IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος: Στον ΟΣΕ το πελατειακό κράτος νίκησε το επιτελικό
14.03.23


Ο πρώην υπουργός Παιδείας,  κος Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Με αφορμή την απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές

Β.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έκρινα ότι η ραγδαία αλλαγή του πολιτικού κλίματος δεν μου επέτρεπε να κάνω αυτό για το οποίο κατέβηκα στις εκλογές. Γιατί η απόφασή μου δεν ήταν να προσθέσω μια ακόμη τετραετία στα τριάντα χρόνια της κοινοβουλευτικής μου ζωής ήθελα να εγγράψω τον επίλογο της πολιτικής μου διαδρομής όπως τον ξεκίνησα. Τον ξεκίνησα το ’74 με τον Κων/νο Καραμανλή έναν ηγέτη που πίστεψα και πιστεύω ότι άλλαξε την Ελλάδα και να ολοκληρώσω με έναν εξίσου ηγέτη που έχει σαν στόχο τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της χώρας και την αλλαγή της Ελλάδας.  Το κλίμα που μεσολάβησε δεν μου επιτρέπει να απευθυνθώ στους ψηφοφόρους της Ηλείας που τους απασχολούν τα τοπικά τους προβλήματα και να πω αυτά τα οποία πιστεύω ότι πλέον δημιουργούνται με αφορμή αυτό το τραγικό δυστύχημα.    

Β.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το τραγικό δυστύχημα θέτει επί τάπητος τα μείζονα προβλήματα του τόπου. Το μείζον πρόβλημα είναι ο διαχωρισμός επιτέλους κράτους και κομματικού συστήματος. Η απόλυτη ανεξαρτητοποίηση του κράτους από το κομματικό σύστημα και η επανίδρυση του πολιτικού συστήματος γιατί το πολιτικό σύστημα που ξεκίνησε ‘74 έχει πλέον παρακμάσει. Αυτό το οποίο παράγει είναι μετριοκρατία, διαφθορά και αναποτελεσματικότητα.  Αυτά μέχρι το ’19 γιατί το ’19 ξεκίνησε μια μεγάλη αλλαγή γιατί το ’19 ο Κυρ. Μητσοτάκης εμπλούτισε το  πολιτικό σύστημα με ανθρώπους καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά και είδαμε πόσο άλλαξε.

Ερωτηθείς αν επαναξιολόγησε τις επιδόσεις της κυβέρνησης και του κ.Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα των Τεμπών σε ότι αφορά το επιτελικό κράτος

Β.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, το επιτελικό κράτος πήγε καλά αλλά δεν έφτασε στον ΟΣΕ. Στον ΟΣΕ το πελατειακό κράτος νίκησε το επιτελικό διότι όπως μάθαμε πριν ακόμα αντιληφθεί ο ΟΣΕ ότι έγινε το δυστύχημα το κράτος, οι διασώστες, η Αστυνομία, οι Πυροσβέστες ήταν ηδη εκεί. Δεν έφτασε παντού το επιτελικό κράτος και δεν μπορούσε να γίνει σε μια τετραετία. 

Β.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι από κάθε κρίση μπορεί να προκύψει  κάτι καλό και η δικαίωση των 57 νέων ανθρώπων που χάθηκαν θα είναι ακριβώς εδώ και τώρα να σπάσει αυτός ο ομφάλιος λώρος και ότι το κομματικό κράτος είναι στα χέρια των κομματικών συνδικάτων. 

ΔΗΜ: Πάντως τα συνδικάτα αυτή τη φορά είχαν προειδοποιήσει

Β.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν προειδοποιήσει και τοποθετήθηκε σταθμάρχης ο αχθοφόρος; Εγώ δεν θεωρώ ότι αυτός ο ανθρωπάκος είναι υπεύθυνος, υπεύθυνοι είναι εκείνοι που τον βάλανε. Γιατι ένας αχθοφόρος έγινε σταθμάρχης; Διότι δεν υπάρχει αξιολόγηση. Είναι υπέρ της αξιολόγησης τα συνδικάτα; Γιατί απεργεί η ΑΔΕΔΥ και τα κόμματα που είναι εναντίον της αξιολόγησης; Για να μην γίνουν αυτά τα οποία μας οδήγησαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα.  Όταν συνδικαλιστές μ’ αυτή την νοοτροπία είναι μέσα στη ΝΔ που είναι κυρίως στόχος της η αξιολόγηση αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που υπάρχει.

Αναφορικά με τον κ. Καραμανλή

Β.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι σε θέματα υποδομής έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, στο θέμα του ΟΣΕ όμως που ήταν στην ευθύνη του απέτυχε. Απέτυχε διότι κατά τη γνώμη μου χρησιμοποίησε όχι στελέχη με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά με κομματικά κριτήρια απ’ ότι έχω πληροφορηθεί. 

Αναφορικά με την επιθυμία του κ. Καραμανλή να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές  

Β.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής πρέπει να διευκολύνει τον αρχηγό της ΝΔ και τον εαυτό του διότι μέσα σε αυτό το κλίμα του θυμού και της οργής της κοινωνίας δεν είναι και προς το δικό του συμφέρον να επιμείνει.

Αναφορικά με τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας

Β.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αποσύρθηκα από τη διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης διότι  δεν αισθανόμουνα ότι μπορούσαν να ζητήσω από τους συμπολίτες μου «εμπιστευτείτε με» την ώρα που δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Δεν αποσύρθηκα όμως από την πολιτική μάχη που θεωρώ καθοριστική για την μελλοντική πορεία της χώρας και αυτό διότι πιστεύω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κάνει πράξη αυτό που είπε, ότι θα τ’ αλλάξει όλα. Αν πράγματι δεν περιοριστεί απλώς στην επούλωση των πληγών του ΟΣΕ αλλά βάλει βαθειά το νυστέρι και αλλάξει πολιτικό σύστημα και κράτος πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα τον εμπιστευτεί για να κάνει αυτή τη δουλειά γιατί απέναντί του είναι οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, οι δυνάμεις του να παραμείνουν τα πράγματα όπως είναι. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι του.       επιστροφή