Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2023, έγινε ένα ενδιαφέρον υβριδικό συνέδριο στο Λιδορίκι με θέμα: Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος. Όπως είπε στο IONION FM ο δημοσιογράφος, εξειδικευμένος στην κτηνοτροφία Δημήτρης Μιχαηλίδης, το συνέδριο οργανώθηκε από τον κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος και από τον Πολιτιστικό Σύλλογος Λιδορικίου.
Οι εισηγητές - καθηγητές κύριοι Γιώργος Αρσένος, Ηλίας Γιάννενας, Λευτέρης Γίτσας, Δήμος Δήμου, Κώστας Διάκος, Ηλίας Ευαγγελόπουλος, Ιωάννης Καζόγλους, Νίκος Κολτσίδας, Γιάννης Κοντογιάννης, Ευγενία Κουμάκη, Δημήτρης Κουρέτας, Βασιλική Λάγκα, Θωμάς Παπαχρήστου, Δημήτρης Πολιτόπουλος, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δημήτρης Ρουκάς, Γιάννης Σκούφος, Γιάννης Τσιρώνης, Γιάννης Χατζηγεωργίου & Γιάννης Χερουβείμ, πολύ καλοί γνώστες του θέματος, κάλυψαν θέματα όπως :
Η αναγέννηση της εκτατικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα,
Η ορεινότητα ως ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ στην αιγοπροβατοτροφία,
Η συμβολή της παραδοσιακής κτηνοτροφίας στην αειφορία του περιβάλλοντος,
Η συμβολή της βόσκησης στην παροχή υπηρεσιών οικοσυστήματος,
Εκτατική κτηνοτροφία και οι υπηρεσίες οικοσυστήματος,
Ολιστική προσέγγιση: Υγεία, κλίμα, κτηνοτροφία,
Οικολογία και κτηνοτροφία,
Απλοί τρόποι εξυγίανσης εγκαταστάσεων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα,
Αειφόρος Αιγοτροφία & Προβατοτροφία-Signed by nature από την ΕΔΟΚ,
Βόσκηση και βιοποικιλότητα,
Καλές πρακτικές: Ορεινή Αίγινα, Λειμώνες, Κτηνοτροφία, Απασχόληση,
Η εκτατική κτηνοτροφία ως εργαλείο διατήρησης της βιοποικιλότητας σε λιβαδικά & δασικά οικοσυστήματα,
Η αξιοποίηση των προϊόντων της ελιάς στην διατροφή των παραγωγικών ζώων,
Η διατροφή προβάτων και αιγών σε ορεινές περιοχές με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα,
Αειφόρος Εντατικοποίηση για την ευημερία του ζωικού κεφαλαίου, του κτηνοτρόφου, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος,
Η βιοποικιλότητα αλλά και η επιβίωση των κοινωνιών στην ελληνική ύπαιθρο βασίζονται στην κτηνοτροφία,
Μετακινούμενη Κτηνοτροφία, ένα εκτατικό αειφόρο σύστημα εκτροφής,
Η πολιτική για την κτηνοτροφία,
Ισορροπία-αειφορία- χρήσεις γης- τοπική εφοδιαστική αλυσίδα & Οικοτεχνικά τυροκομεία: παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακά!
Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης η παραδοσιακή αειφόρος κτηνοτροφία για την Ελλάδα περιελάμβανε την μετακινούμενη (νομαδική, λόγω μικρής βοσκοϊκανότητας εδαφών μας) από τα ορεινά θερινά λιβάδια, στα χειμερινά πεδινά χειμαδιά. Οι Ρουμελιώτες κτηνοτρόφοι από τα Βαρδούσια και την Γκιώνα κατέβαιναν τον χειμώνα στα Μεσόγεια της Αττικής. Σήμερα ακόμα μερικοί κτηνοτρόφοι της Αττικής κάνουν την ίδια μετακίνηση (βέβαια σήμερα με φορτηγά οχήματα).