IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Σημεία & Τέρατα στο πιάτο μας… Με την ψευτοθεωρία της «ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης» η ΝΤΠ μας ταΐζει «σκατά»
21.03.24


Ένα ανησυχητικό άρθρο του κτηνίατρου Ανδρέα Κλαυδιανού σχετικά με την διατροφή, υπό τον τίτλο «Η διατροφική δυστοπία είναι εδώ» ήταν η αφορμή να μάθουμε αρκετά πράγματα για το τι τρώμε αλλά και για το τι θα τρώμε στο απώτερο μέλλον. Ο κ. Κλαυδιανός μιλώντας στο IONION FM ξετύλιξε όλο το κουβάρι της διατροφής, κάνοντας ουσιαστικά ένα ρεπορτάζ μόνος του.  Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής ανατριχιαστικά:

-Έντομα, συνθετικό κρέας και σκουλήκια είναι το νέο μενού που η παγκοσμιοποίηση ετοιμάζει να σερβίρει στους λαούς της Δύσης. Δεν πρόκειται για κάποιο φανταστικό σενάριο του μέλλοντος. Τα Νέα Τρόφιμα – «Novelty Foods» (NF), είναι εδώ.

 -Ως Νέα – Καινοτόμα – Τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που δεν είχαν καταναλωθεί στην ΕΕ πριν από τις 15/5/1997 (ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός κανονισμός). Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν, τα NF μπορεί να είναι τρόφιμα που παράγονται με νέες – καινοτόμες –  τεχνολογίες και παραγωγικές διαδικασίες, καθώς και τρόφιμα που καταναλώνονται εκτός ΕΕ.

-Ο οικοδίαιτος γρύλος, το γνωστό τριζόνι (Acheta domesticus), η μεταναστευτική ακρίδα (Locusta migratoria) και ο αλευροσκώληκας (Alphitobius diaperinus) έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τον EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων), είναι διαθέσιμα στην αγορά και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση. Στους σχεδιασμούς της ΕΕ είναι υπό έγκριση 12 έντομα.

-Η πολυεθνική Ynsect, που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2011, σχεδιάζει παραγωγή 200.000 τόνων αλευροσκούληκων ετησίως. Έχει ως κεντρικό σύνθημα την  «επανεφεύρεση της τροφικής αλυσίδας». Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή πρωτεϊνών και λιπασμάτων από έντομα. Έχει εγκαταστάσεις παραγωγής σε Γαλλία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Κάνει εξαγωγές σ’ όλο τον κόσμο και έχει επενδυτές funds, τράπεζες και δημόσιους φορείς. Το «συμπαθές» ζωύφιο θα μπορεί να γίνεται αλεύρι και επίσης να τρώγεται αποξηραμένο, κατεψυγμένο και σε μορφή πάστας  σύμφωνα με την άδεια που έλαβε τον Γενάρη 2023 από τον EFSA.

-Με έδρα το Μοντεκασιάνο της Ιταλίας, η εταιρεία Nutrinsect εγκαινίασε προ μηνός εργοστάσιο για παραγωγή ενός τόνου αλεύρου από γρύλους το μήνα, για ανθρώπινη κατανάλωση. Η ίδια εταιρεία στην Ναβάρα της Ισπανίας παράγει αλεύρι από αλευροσκώληκες για ανθρώπινη κατανάλωση, και από την μύγα Hermetia illucens για ιχθυοτροφές.

-Ο Καναδάς διαθέτει την μεγαλύτερη φάρμα γρύλων για ανθρώπινη κατανάλωση στην Β. Αμερική. Επίσης Ελβετία και Βέλγιο επιδοτούν την εκτροφή εντόμων.

-Γκλομπαλιστές όπως ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το διατροφικό πάρτι των δισεκατομμυρίων που έρχεται. Η  Upside Foods, η Beyond Meat, η Impossible Foods, η Mempis Meats, η Nature’s Fynd είναι μερικές από τις εταιρείες των νέων – «καινοτόμων» junk foods (διατροφικών σκουπιδιών), που έχουν επενδύσει.

-Από το όλο σχέδιο δεν έχει ξεφύγει το γάλα. Η προαναφερθείσα Nature’s Fynd,εκτός από «κρέας», παράγει γαλακτοκομικά χωρίς γάλα, με βάση μικροβιακές πρωτεΐνες. Η εταιρεία Gourmet Grubb με έδρα το Κέιπ Τάουν, παρασκευάζει παγωτό με το προϊόν Ento Milk ένα υποτιθέμενο «γάλα» προερχόμενο από τα σκουλήκια (προνύμφες) της μύγας Hermetia illucens. «Γάλα» όμως έχουμε και από κατσαρίδες. Το κατσαριδόγαλο «αρμέγεται» από το έντερο εμβρύων της κατσαρίδας Diploptera punctata. Ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο αλλά η επιστήμη σήμερα τρέχει πολύ γρήγορα. Το είδαμε με τα «εμβόλια» covid.

