IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον χειρισμό της διοίκησης στην αδειοδότηση του εργοστασίου καύσης υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ
13.03.24


Το εργοστάσιο καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πάτρας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αφού έχουν επικοινωνήσει με τον σταθμό ενεργοί πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιφερειακές παρατάξεις. Μάλιστα επερώτηση προς το ΠΣ της ΠΔΕ  έκανε η Παράταξη Νέα Δυτική Ελλάδα – Ενωμένοι Μπορούμε του Σπύρου Σκιαδαρέση ερωτώντας τον αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη τα εξής:

1. Εγείρονται ερωτήματα για την ασφάλεια της επένδυσης σε περίπτωση που αγνοείται εκ των πραγμάτων η άποψη της ΠΔΕ;

2. Είναι ανεκτή η επικινδυνότητα που μπορεί να προκύψει για κατοίκους και περιβάλλον, από την μη αποδοχή των όρων της ΠΕ της ΠΔΕ;

3. Θα απαιτήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ για να δούμε αν θα τηρηθούν οι όροι ΑΕΠΟ;

4. Θα ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την αναστολή της απόφασης της ΑΔΠΔΕΙ από τον ΥΠΕΝ;».

Εν τω μεταξύ ο Τάσος Γιακουμής, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, Διευθυντής ΕΣΥ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας (που προγραμματίζει να λειτουργήσει σύντομα Ιατρείο στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών) επανήλθε στο εν λόγω θέμα, μιλώντας ξανά στο IONION FM, λέγοντας πως και αυτός και οι φορείς που ανησυχούν, ελέγχουν την διοίκηση αν πράττει σωστά στο θέμα της αδειοδότησης και δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τον επιχειρηματία, τον οποίον ούτε καν γνωρίζουν.

Όπως σημείωσε, μεταξύ των άλλων, απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς της περιοχής....

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος που ενημερώσαμε σχετικά, μας διαβεβαίωσε ότι θα ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, αποστέλλοντας ερωτήματα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα συζητήσει επ’ αυτού σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ήδη έστειλε τα ερωτήματά του στην Αποκεντρωμένη και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας θα ασχοληθεί σε συνεδρίασή του με το θέμα, κρίνοντάς το ως πολύ σοβαρό.

Το ίδιο και ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας που αποφάσισε να αποστείλει τα δικά του ερωτήματα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Δύο παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν σχετική ερώτηση στο σώμα.

Μια σχετική Αναφορά έχει υποβληθεί ήδη στη Βουλή των Ελλήνων και γνωρίζουμε ότι ακολουθούν και άλλες.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας ενημερώθηκε αρμοδίως και εξέφρασε την ανησυχία του. Αναμένεται παρέμβαση.

Σύλλογοι και συλλογικότητες έχουν εκδώσει τις δικές τους ανακοινώσεις για το θέμα, όπως οι:

Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ. Γιακουμής, αναμένονται κι άλλες παρεμβάσεις τοπικών φορέων.

Εν τω μεταξύ τηλεφώνησε στο IONION FM, χωρίς όμως να θέλει να κάνει τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή, όπως του ζητήθηκε, ο κ. Δημήτρης Λειβαδάρος, ο οποίος δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε. και ζήτησε να αναγνωστεί μια επιστολή της Εταιρίας, πράγμα που έγινε.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

“Κατά το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα επιλέξαμε συνειδητά να παρακολουθήσουμε από απόσταση την εξέλιξη της συζήτησης, που αφορά στην αδειοδότηση της επιχείρησής μας για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων και τοξικών υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πατρών, αφήνοντας τους ενδιαφερομένους για το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων να ξεδιπλώσουν την επιχειρηματολογία τους, προτού τοποθετηθούμε. Δυστυχώς, η στάση μας αυτή εκλαμβάνεται από κάποιους ως σιωπηλή ενοχή και συγκατάβαση προκειμένου να ξεδιπλώσουν τα σχέδια τους που στόχο έχουν την κατασυκοφάντησή μας με τη διασπορά ασύστολων ψευδών κάτω από ένα μανδύα μαχητικότητας και οικολογικής ευαισθησίας.

