IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
01.09.23


Ο υφυπουργός Οικονομικών, κος Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συνεργασία  και την προσπάθεια που κάνανε και οι άνθρωποι του λογιστικού κλάδου που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα  και έτσι ξεπεράσαμε με τη λήξη της προθεσμίας πάνω από 80 χιλιάδες δηλώσεις στα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι και πάνω από σχεδόν 40 χιλιάδες παραπάνω δηλώσεις σε σχέση με τα νομικά συνεπώς ήταν πολύ επιτυχημένη η διαδικασία με λιγότερα προβλήματα από ότι άλλες χρονιές και ελπίζουμε να την βελτιώσουμε και για την επόμενη.

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες και δεδομένες φυσικά πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αλλά νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει πως πιστεύει πως η συνέχιση της στήριξης, για όσο διάστημα αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες, συνεχίζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε σημάδια βελτίωσης. Η μείωση του πληθωρισμού που τώρα πια από 5οι μικρότεροι στην ΕΕ είμαστε στην τέταρτη θέση, το γεγονός ότι έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται ακόμα περισσότερο η ανεργία όλα αυτά δείχνουν ότι και η ίδια η οικονομία μπορεί να στηρίζει τους πολίτες της. Αυτό θέλουμε και αυτό είναι το υγιές.

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Είμαστε πια πολύ συγκεκριμένα στην αποκλιμάκωση ήδη συζητιέται πια δεδομένου ότι και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός έπεσε αυτό το μήνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, συνολικά για την Ευρώπη, συζητιέται στους κύκλους γύρω από την ΕΚΤ αν φτάσαμε στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων ή θα δούμε τελικά αυτή την έξτρα αύξηση. Το μήνυμα είναι ότι  η κυβέρνηση θα είναι εδώ για όσο χρειαστεί χωρίς όμως να ξεφύγουμε από τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας.   

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα, θα τα εξαντλούμε κάθε φορά αλλά δεν θα τα υπερβαίνουμε. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα, το δεύτερο μήνυμα είναι  ότι ο χώρος που δημιουργείται θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί το αν τα περιθώρια θα είναι α ή β  θα είναι α ή β για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο δεν θα αποτελούμε εμείς εξαίρεση αλλά μέσα στο περιθώριο που έχεις αν μπορείς να το καλύψεις ή να δημιουργήσεις χώρο μέσα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για παράδειγμα προφανώς αυτό είναι προς όφελος των πολιτών.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η φιλοσοφία αυτής της ΔΕΘ και της παρουσίας συνολικά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού θα είναι η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι το όποιο περιθώριο υπάρχει δεν θα το αξιοποιήσει ο Πρωθυπουργός για τις εξαγγελίες αλλά είναι προφανές ότι λίγες μέρες μείνανε  θα πρέπει να περιμένουμε τον ίδιο να μας τις ξεδιπλώσει.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα μια ελάφρυνση σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Το τέλος επιτηδεύματος πάντοτε το έχουμε συνδέσει στη δυνατότητά μας να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, είπαμε ότι το τέλος επιτηδεύματος το θεωρούμε και πιστεύουμε πως είναι και πρέπει να  είναι προσωρινό αλλά αυτή η προσωρινότητά του στηρίζεται στην αποτελεσματικότητα και στην φορολογική συνείδηση όλων μας και στην αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στους ελέγχους και στον τρόπο που λειτουργούμε. Συνεπώς έχουμε δουλειά μπροστά μας, πολλά πράγματα να μεταρρυθμίσουμε σε αυτόν τον τομέα, τα κάνουμε γρήγορα, τελειώνουμε τον σχεδιασμό μας με αυτό τον ορίζοντα της ΔΕΘ και θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε και το τέλος επιτηδεύματος.επιστροφή