-Το συνθετικό κρέας παρασκευάζεται από βλαστοκύτταρα ζωντανών ζώων που λαμβάνονται με τη διαδικασία της βιοψίας και αποθηκεύονται σε τράπεζα κυττάρων. Καλλιεργούνται με τη χρήση ορού εμβρύου βοοειδών (FBS), πράγμα ασύμφορο, γι’ αυτό ερευνάται η παραγωγή συνθετικού ορού. Για να πάρουν τη μορφή κρεατομάζας εφαρμόζονται τεχνικές μηχανικής των ιστών, ενώ για να έχει το τελικό προϊόν  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κρέατος (γεύση, οσμή, υφή κλπ) χρησιμοποιούνται διάφορα προσθετικά.

-Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που από το Δεκέμβρη του 2020 ενέκρινε την πώληση τεχνητού κρέατος κοτόπουλου από την αμερικάνικη εταιρεία Eat Just ως συστατικό κοτομπουκιών. Η FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε, προ 2ετίας, άδεια στην εταιρεία Upside Foods να διαθέσει στην αγορά συνθετικό κρέας κοτόπουλου. Τέτοιο κοτόπουλο σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, COP27, στην Αίγυπτο το 2022.

-Κεφτεδάκια, κουλουράκια, ψωμί και μαγιονέζα από αλευροσκώληκες παρασκευάζουν στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ με χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό  Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). Σκουληκοπρωτεΐνες παίρνουν τη θέση των ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών και ζητούμενα είναι η εμφάνιση, η γεύση, το άρωμα και η συντήρηση των προϊόντων. Φυσικά και ο τρόπος λανσαρίσματος ώστε να πεισθεί ο πληθυσμός.

-Με όραμα, «να φέρουμε τα οφέλη της καινοτόμου τεχνολογίας στη παραγωγή τροφίμων» η εταιρεία Food Novelties, με έδρα το Μαρούσι, ερευνά τις δυνατότητες για την παραγωγή τεχνητού κρέατος στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό εργάζεται μια κοινοπραξία 6 καθηγητών και αντίστοιχων εργαστηρίων από 4 πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΠΑ,ΕΜΠ, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων).

-Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρωτοστατεί, από το 2018, στην εκτροφή εντόμων. Σήμερα εκτρέφει 5 από τα 8 εγκεκριμένα από την ΕΕ έντομα (μαζί με αυτά που προορίζονται για ζωοτροφές), παράγοντας 1,5 τόνο τον μήνα έντομα για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ερευνητικό έργο με την ονομασία “CIPROMED”  με την συμμετοχή 10 χωρών, 8 εταιρειών, 8 Πανεπιστημίων και μιας ΜΚΟ. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Θράκης σχεδιάζει τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας παραγωγής εντόμων στον Έβρο.

-Η εποχή της μαζικής παραγωγής πρωτεϊνών, απόλυτα ελεγχόμενης από μια χούφτα  πολυεθνικές με χρηματοδότες funds, μεγάλες τράπεζες και υπερεθνικούς θεσμούς, είναι εδώ. Πέραν του οικονομικού, προφανώς το θέμα είναι πολυδιάστατο αγγίζοντας πεδία πολιτισμικά, κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά, απειλώντας σταθερές που χρονολογούνται όσο και η ανθρώπινη ύπαρξη. Το κυριότερο, υπηρετείται ο κεντρικός στόχος των γκλομπαλιστών: η ομογενοποίηση των λαών με την αποκοπή από τις διατροφικές παραδόσεις και την ευκολότερη ενσωμάτωσή τους στη νεοφασιστική ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης.

-Με όχημα την ψευτοθεωρία της «ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης» η παγκοσμιοποίηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στον μέχρι σήμερα συμβατικό τρόπο παραγωγής πρωτεϊνών, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, επιδιώκοντας την πλήρη αποδόμησή του, δημιουργώντας χώρο για τις σκουληκοπρωτεϊνες και τα «κρέατα» εργαστηρίου. Υπάκουοι, πολιτικά «αυτιστικοί» κυβερνήτες της Δύσης, επιβάλλουν σφαγές και φορολόγηση στα εκτρεφόμενα ζώα (Ολλανδία, Ιρλανδία, Ν. Ζηλανδία κλπ).

Καρφί δεν τους καίγεται για τις συνέπειες που θα έχουν τα νέα διατροφικά σκουπίδια στην ανθρώπινη υγεία (μεταβολικά νοσήματα, αλλεργίες, αυτοάνοσα, ιώσεις, καρκινογενέσεις κλπ), παρότι στην έγκριση της εντομοφαγίας από τον EFSA αναφέρονται πιθανές αλλεργίες από τη χιτίνη (κύριο συστατικό των εντόμων) και επισημαίνεται ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Στη χώρα μας, τουλάχιστον 9 Πανεπιστημιακές σχολές χρηματοδοτούνται για έρευνα και παραγωγή σκουληκοπρωτεϊνών και συνθετικού «κρέατος». Μια κουκίδα του πλανήτη προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη. Καταστάσεις κωμικοτραγικές. Με «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» διοξειδίου του άνθρακα 0,19% κλείσαμε τα εργοστάσια λιγνίτη, τώρα θέλουμε να κλείσουμε και τους στάβλους.

Ο κ. Κλαυδιανός κατέληξε λέγοντας «Το να μπαίνει η χώρα της Μεσογειακής Διατροφής στο χορό των νέων διατροφικών σκουπιδιών, είναι Ύβρις. Γιατί η Ελλάδα μπορεί να θρέψει δέκα Ελλάδες. Απλά και φυσικά».επιστροφή