Η αλήθεια και μόνο αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλον αυτό τον πόλεμο. Και αυτή είναι ότι ούτε οχληρή, ούτε ρυπογόνος δραστηριότητα υπάρχει, ούτε θολή διαδικασία αδειοδότησης.

Ο νομοθέτης έχει άλλωστε φροντίσει η όλη διαδικασία να διεξάγεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, οπού αναρτώνται όλα τα στοιχεία και καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να τοποθετηθούν.

Η επιχείρηση μας δεν ήταν δυνατόν να μην διαμαρτυρηθεί προσφεύγοντας, ως ο νόμος προβλέπει, στον αρμόδιο Υπουργό για το γεγονός ότι δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν τα στοιχεία που μας είχαν ζητηθεί και είχαμε εγκαίρως και νομίμως προσκομίσει.

Αυτή η απολύτως νόμιμη ενέργεια μας, η οποία οδήγησε την Διοίκηση να μην απορρίψει εν τέλει την αδειοδότηση της επιχείρησης μας, και τούτο διότι υπήρχαν όλα τα σχετικά προβλεπόμενα δίκαιολογητικά, είναι που γίνεται τώρα «σημείο αντιλεγόμενο».

Δηλώνουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε οιαδήποτε διερεύνηση, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, έχουμε όμως την απαίτηση αυτό να γίνει δια της θεσμικής και δη της νομικής οδού, προκειμένου να μπορούμε να υπερασπιστούμε το κύρος της επιχείρησης και των προσώπων μας.

Οι συκοφάντες μας προτιμούν να πετούν ολοένα και περισσότερη λάσπη στον ανεμιστήρα σε τοπικά και όχι μόνο Μ.Μ.Ε και να προσπαθούν να σύρουν πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες σε ένα γαϊτανάκι επίδειξης οικολογικής ευαισθησίας προκειμένου να μην λοιδορηθούν τόσο για έλλειψη ενδιαφέροντος για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων, όσο και για συμπόρευση με το επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Η επιχείρησή μας έχει από μακρού χρόνου δώσει επιτυχείς εξετάσεις με την όλη δράστηριοποίησή της στον συγκεκριμένο τομέα και ουδείς έχει να μας προσάψει το παραμικρό.

Θεωρούμε έντιμο να γνωρίζει τόσο ο δημοσιογραφικός κόσμος που αναδεικνύει το γεγονός, όσο και οι αναγνώστες του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ότι ήμασταν έτοιμοι να δεχτούμε πόλεμο όχι όμως και λάσπη.

Πόλεμο, διότι όταν αποκτάς την μια από τις τρεις πολυπόθητες άδειες επεξεργασίας στην Ελλάδα και δη την μοναδική προβλεπόμενη βάση κεντρικού σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, περιοχή στην οποία εδώ και πολλά έτη δραστηριοποιούμαστε, ενοχλείς εμφανώς τα επιχειρηματικά σχέδια κάποιων.

Καθίσταται λοιπόν αυτονόητο ότι όσο νόμιμος, όσο ηθικός, όσο τυπικός και αν είσαι, οι κακοπροαίρετοι θα σε διαβάλλουν, όχι δια της οδού της δικαιοσύνης, αλλά δια της οδού της συκοφαντίας.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες η επιχείρησή μας πορεύεται εδώ και 27 έτη, χωρίς γκρίζα σημεία και υπόγειες διαδρομές.

Δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ με τη δύναμη που μας δίνει η μακροχρόνια άριστη γνώση του αντικειμένου μας.

Δηλώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντι τους οι πάσης φύσεως συκοφάντες μας, διότι ουδέποτε παραβήκαμε τον νόμο, τόσο εμείς, όσο και αυτοί που εξέτασαν τις αιτήσεις μας και χορήγησαν τις σχετικές άδειες”επιστροφή