IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





Νίκος Ιγγλέσης στο IONION FM: Ο πόλεμος της Γάζας και οι πολλαπλές ερμηνείες του
25.10.23


Μία ιδιαίτερα ορθολογική κρίση σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, εξέφρασε σήμερα στο ΙΟΝΙΟΝ FM και την ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟ ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Ιγγλέσης, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη ανθρωπιάς προς έναν καταπιεσμένο λαό, αλλά από την άλλη την προτεραιότητα στο συμφέρον της χώρας μας που είναι μη μουσουλμανική.  

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο πόλεμος της Γάζας ξεκινά από το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Πόλεμοι γίνονται όπως είπε, σε διάφορα μέρη της γης και όλοι αλληλοεπηρεάζονται. Στην περίπτωση της Γάζας, δύο διαφορετικοί λαοί διεκδικούν το ίδιο κομμάτι γης, που είναι πολύ μικρό, σχεδόν όσο η Πελοπόννησος.

Οι Εβραίοι ήταν μια ανεπιθύμητη μειονότητα κι όχι μόνο επι διωγμού τους στον Β´Παγκόσμιο πόλεμο. Στην περιοχή της Παλαιστίνης πήγαιναν να εγκατασταθούν Εβραίοι από διάφορα μέρη της γης. Το Ισραήλ είναι ένα θρησκευτικό κράτος και ιδρύθηκε με βάση αυτή την ταυτότητα και όχι την καταγωγή τους. Στα πρόσφατα γεγονότα ο κόσμος χωρίστηκε στα δύο, σε φιλοϊσραηλινούς και σε φιλοπαλαιστίνιους.

Σε έναν πόλεμο το πρώτο που κυριαρχεί είναι η προπαγάνδα. Σε όλη τη Δύση υπάρχει μια στάση υπέρ του Ισραήλ. Υποστηρίζουν ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό και ότι δεν πρέπει να χτυπήσει αμάχους, κάτι το οποίο είναι το περιτύλιγμα. Από την άλλη, για τον μουσουλμανικό κόσμο θεωρούνται μαχητές της ελευθερίας.

Για το αν είναι εθνικοαπελευθερωτικός ο αγώνας των Παλαιστινίων, ο κ. Ιγγλέσης είπε πως η απάντηση εξαρτάται από αυτόν που έχει κανείς ρωτήσει. Είναι γεγονός πως θεωρείται ως το ενωτικό στοιχείο του Ισλάμ από την πλευρά του μουσουλμανικού κόσμου.

Μεταπολεμικά, στην Ελλάδα, υποστήριζαν τα αραβικά κράτη και σήμερα είναι παράδοση στους αριστερούς να υποστηρίζουν την Παλαιστίνη ενώ οι Αμερικάνοι υποστήριζαν πάντα το Ισραήλ.

Οι οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεϊσμπολάχ κ.λ.π. επιθυμούν την εξάλειψη του Ισραήλ. Βέβαια τώρα συζητούν για την ανεξαρτησία δύο διαφορετικών κρατών, όπως πρότεινε και ο Μπάιντεν. Όμως, για τον κ. Ιγγλέση, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν εκεί δύο βιώσιμα κράτη, διότι η Παλαιστίνη είναι πολύ μικρή περιοχή.

Στο πλαίσιο των περισσότερων αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ και το επισκέφθηκαν, έγινε και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη εκεί.

Η Ελλάδα είναι η ενδοχώρα του Ισραήλ και από παλαιότερα γίνονταν ασκήσεις του Ισραήλ στην χώρα μας. Και η Κύπρος και η Ελλάδα ως μη μουσουλμανικές χώρες είναι οι κοντινότερες σε αυτό.

Ακόμα και η Αίγυπτος δεν δέχεται τους κατοίκους της Γάζας στο έδαφός της, διότι είναι ριζοσπαστικοποιημένοι και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως πρόβλημα μελλοντικά στο καθεστώς της, παρόλο που είναι μουσουλμάνοι. Η Ελληνική στάση πρέπει να έχει κριτήριο του τι συμφέρει την Ελλάδα, η οποία τώρα δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη Δύση. Ακόμα και στα καίρια θέματα της Κύπρου δεν έχει διαφοροποιηθεί.

Με την Τουρκία το Ισραήλ είχε καλή σχέση, διότι ήταν φιλοδυτική. Κατόπιν άλλαξαν οι σχέσεις τους. Είναι μια παρόμοια περίπτωση των συσχετισμών Αζερμπαϊτζάν-Ιράν. Οι Ισραηλινοί πήγαν  στο Ιράν (το Αζερμπαϊτζάν συνορεύει με το Ιράν κι έχει και Αζέρους ως μεινονότητα) προσδοκώντας ότι θα του ανοίξουν κι άλλο μέτωπο.

Σήμερα με την Τουρκία έχουν κάκιστες σχέσεις. Στην Τουρκία υπάρχουν γραφεία και στελέχη της Χαμάς και είναι σαφές ότι, λόγω μουσουλμανικής αδελφότητας, ο Ερντογάν υποστηρίζει τη Χαμάς και θέλει να ηγηθεί του μουσουλμανικού τόξου κάνοντας προσεκτικούς χειρισμούς.

Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να ξέρουμε τί θέλουμε. Έτσι λειτουργούν όλα τα ορθολογικά κράτη του κόσμου.

Ο κ. Νίκος Ιγγλέσης έκλεισε με μια φράση του Λόρδου Πάλμερστον: «Τα έθνη δεν έχουν ούτε μόνιμους φίλους ούτε μόνιμους εχθρούς, παρά μόνο μόνιμα συμφέροντα».  



επιστροφή