογείται, να επιβιώνει και να βασιλεύει το σύστημα εγκλήματος, αγυρτείας και απάτης που έχει εγκατασταθεί μόνιμα πια στην διακυβέρνηση της χώρας έως τις Περιφέρειες και τους Δήμους.επιστροφή