"50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να κοιτάξουμε πίσω στη μνήμη της εξέγερσης για να δυναμώσουν οι αγώνες που έχει να δώσει ο λαός στο σήμερα" δήλωσε στο IONION FM o Βασίλης Χατζηλάμπρου, επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ . Η 17η Νοέμβρη του 1973 αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο, αποφασιστικό βήμα για το ξήλωμα της αμερικανοκίνητης Χούντας και την κατοχύρωση των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της μεταπολίτευσης. Κρατάμε ότι όταν η νεολαία μπήκε στο προσκήνιο με μαζικούς αγώνες, καταλήψεις, εξεγέρσεις, μαζί και με το ευρύτερο εργατικό κίνημα μπόρεσαν και μπορούν να “σπάσουν” τα πιο βαθιά σκοτάδια και να επιβάλουν κατακτήσεις. Με επιμονή σ’ αυτό το ιστορικό χνάρι, αποδίδουμε φόρο τιμής σε όσους βασανίστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, σε όσους έχασαν τη ζωή τους και τους τιμούμε επικαιροποιώντας τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και του Παραρτήματος στην Πάτρα στους σημερινούς αγώνες.
Ο κ. Χατζηλάμπρου είπε πως το κεντρικό αίτημα για “ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” είναι επίκαιρο στην εποχή μας. Έχουμε απέναντι μας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει αποδειχθεί κυβέρνηση ακρίβειας, αντεργατικών πολιτικών, πολέμου, αλλά και κυβέρνηση σκανδάλων, διαφθοράς και υποκλοπών - με ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη όσο και τις φωτιές και τις πλημμύρες. Οι πολιτικές της, με τη συναίνεση των λοιπών αστικών κομμάτων, ιδιωτικοποιούν κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό, τις συγκοινωνίες, τη δημόσια υγεία και την παιδεία, ενώ παράλληλα αποποιείται των ευθυνών της για το κύμα ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης, την ίδια στιγμή που κάθε νοικοκυριό δυσκολευέται να τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα, τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού πλήττονται ακόμα περισσότερο με τον νέο νόμο του Άδωνι με την θέσπιση της 13ωρης εργασίας, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών αλλά και τις ποινικές συνέπειες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε εργαζόμενος τολμήσει να απεργήσει! Στην παιδεία συγκεκριμένα, θέλει να προχωρήσει το σχέδιο τόσο για φίμωμα της νεολαίας μέσω των χτυπημάτων στο φοιτητικό κίνημα με νόμους για τη κατάργηση ασύλου (την οποία προετοίμασαν σταδιακά και προηγούμενες κυβερνήσεις), την απόπειρα κατάργησης του φοιτητικού συνδικαλισμού μέσω ηλεκτρονικής εκλογής αντιπροσώπων και την πανεπιστημιακή αστυνομία (στα πρότυπα του σπουδαστικού της ασφάλειας της επταετίας…) όσο και για το μαύρισμα της προοπτικής της νεολαίας με τον αποκλεισμό φοιτητών από τα ΑΕΙ, τις διαγραφές φοιτητών, την απαξίωση των πτυχίων και τα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Τέλος, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναιρέσει κεκτημένα της μεταπολίτευσης, όλους εκείνους του καρπούς του Πολυτεχνείου, και με τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές της, από τον χουντικής εμπνεύσεως νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την όξυνση της καταστολής μέχρι τα συνεχόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και άγριων ξυλοδαρμών τόσο σε πορείες και κινητοποιήσεις όσο και μέσα στους ίδιους τους χώρους των πανεπιστημίων!
Δεν ξεχνάμε τα αντιμπεριαλιστικά συνθήματα στις πύλες “ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ - ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ” με τη πρόσδεση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αποτελούν οδηγό στο σήμερα όταν αντικρίζουμε: το άπλωμα των πολεμικών βάσεων σε όλη την χώρα για διευκόλυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι την “βασιλικότερη του βασιλέως” στήριξη της Ουκρανίας και πρόσφατα τη θλιβερή στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπροστά στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το “στρατηγικό σύμμαχο” κράτος του Ισραήλ. Όσο ο λαός γεμίζει τις πλατείες και φωνάζει αντιπολεμικά, αντιμπεριαλιστικά συνθήματα, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είναι “απόντες” στο ψήφισμα του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα!