IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Θάνος Πλεύρης (Υπουργός Υγείας): "συνταγματικά ανεκτή ρύθμιση" (για το κόμμα Κασιδιάρη)
06.02.23


Ο υπουργός Υγείας, κος Θάνος Πλεύρης, μίλησε στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Αναφορικά με το κύμα κακοκαιρίας

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Εμείς από την πλευρά των νοσοκομείων είμαστε σε μια ομαλή κατάσταση. Στα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες υπήρχαν και νοσοκομεία που ήταν βόρεια τα οποία ήταν πλήρως καθαρά και προσβάσιμα. Αντίστοιχα η ενημέρωση που πήραμε από το ΕΚΑΒ δεν αντιμετωπίστηκε πρόβλημα, δηλαδή δεν υπήρχε σημείο που να ζητήθηκε συνδρομή του ΕΚΑΒ και να μην μπορούν να φτάσουν τα συνεργεία του ΕΚΑΒ. Σήμερα εφημερεύει και το Παίδων Πεντέλης, είναι καθαρό, η πρόσβασή του δεν έχει  κανένα πρόβλημα πάντα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αλλά είμαστε σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική και την Περιφέρεια να είναι ανοιχτά συνολικά όλα τα σημεία. Παράλληλα έχει υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και μπορούν αιμοκαθαιρόμενοι συμπολίτες μας να παίρνουν το 166 ώστε να τους μεταφέρουν εάν δεν μπορούν οι ίδιοι να μετακινηθούν για να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις τους και ήδη σήμερα έχει μεταφέρει κόσμο το ΕΚΑΒ σε συνεννόηση με οχήματα της Περιφέρειας, του Χαμόγελου του Παιδιού και της Πυροσβεστικής που έχουν 4x4. Ενώ παράλληλα έχουμε φροντίσει να υπάρχει και επάρκεια σε τρόφιμα στα νοσοκομεία. Τα μόνα προβλήματα που υπήρξαν σε κάποια Κέντρα Υγείας ήταν με αδυναμία του προσωπικού, που είχε εγκλωβιστεί, να μπορέσει να φτάσει για να αλλάξει το άλλο προσωπικό αλλά παρέμειναν λίγες ώρες παραπάνω οι γιατροί και οι νοσηλευτές και γίναν οι αλλαγές αργότερα. 

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχει δώσει τις δύο δομές υπνωτήρια που εχει στην Αθήνα και χθες εξυπηρετήθηκαν περίπου 250 ευάλωτοι συμπολίτες μας. Δηλαδή κινητές μονάδες εύρισκαν τον κόσμο που ήταν άστεγοι στο δρόμο και τους μετέφεραν στις μονάδες.

Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος του κ.Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Εμείς έχουμε κάνει μια πολύ προσεκτική ρύθμιση ακριβώς για να είναι συνταγματικά ανεκτή ρύθμιση, που στην πραγματικότητα παίρνει ένα αντικειμενικό στοιχείο δηλαδή την καταδίκη για εγκληματική οργάνωση έστω και σε πρώτο βαθμό, και το πρόσωπο που έχει καταδικαστεί όχι να μην είναι υποψήφιος αλλά να μην είναι αρχηγός ή φυσικός αρχηγός του κόμματος που κατεβαίνει. Η αντιπολίτευση θέλει να κάνει μια σύνδεση ενός αντικειμενικού στοιχείου που είναι η καταδίκη για εγκληματική οργάνωση και να είναι φυσικός αρχηγός ενός σχηματισμού κάποιος που έχει καταδικαστεί, να το συνδέσει και με ιδεολογικό πλαίσιο δηλαδή αυτή εγκληματική  οργάνωση να έχει χαρακτηριστικά είτε ναζιστικά είτε φασιστικά είτε ρατσιστικά. Εκεί θα ήταν ο κίνδυνος να έλεγε κάποιος ότι φεύγεις από το αντικειμενικό στοιχείο και πάς στο στοιχείο της ιδεολογίας. Εμείς μένουμε στο αντικειμενικό στοιχείο, είναι μια ρύθμιση που και στέκεται νομικά και είναι σωστή γιατί η δημοκρατία μας έχει δικαίωμα να προστατεύεται από αυτούς που θέλουν να την καταλύσουν και πιστεύω ότι τα κόμματα θα την στηρίξουν. 

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η αίσθησή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μικροκομματικά και μικροπολιτικά θέλει να κατέβει το κόμμα του Κασιδιάρη και αυτό είναι λυπηρό.  Αυτό δεν είναι καμία μομφή, είναι μια πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με μικροκομματικό όφελος. Τι σκέφτονται; Αν βρεθούν παραπάνω κόμματα και ενδεχομένως αυτά τα κόμματα μπουν στη Βουλή δημιουργούν δυσλειτουργία στη ΝΔ ως προς την αυτοδυναμία. Και επειδή αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ΝΔ ως προς το νικητή των εκλογών είναι το πώς θα αποκόψει τη ΝΔ από το να σχηματίσει κυβέρνηση άρα η αίσθησή μου είναι ότι θα βρει χίλιες δικαιολογίες ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταψηφίσει τη ρύθμιση. Μακάρι να διαψευστώ.   

