IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης για τις αυξήσεις των μισθών και τις τιμές στην ενέργεια
11.01.23


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τις αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Καθώς θα τελειώνει η περίοδος θα αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, αυτό ήδη έχει κάπως ξεκινήσει πιστεύω ότι θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα, θα μπορέσουμε να έρθουμε και να ξαναδούμε τους μισθούς στο δημόσιο. Η ανάγκη εκεί υπάρχει και γιατί δεν μπορούμε να προσελκύσουμε ικανά στελέχη  και γιατι πρέπει να αποκαταστήσουμε και εκεί απώλειες εισοδήματος. Αυτό θα εφαρμοστεί από τις αρχές του ’24 αλλά θα μελετηθεί μέσα στη διάρκεια του ’23 έτσι ώστε να υπάρχει η σχετική πρόταση στον επόμενο προϋπολογισμό. Έμφαση θα είναι στους εισαγωγικούς μισθούς και στις θέσεις ευθύνης για να έχουμε πολύ καλύτερη ανταμοιβή σε αυτούς οι οποίοι αναλαμβάνουν το βάρος και τις ευθύνες στο δημόσιο. Όλοι θα επηρεαστούν θετικά αλλά δίνω την έμφαση.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η δική μας άποψη είναι ότι η οικονομία καθώς έρχονται μαζικά καινούργιες επενδύσεις μπορεί να παράξει υψηλότερα εισοδήματα και αυτά τα υψηλότερα εισοδήματα μπορούν να παραχθούν λόγω της μεγάλης εισροής επενδύσεων χωρίς απώλεια ανταγωνιστικότητας, να είναι δηλαδή μόνιμα και ανατροφοδοτούμενα. Αυτός είναι και ο στόχος της επόμενης τετραετίας, υψηλότερα εισοδήματα. Θα έχουμε τις συζητήσεις με τους διεθνείς οργανισμούς, πάντα οι διεθνείς οργανισμοί είναι πιο επιφυλακτικοί σε τέτοια θέματα αλλά έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι επιτυγχάνουμε στους στόχους μας και βελτιώνουμε την αξιοπιστία της χώρας εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές θετικές για την κοινωνία.

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη προφανώς για υψηλότερους μισθούς όταν υπάρχει αυξημένος πληθωρισμός αλλά αυτός είναι ο πρώτος στόχος τον οποίο με τον κατώτερο μισθό θα καλύψουμε τουλάχιστον σε ένα κομμάτι των εισοδημάτων. Το να καλύψεις τον πληθωρισμό είναι ο μικρότερος στόχος  ο μείζον στόχος είναι να έχεις μια σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς και αυτό χρειάζεται διάρκεια και βελτίωση συνολική της οικονομίας. Δεν προκύπτει με ένα νόμο και ένα άρθρο.  

Ερωτηθείς αν είναι βέβαιο ότι η οικονομία και σε διεθνές αλλά και σε εσωτερικό επίπεδο είναι τέτοια που θα αντέξει ή θα δώσει το έναυσμα να ξεκινήσουν την αύξηση των μισθών και συντάξεων στην επόμενη τετραετία 

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το κλειδί  είναι η παραγωγική δυνατότητα της χώρας δηλαδή οι επενδύσεις. Όταν αλλάζει η ανταγωνιστικότητα τότε αυτό που έχεις είναι υγιές. Στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε η ανταγωνιστικότητα της χώρας και η υπόσχεση που δινόταν ήταν με ξύλινα πόδια. Εμείς αντίθετα έχουμε ένα μαζικό κύμα διεθνών επενδύσεων που έρχεται που είναι καταγεγραμμένο. Είναι τα 10 δις που είναι ήδη κατατεθειμένες επενδύσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το Ελληνικό που μπαίνει σε πλήρη εξέλιξη και επειδή αυτές οι επενδύσεις δεν είναι μεγάλα έργα, είναι  ιδιωτικές επενδύσεις όταν τελειώνουν οι επενδύσεις δημιουργούν πρόσθετο ΑΕΠ. 

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να αναγκαστούν να υποσχεθούν ή και να δώσουν επιπλέον πράγματα στην προεκλογική περίοδο που δεν αντέχει η οικονομία

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Εμείς κάνουμε μια πολιτική η οποία είναι συνετή και σοβαρή, αυτή την πολιτική θα την κάνουμε και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και μετά. Ο κ. Στουρνάρας μιλάει για όλο το πολιτικό σύστημα συνεπώς ο καθένας θα κρίνει και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστεί. Η αντιπολίτευση έχει το κακό προηγούμενο του προγράμματος Θεσσαλονίκη, αυτό θα πρέπει να κάνει και την αντιπολίτευση πολύ προσεκτική και εύχομαι να είναι προσεκτική σε αυτή την εκλογική περίοδο και να μην ξεκινήσει να λεει πράγματα που θα είναι εκτός λογικής.

Αναφορικά με τις τιμές στην ενέργεια

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Στο πετρέλαιο δεν εχουμε ούτε έξοδα ούτε έσοδα γιατί είναι και σταθερός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αλλά στον ηλεκτρισμό πράγματι δημιουργείται μια πολύ καλή εικόνα, μια ανάσα μας δίνεται.  Αν έχουμε αυτές τις τιμές και κρατήσουνε όλο το χρόνο τότε δεν θα χρειαστεί να έχουμε δαπάνες στον προϋπολογισμό για επιδότηση.

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος για 20 συνεχόμενες μέρες

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η Ελλάδα έχει ένα σύστημα με το οποίο χρεώνει τα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα τις τιμές του αερίου που είναι το οριακό καύσιμο που καθορίζει την τιμή. Αυτό σημαίνει ότι όταν ανεβαίνουν οι τιμές για ένα μήνα η Ελλάδα είναι η φθηνότερη και όταν πέφτουν οι τιμές για ένα μήνα η Ελλάδα είναι ακριβότερη, στο τέλος της ημέρας αυτά ισοσταθμίζουν και ισοφαρίζουν. Αυτός είναι ο ένας λόγος υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία προετοιμασία για να έχουμε μια μετάβαση στις ΑΠΕ, είχαμε ελάχιστες επενδύσεις στις ΑΠΕ και είχαμε μεγάλες επενδύσεις στο αέριο τώρα που ήρθε μια τεράστια αύξηση στο αέριο η Ελλάδα βρέθηκε με το λάθος ενεργειακό μείγμα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς πόσα χρήματα υπάρχουν για να δώσουν πέραν των μέτρων τα οποία έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια πρόβλεψη για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Είναι πάρα πολύ νωρίς στην αρχή του χρόνου, τούτη την ώρα δεν προγραμματίζεται κάτι πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί. Η κυβέρνηση παραμένει σοβαρή και συνετή στα δημοσιονομικά και μόνο όταν υπάρχει ασφάλεια στις προβλέψεις μας και στα αποτελέσματα ερχόμαστε και επιστρέφουμε πόρους στην κοινωνία. 

ΔΗΜ: Τον Φεβρουάριο θα έχετε μια ασφαλή εικόνα;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να δώσω απάντηση διότι είμαστε πολύ νωρίς στην αρχή του χρόνου και η κυβέρνηση δεν πρέπει να επηρεαστεί από την εκλογική περίοδο. Πρέπει να μείνει η οικονομία όσο το δυνατόν ανεπηρέαστη. 

Πηγή: «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ,