Σειρά επαφών πραγματοποιεί ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, σε μια διαχρονική προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης - πέραν των δικαστικών διεκδικήσεων - που καταβάλλει ο Σύλλογος από το 2015.
Στα πλαίσια αυτά ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. συναντήθηκε στα γραφεία της Κουμουνδούρου με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Νίκο Παππά (Τομεάρχη Οικονομικών) και το επιτελείο του εν λόγω τομέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη μεταξύ τους συνάντηση τονίστηκε από μέρους των δανειοληπτών το γεγονός της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης και η ανάγκη ανάληψης άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την επίλυση του ζητήματος που αφορά πλέον των 200.000 συμπολιτών μας, οι οποίοι έως και σήμερα παραμένουν απροστάτευτοι!
Οι δανειολήπτες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν στους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο απέφυγε την υποχρέωσή του να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Δ.Ε.Ε για την ορθή ερμηνεία των διατάξεων της Οδηγίας 93/13, υποχρέωση που βασίζεται τόσο στο Ελληνικό Σύνταγμα, όσο και στο Ενωσιακό δίκαιο και πως με αυτή του την παράλειψη, το δικαστήριο, δεν απέδωσε δικαιοσύνη στους πληττόμενους δανειολήπτες. Ταυτόχρονα, κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο κράτος δικαίου και στην εμπιστοσύνη των πολιτών ότι τυγχάνουν προστασίας από το δικαστικό σύστημα.
Επιπρόσθετα συζητήθηκε η έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας, οι νομικοί ελιγμοί και τα προσχώματα που τίθενται από την πολιτική ηγεσία, υπενθυμίζοντας πως είναι αδιανόητο να προβάλλεται από μέρους της η εσφαλμένη ΟλΑΠ 4/2019 (υπέρ τράπεζας) [οι παραδοχές της οποίας έχουν πλέον καταρρεύσει με μια σειρά αποφάσεων που εκδόθηκαν από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)], σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 10 παρ. 21 του ν.2251/94 που αφορά την προστασία των καταναλωτών!! Όταν μάλιστα τελεί σε γνώση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή η αμετάκλητη υπ’ αριθμ. 86/2017 Εφ. Αιγαίου (θετική για τους εν λόγω χιλιάδες καταναλωτές) με βάση το δεδικασμένο της οποίας, σήμερα κιόλας, ο Υπουργός Ανάπτυξης με απόφασή του, η οποία θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο τα «κέρδη» των τραπεζών να συνδέονται με την προκύπτουσα υπερχρέωση των καταναλωτών, οι οποίοι ενώ έχουν ήδη αποπληρώσει το δάνειό τους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, καλούνται να αποπληρώσουν ξανά ένα νέο κεφάλαιο σχεδόν ισόποσο ή και αόριστο σε κάποιες περιπτώσεις.