IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς φασίστες; Στο μέγα ερώτημα, μετά τις Γαλλικές εκλογές, απαντά ο Νίκος Ιγγλέσης
10.07.24


Μιλώντας στο IONION FM ο Αρθρογράφος, Συγγραφέας, μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Νίκος Ιγγλέσης, είπε πως τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών προκάλεσαν μεγάλη ανακούφιση σ’ όλα τα συστημικά κέντρα αποφάσεων εντός της ΕΕ, αλλά και διεθνώς.

Ο μεγάλος κίνδυνος να αποκτήσει την απόλυτη ή έστω τη σχετική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου το κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρί Λεπέν αποτράπηκε. Οι δημοσκοπήσεις, που είχαν προηγηθεί, απέτυχαν για πολλοστή φορά.

Στις Βρυξέλλες επανήλθε η σχετική ηρεμία, τώρα μπορεί να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν και τους σχεδιασμούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο Βερολίνο ελπίζουν ότι ο ξεχαρβαλωμένος «γαλλογερμανικός άξονας» θα εξακολουθήσει να καθοδηγεί την ΕΕ. Στην Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ σήμανε λήξη επιφυλακής. Οι αγορές ηρέμησαν και αυτές προσώρας.

Στη Γαλλία, το μεγάλο παζάρι έγινε στις 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες (από τις συνολικά 577) στις οποίες, στον πρώτο γύρο, κανείς υποψήφιος δεν είχε λάβει το 50% των ψήφων. Σ’ αυτές τις περιφέρειες το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» υπό τον Μελανσόν, το «Μαζί» του Μακρόν, μέρος των Ρεπουμπλικάνων και άλλοι, συνεργάστηκαν με μοναδικό στόχο να περιορίσουν τις έδρες που θα μπορούσε να καταλάβει το RN.

Τα συνεργαζόμενα κόμματα του αυτοαποκαλούμενου και «Δημοκρατικού τόξου»  απέσυραν από 310 περιφέρειες τούς υποψηφίους τους που είχαν καταταγεί τρίτοι ή τέταρτοι ώστε να υπάρχει ένας μόνο κοινός υποψήφιος απέναντι στον υποψήφιο του κόμματος της Λεπέν. Η τακτική αυτή, που είχε εφαρμοστεί με επιτυχία αρκετές φορές στο παρελθόν, εφαρμόστηκε και πάλι.

Στη νέα Εθνοσυνέλευση κανένα μπλοκ κομμάτων δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Η Γαλλία μπήκε ήδη σε περίοδο πολιτικής αστάθειας και ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένος, αφού το κόμμα του έχασε περίπου 95 έδρες και 15,4% των ψήφων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2022. Ο αιφνιδιασμός της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, μετά τις Ευρωεκλογές, δεν πέτυχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τον γάλλο πρόεδρο.

Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (ένας ετερόκλητος συνασπισμός της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των Οικολόγων κ.α.) κέρδισε 32 έδρες στον 1ο γύρο και 146 στο 2ο, συνολικά 178. Εκλέχθηκαν και 12 ανεξάρτητοι αριστεροί βουλευτές.

Το «Μαζί» του Ε. Μακρόν κέρδισε 2 έδρες στον 1ο γύρο και 148 στον 2ο, συνολικά 150. Εκλέχτηκαν και 6 ανεξάρτητοι κεντρώοι βουλευτές.

Η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν κέρδισε 37 έδρες στον 1ο γύρο και μόλις 88 στον 2ο, συνολικά 125. Εκλέχθηκαν και 17 ανεξάρτητοι δεξιοί βουλευτές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι (το παλαιό ντεγκωλικό κόμμα που μετονομάστηκε επί Σαρκοζί) κέρδισε 1 έδρα στον 1ο γύρο και 38 στον 2ο, συνολικά 39. Υπάρχουν και 27 ανεξάρτητοι κεντροδεξιοί βουλευτές καθώς και άλλοι 22 διαφόρων πολικών αποχρώσεων.

Η «Εθνική Συσπείρωση» έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και στους δύο γύρους 29,3% στον 1ο και 32% στον 2ο. Το κόμμα της Λεπέν, στον 2ο γύρο, έλαβε 1.740.000 ψήφους περισσότερους από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και 2.430.000 ψήφους περισσότερους από το κόμμα του Μακρόν, αλλά κέρδισε λιγότερες έδρες λόγω της συνεργασίας των δύο βασικών αντιπάλων του.

Είναι το εκλογικό σύστημα, των μονοεδρικών περιφερειών σε δύο γύρους που απέτρεψε το θρίαμβο της «Εθνικής Συσπείρωσης». Αν στη Γαλλία ίσχυε το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας, όπου και πάλι υπάρχουν μονοεδρικές περιφέρειες οι οποίες όμως κρίνονται σ’ ένα γύρο (ο πρώτος παίρνει την έδρα) τότε το κόμμα της Λεπέν θα είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, γιατί στον 1ο γύρο οι υποψήφιοί του ήταν πρώτοι σε 297 περιφέρειες (πλειοψηφία 289), οι του Λαϊκού Μετώπου» 159, της παράταξης Μακρόν σε μόλις 70 και οι Ρεπουμπλικάνοι  σε 20.

Τώρα το ερώτημα είναι, πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία; Ο Μακρόν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μαζί με κάποιους πολιτικούς, η οποία θα νομοθετεί με περιστασιακές πλειοψηφίες ανά νομοσχέδιο. Μπορεί επίσης να σχηματίσει μια πιο συνεκτική συμμαχία που θα περιλαμβάνει, εκτός από τους βουλευτές του κόμματός του, ορισμένους από τους βουλευτές των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων του Λαϊκού Μετώπου, κάποιους από τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς και αρκετούς από τους ανεξάρτητους. Είναι αμφίβολο όμως, πόσο αυτή η μειοψηφική συμμαχία μπορεί να αντέξει στο χρόνο και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.

Η Γαλλία, με δημόσιο χρέος 112% του ΑΕΠ, με δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% και υπό την απειλή της Κομισιόν  για έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Τα «φτερά» του Μακρόν έχουν κοπεί.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους (φασίστες); όπως θα έλεγε ο Καβάφης.


Ακούστε το σχετικο απόσπασμα


Ακούστηκε 595 φορές μέχρι τώρα

επιστροφή