Ερωτηθείς για ποιο λόγο τόσο καιρό βλέπουμε τον κ. Κασιδιάρη από τη φυλακή να κάνει προεκλογική εκστρατεία και δεν έχουν πάρει κάποια πρωτοβουλία να τον σταματήσουν

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Εμείς μιλάμε με ένα θεσμικό τρόπο πως δεν θα συμμετάσχει ένα κόμμα από εκεί και πέρα εάν κάποιος με κάποιο τρόπο μεταφέρει μηνύματα εκεί πας σε ένα κομμάτι ελευθερίας έκφρασης, δεν είμαι έτοιμος να σας πω κατά πόσο αυτό μπορεί να περιοριστεί σε απόλυτο βαθμό σε κάποιον που είναι καταδικασμένος πρωτόδικα αλλά δεν μπορείς να πας σε έναν πλήρη αποκλεισμό να εκφραστεί μια άποψη. Το θέμα είναι ότι εμείς θεσμικά ερχόμαστε και λέμε ότι προστατεύουμε τη δημοκρατία μας με αντικειμενικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση να μην φανεί  ότι πάμε να ποινικοποιήσουμε απόψεις. Εμείς ποινικιοποιούμε πράξεις όπως λεει ο κώδικας και δεν θέλουμε να συμμετέχουν κόμματα που ειναι ενάντια στη δημοκρατία όχι σε λεκτικό επίπεδο απλά αλλά έχουν κανει πράξεις και υπάρχουν καταδίκες από αυτές τις πράξεις. Άρα εμείς λειτουργούμε τελείως  ισορροπημένα ώστε να προστατεύεται η δημοκρατία παράλληλα όμως να μην οδηγούμαστε σε αποκλείσεις που απαγορεύει το σύνταγμα.

Ερωτηθείς πως σχολιάζει την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώνει την προεκλογική του ρητορική στο θεσμικό κομμάτι

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική αντιπολίτευση που δεν επιλέγει να συγκρουστεί με μια κυβέρνηση στο επίπεδο των προβλημάτων γιατί προφανώς θεωρεί ότι η ΝΔ μπορεί να διαχειριστεί τα πολύ δύσκολα προβλήματα που κληθήκαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα από μια κυβέρνηση τραγωδία όπως ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.  Παράλληλα ίσως να είναι και αυτό που είπε ο κ. Ξανθός ότι υπάρχει μια αίσθηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι απομακρυσμένοι και αποκομμένοι από την κοινωνία και άρα πάνε στην προσφιλή τακτική που τους έμαθε να επιβιώνουν. Και το ’15 τι κάνανε; Με σκανδαλολογία, με στοχοποιήσεις, σε συνθήματα και πόλωση. Εμείς σε όλα αυτά δεν έχουμε αντίπαλο το ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αντίπαλο τα προβλήματα. Απαντάμε και στα θεσμικά θέματα που μας θέτουν αλλά τους προκαλούμε να έρθουν να συζητήσουμε στα προβλήματα που καθημερινά έχει ο πολίτης.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε πάει ο Πρωθυπουργός στο debate  που τον καλεί ο κ.Τσίπρας      

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι θεσμικά συζητάει πάρα πολύ καλά με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εντός της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος περισσότερο από όλους τους πρωθυπουργούς έχει βρεθεί στη Βουλή και έχει απαντήσει σε θεσμικό επίπεδο και ο κ. Τσίπρας έρχεται να αναφερθεί στο debate. Προφανώς θα οριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα γίνουν όπως ορίζονται σε κάθε εκλογές αλλά από εκεί και πέρα όσες φορές έχει κληθεί να είναι στη Βουλή έχει κληθεί, έχουμε προκαλέσει συζητήσεις στη Βουλή και αντιθέτως βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να φυγομαχεί γιατί πήρε μια απόφαση να αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Άρα δεν είναι υποκρισία το κόμμα που την κοπανάει από τη Βουλή να λεει ότι θέλει παραπάνω διάλογο; 

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο βουλευτής κρίνεται από τη ψήφο του, ένα κόμμα που αποφεύγει να ψηφίσει πρέπει να μας πει γιατί το κάνει. Το κόμμα το οποίο ψήφισε μια εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή τις αλλαγές του ποινικού κώδικα που ήταν αλλαγές που στην πραγματικότητα φωτογράφιζαν  περιπτώσεις που θέλανε να κλείσουν όπως έχει καταγγελθεί από τον κ. Κοντονή.   

Ερωτηθείς αν θα μπουν στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Πρώτα απ’ όλα έχουμε το σύστημα της απλής αναλογικής η οποία δυσκολεύει πάρα πολύ τα όποια κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση και συνεπώς θεωρούμε ότι θα υπάρχουν δεύτερες εκλογές. Οι εκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, εμείς πάμε όπως όλα τα κόμματα να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα που θα έχουμε θα είναι και προπομπός μιας νίκης ως προς την αυτοδυναμία που ειναι για καλό της Ελλάδος στις δεύτερες εκλογές αλλά από εκεί και πέρα στο πλαίσιο των εκλογών έρχονται τα αποτελέσματα και με βάση αυτά τα αποτελέσματα κινείσαι. Εμάς ο στόχος είναι η αυτοδυναμία που μπορεί να επιτευχθεί με τις δεύτερες εκλογές από εκεί και πέρα μόλις έχουμε τα αποτελέσματα των εκλογών από μια θεωρητική θα πάμε σε πρακτική κουβέντα. επιστροφή