IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Μέσω πυρασφάλειας προσπαθούν να δημεύσουν τις περιουσίες των φτωχών - Άμεση αντίδραση από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με ερώτηση στη βουλή
06.04.24


Το IONION FM τη Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 μετέδωσε την είδηση  πως οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα πλησίον δασικών και αγροτολιβαδικών εκτάσεων και δεν θα υποβάλουν έκθεση πυρασφάλειας στους δήμους συνταχθείσα από μηχανικούς μέχρι το τέλος Απριλίου, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα από 1.000 μέχρι 54.000 ευρώ! Ταυτόχρονα εκφράστηκε η απορία για τη μη ύπαρξη αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εν τω μεταξύ λάβαμε ενημέρωση από την Ελληνική Λύση, ότι όχι μόνο υπήρξε αντίδραση αλλά κατετέθη και Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό από τον βουλευτή του κόμματος και αντιπρόεδρο της βουλής Βασίλη Βιλιάρδο.

Το IONION FM φιλοξένησε τον κ. Βιλιάρδο ο οποίος  χαρακτήρισε  πρακτικά ανεφάρμοστη για τους μικροϊδιοκτήτες, τόσο την υποχρέωση για σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι την 31/3 του τρέχοντος έτους, όσο και σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, μέσα σε ένα μήνα από την παραπάνω ημερομηνία και σε κάθε περίπτωση, μέχρι την 30/4 του τρέχοντος έτους. Κρίνεται, εύλογα, όμως, αδιανόητο, μια εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15/3/2024 να θέτει όρια 15 ημερών για την εκπλήρωση τόσο βαρέων υποχρεώσεων, με μόνον οκτώ εργάσιμες ημέρες περιθώριο προθεσμίας. Επιπλέον, η λογική που διατρέχει την παραπάνω ΚΥΑ κινείται στην κατεύθυνση της «ατομικής ευθύνης» των ιδιοκτητών ακινήτων, φορτώνοντας τους με πρόσθετες επιβαρύνσεις, οικονομικές και διοικητικές, οι οποίες όφειλε να αποτελούν πρόνοια της Πολιτείας.

Οι πολίτες/μικρο-οικοπεδούχοι αγανακτούν, καθώς, η πυροπροστασία και η σχετική οργάνωση όλων των διαδικασιών που δρουν επικουρικά στην απομάκρυνση κινδύνων πυρκαγιάς, ως ευθύνες, ανήκουν στο οργανωμένο κράτος και όχι μεμονωμένα στους πολίτες. Εξ’ άλλου, όπως μας αναφέρθηκε, αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και η επιβάρυνση των πολιτών με φορολογία και δημοτικά Τέλη. Η μόνη ευθύνη, κατά την γνώμη των παραπάνω διαμαρτυρόμενων που βαρύνει τους πολίτες/μικροϊδιοκτήτες είναι η στοιχειώδης επιμέλειά τους για την αποτροπή συνθηκών που είναι πιθανόν να υποβοηθήσουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, πράγμα που εξαντλείται στον καθαρισμό της οικοπεδικής έκτασης που κατέχουν.

Η υποχρέωση των ανωτέρω μικρο-οικοπεδούχων με μια σειρά από κοστοβόρα καθήκοντα, όπως είναι η παρουσίαση τεχνικών εκθέσεων Μηχανικών ή η προμήθεια μέσων πυροπροστασίας, συντελούν στην οικονομική εξαθλίωση και επιβάρυνσή τους, ιδίως, όταν συνοδεύονται από τα θεσπισμένα εξοντωτικά πρόστιμα για τη μη διενέργειά τους, και μάλιστα, σε χρόνο ασφυκτικά περιορισμένο, όπως φαίνεται.

Ο κ. Βιλιάρδος είπε πως δεν έχει απαντήσει ακόμη ο αρμόδιος υπουργός, λέγοντας πως θα μας ενημερώσει για την απάντηση ούτως ώστε με την σειρά τους να ενημερωθούν και οι ακροατές μας οι οποίοι ανησυχούν πραγματικά.επιστροφή