IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και 23η Camera Zizanio τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου
24.11.23


Και φέτος, μέσα από την εκπαιδευτική του διάσταση, παρουσιάζει ένα πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων και πρωτοποριακών κινηματογραφικών εργαστηρίων και αφιερωμάτων, με προβολές  εξαιρετικών ταινιών εξακτινώνοντας τις δράσεις του σε όλη τη Δυτική Ελλάδα,  συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια και  σχολεία, προωθεί προγράμματα για κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση την τέχνη, στοχεύοντας διαχρονικά να εντάξει την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία στο δημόσιο σχολείο.  Ο οργανωτικός διευθυντής του φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος είπε στο IONION FM ότι όλες οι ταινίες έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, ενώ μίλησε για ένα ακόμη συναρπαστικό  κινηματογραφικό ταξίδι που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά και τους νέους να ανακαλύψουν τη μαγεία του σινεμά, να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους από όλον τον πλανήτη, να διαπιστώσουν πώς ζουν, πώς σκέφτονται και τι ονειρεύονται και παράλληλα να αποπειραθούν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

Από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου, ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε τουλάχιστον 10 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και σε Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω, Βαρθολομιό, αλλά και σε Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αίγιο, Ζάκυνθο και αλλού.

Στη συνέχεια και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μέρος των διαγωνιστικών προγραμμάτων, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κοινού στην υπόλοιπη χώρα, και ειδικότερα των απομακρυσμένων σχολείων και των παιδιών και νέων που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά προϊόντα.

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του 26ου Φεστιβάλ, θα προβληθούν 73 ταινίες από 39 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Animation Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ για παιδιά  (Kids & Docs). Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2022 και 2023. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το Kids & Docs είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έχει έδρα την Αμαλιάδα

Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες διακρίνονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα: Ελληνικό, Ευρωπαϊκό (στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικές) και Διεθνές.  Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Α. ως 12 ετών, Β. από 13 ως 16 ετών και Γ.  17 ως 20 ετών. Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές θα παρουσιαστούν περί τις 215 ταινίες από 48 χώρες!

Τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης με τον γενικό τίτλο School Cinema. Πρόκειται για τα εργαστήρια και τις άλλες δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Στο πρόγραμμα του School Cinema περιλαμβάνονται φέτος περίπου 40 εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας και κινηματογραφικής κριτικής και ανάλυσης. Στο Πάρκο Ξυστρή θα λειτουργήσει και πάλι το “Media Lab”, με κεντρική δράση την εφαρμογή “A Trip Around Europe”, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας του Φεστιβάλ Ολυμπίας με άλλα 5 ευρωπαϊκά φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου. Οι αμιγώς κινηματογραφικές εκπαιδευτικές δράσεις συμπληρώνονται από άλλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπως θεάτρου και μουσικής (Θεατρικό Παιχνίδι με την “Πάροδο”,  Εργαστήρι Πολυφωνίας κά).

Τέταρτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες που οργανώνονται για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του κινηματογράφου για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, αλλά και στη βελτίωση του περιβάλλοντος της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα στις δυο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες.επιστροφή