IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Στέλιος Κυμπουρόπουλος για την έλλειψη φαρμάκων
26.01.23


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

"Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα την οποία τη βιώνει όλος ο κόσμος και η υπόλοιπη ΕΕ και αυτό οφείλεται τόσο στις πρώτες ύλες που τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις του κορονοϊού όσο και στην ενεργειακή κρίση και στην κρίση του πολέμου που έχουμε. Όλα αυτά δυστυχώς επηρεάζουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα."

Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων

Σ.ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι η ΕΕ δεν είχε δει το ζήτημα από νωρίς και δεν το είχε δει από νωρίς σε διάφορα ζητήματα η ενέργεια είναι ένα θέμα που συζητάμε και ένα δεύτερο είναι να έχουμε ανεξαρτητοποίηση από πρώτες ύλες. Η Ελλάδα θεωρώ ότι έχει δράσει αρκετά καλά και έχει θωρακίσει το κομμάτι του φαρμάκου. Δεν υπάρχουν οι εμπορικές ονομασίες κάποιων φαρμάκων, υπάρχει όμως μεγάλο ποσοστό γενοσήμων τα οποία είναι αξιόλογα φάρμακα και πολλά από αυτά παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Έχουμε αξιόλογες φαρμακοβιομηχανίες.  42 φαρμακοβιομηχανίες  στην Ελλάδα στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου έχουν παράξει περισσότερα από 25 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων άρα λείπουν φάρμακα αλλά δεν λείπουν τα αντίστοιχα γενόσημα στις περισσότερες περιπτώσεις.  Δεν λείπουν τα φάρμακα από τα νοσοκομεία που αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ερωτηθείς αν είναι πρόβλημα το ότι δεν είναι ενημερωμένη η ελληνική κοινωνία για τα γενόσημα φάρμακα

Σ.ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο με ενημέρωση, πληροφόρηση και δυστυχώς δεν είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί αυτό το πρόβλημα δεν θα το είχαμε σήμερα. Δεν θα ήμασταν σε τέτοιο βαθμό ανήσυχοι γιατί θα ξέραμε ότι μπορεί να μην έχουμε από την εταιρεία Α το πρωτότυπο έχουμε όμως το πολύ καλό Β γενόσημο που είναι αντίστοιχο του Α και κάνει την ίδια και πολλές φορές και καλύτερη δουλειά. Η ενημέρωση είναι ένα σημαντικό θέμα που δεν θα γίνει ούτε σε ένα ούτε σε δύο ούτε σε τρία χρόνια, θέλει να ξεκινήσει έστω και τώρα να συζητάμε για την αξία του εναλλακτικού παρόμοιου φαρμάκου και το ότι παρέχει την ίδια προστασία με το πρωτότυπο φάρμακο.

Σ.ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός έβαλε ένα μοναδικό μέτρο ότι αν δεν υπάρχει πληρότητα στις φαρμακαποθήκες -γιατί ακούγεται ότι φταίνε και οι εξαγωγές, είναι ένα κομμάτι οι εξαγωγές -η μοναδική ποινή είναι η αναστολή λειτουργίας των φαρμακαποθηκών.  Αυτό είναι εξαιρετικό μέτρο. Θεωρώ ότι με τους συχνούς ελέγχους, με τα μέτρα που έχουνε μπει, με την προστασία του φαρμάκου και τις αγορές μέσω του ΙΦΕΤ μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς και να δούμε ότι την επόμενη μέρα αυτή η ανησυχία μπορεί καλμάρει.

Αναφορικά με το αίτημά του για κοινή ευρωπαϊκή δράση για την έλλειψη φαρμάκων 

Σ.ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα μεταξύ μας οι χώρες κράτη-μέλη και να επενδύσουμε και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ειδικά στην Ελλάδα χρησιμοποιήσαμε αυτό το πολύ σημαντικό ταμείο για να επενδύσουμε και να φτιάξουμε δύο νέες μεγάλες μονάδες οι οποίες θα παράγουν την πρώτη ύλη. Πρέπει να δράσουμε σε αυτό το κομμάτι συνολικά και να δούμε πως μπορούμε μέσω χρηματοδοτήσεων αντί να περιμένουμε τις πρώτες ύλες από άλλες χώρες να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να κάνουμε τη δικιά μας παραγωγή από την αρχή.  

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και σε τι χρονικό ορίζοντα

Σ.ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω για τον χρονικό ορίζοντα γιατί είναι διαδικασίες που δεν αφορά την Ευρώπη η οποία παίρνει μια απόφαση και οριζόντια εφαρμόζεται, πρέπει μια ευρωπαϊκή επιτροπή να συζητήσει με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη για να βρει μια κοινή απόφαση. Η χρονιότητα που παίρνουν τα ζητήματα δεν είναι γιατί δεν υπάρχει θέληση, πρέπει να υπάρξει κοινή συμφωνία και αυτό θέλει χρόνο. Θεωρώ ότι μπορεί να πάρει χρόνια αλλά σύντομα τους επόμενους δύο μήνες έχουμε να αναθεωρήσουμε την φαρμακευτική νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο άρα μέσα σε αυτή την αναθεώρηση μπορούμε να πούμε και αυτά τα πράγματα εμείς ως ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι θέλουμε πιο άμεσες και γρήγορες λειτουργίες.  

Σ.ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ελληνικό επίπεδο είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ανησυχία και δυστυχώς επειδή η φαρμακευτική πολιτική είναι μια εθνική διαδικασία σε μεγάλο ποσοστό η κάθε χώρα το χειρίζεται διαφορετικά. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη επιτυχία, έχει δείξει τη δυναμικότητά της και μέσω της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία είναι πολύ σπουδαία με πολύ καλό και ποιοτικό φάρμακο και πρέπει να εμπιστευόμαστε την ελληνική παραγωγή, είναι ευκαιρία για εμάς να βγούμε προς τα έξω δυναμικά και να δείξουμε το τι καλό μπορεί να προσφέρουμε και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτική κηδεία στον τέως βασιλιά

Σ.ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι μαζί με τον πρωθυπουργό αφού πήρε αυτή την απόφαση και αφού διαχειρίστηκε έτσι το ζήτημα. Για μένα θεωρώ ότι ακολουθήθηκε η καλύτερη δυνατή πρακτική.