IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τα pass, ο πολίτης-πελάτης και τα ψίχουλα
21.12.22


Ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, μίλησε στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Ο Άγιος Βασίλης όχι απλώς υπάρχει αλλά από ότι φαίνεται έχουμε και έναν κατάλληλο υπουργό να μας το αποδεικνύει κάθε φορά, τον κ Γεωργιαδη, με τις επικοινωνιακού τύπου καμπάνιες και εμφανίσεις του. Θα πείσει και τους ενήλικες, όχι μόνο τους ανηλίκους, ότι υπάρχει.

Για τα μέτρα στήριξης

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Όταν τα προβλήματα είναι τόσο βαριά, σοβαρά και πιέζουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι σαφές ότι πρέπει κάθε μέτρο το οποίο ανακουφίζει έστω και λίγο τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζεται θετικά  και σας θυμίζω ότι εκπροσωπώ ένα κόμμα το οποίο για το καλάθι του νοικοκυριού τοποθετήθηκε θετικά με την ψήφο του.

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσουν υπέρ του market pass

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Είμαστε στην ίδια γραμμή, η προσέγγιση σε κάθε μέτρο που ανακουφίζει τους πολίτες είτε και επί της προηγούμενης κυβερνήσεως είτε και των ημερών της σημερινής κυβέρνησης εμείς παρά την όποια δυσπιστία υπάρχει ψηφίζουμε τα μέτρα αυτά ως ένα σημάδι, μια πολιτική ένδειξη ότι στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επιμέρους πολύ σημαντικές διαφορές να είμαστε μαζί σε αυτό. 

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Καλό είναι να διακρίνουμε τον λαϊκισμό από τον ρεαλισμό και καλό είναι να διακρίνουμε και την επικοινωνία από την ουσία. Η ουσία είναι ότι πίσω από τις γιρλάντες και τις απαστράπτουσες τηλεοπτικές εμφανίσεις υπάρχουν ανάγκες για μέτρα. Εμείς έχουμε μιλήσει εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη μειώσεις του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Όταν έχεις ένα 13% ΦΠΑ την ώρα που άλλες ισχυρότερες οικονομίες έχουν μικρότερο, όταν η αγοραστική δύναμη των πολιτών σύμφωνα με τις μελέτες των Ινστιτούτων έχει μειωθεί κατά 40%  για τους χαμημισθωτούς και κατά 10%-15% για όλους τους υπόλοιπους, όταν έχεις τέτοια μείωση αγοραστικής δύναμης πρέπει να αντιμετωπίσεις με φορολογική δικαιοσύνη αυτό το φαινόμενο.

Για τα Pass

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Με τα pass έχει υπάρξει μια καλλιέργεια μιας κουλτούρας. Η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλούς μήνες επειδή αρνείται να μπει σε ρύθμιση της αγοράς, σε πραγματικούς ελέγχους και κυρίως σε μια κατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης με μείωση των έμμεσων φόρων και αύξηση των άμεσων εκεί που πρέπει, στις μεγάλες περιουσίες, στα μεγάλα μερίσματα των μεγάλων εταιρειών, στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, των εισηγμένων εταιρειών εκεί που πραγματικά μπορεί να βρεθεί πλούτος και να βρεθεί φορολογητέα ύλη επειδή αρνείται να το κάνει αυτό έχει καλλιεργήσει τη λογική των Pass. 

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Ακούμε εδώ και μήνες τον κ. Σκρέκα να επιχαίρει ότι οι επιδοτήσεις που γίνονται στους λογαριασμούς ρεύματος έρχονται από την φορολόγηση των επικερδών των εταιρειών της ενέργειας, εμείς με τα δικά μας μάτια το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο αλλά και τον Νοέμβριο βλέπουμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας να συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι ο κρατικός προϋπολογισμός που επιβαρύνεται με τις επιδοτήσεις του λογαριασμού ρεύματος.  Τα στοιχεία όπως τα παρουσίασε το υπουργείο και η κυβέρνηση του Σεπτέμβριου και Οκτώβριου διαψεύδονται από την ανάγνωση της ίδιας της πραγματικότητας. Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αυτός ο οποίος κατά πλειοψηφία χρηματοδότησε τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας άρα κατ’ ουσίαν δεν ήρθαν εγκαίρως τα προϊόντα των υπερκερδών. Και δεν ήρθανε γιατί το υπουργείο Οικονομικών άργησε πάρα πολύ να υπολογίσει ποια είναι αυτά τα υπερκέρδη. Άργησαν να τα εισπράξουν και όσα εισπράττουν είναι λίγα. Τα pass είναι ανακουφιστικά μεν αλλά καλλιεργούν και μια στρεβλή εικόνα ενός πολίτη ο οποίος λειτουργεί και ως πελάτης, απλώνει το χέρι και όταν η κυβερνηση  αισθάνεται φιλάνθρωπη δίνει κάποια ψίχουλα. Λέμε ότι η συνταγή δεν βγαίνει αλλά δεν μπορείς να αφήσεις τους πολίτες έρμαια της ακρίβειας, εάν έστω και λίγο ανακουφίζονται στηρίζονται αυτά τα μέτρα όμως η συνταγή είναι λάθος από την αρχή. Αντί να υπάρχουν τα pass  αυτά όποτε μπορεί και βγαίνει λίγο περιθώριο στην κυβέρνηση θα έπρεπε να έχουν λυθεί τα ζητήματα μήνες τώρα με φορολόγηση των υπερκερδών, με μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Αναφορικά με το Qatar gate

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Είναι απολύτως βάσιμη η πολιτική εκτίμηση της πολιτικής συμπεριφοράς της κας Καϊλή ως δούρειου ίππου το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα εξηγήσαμε και ο κ. Ανδρουλάκης αλλά και όλοι όσοι εκτεθήκαμε στο δημόσιο διάλογο ότι η κα Καϊλή δεν διαγράφηκε για τη λειτουργία της ως δούρειου ίππου, η κα Καϊλή διαγράφηκε και μάλιστα λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών του Βελγίου για τη φερόμενη εμπλοκή της στο μεγάλο σκάνδαλο Qatar gate. Όσο αληθές είναι ότι η κα Καϊλή ήταν στο ΠΑΣΟΚ έως το απόγευμα της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου άλλο τόσο αληθές είναι ότι ιδίως τους τελευταίους μήνες και κυρίως στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών λειτούργησε ως δούρειος ίππος της ΝΔ , του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στην Ευρώπη συγκαλύπτοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο σταυρός στις ευρωεκλογές

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Μπορεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση στο επόμενο διάστημα. Εμείς όπως και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα θα συμμετέχουμε με επιχειρήματα στο δημόσιο διάλογο. Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ποια είναι η θέση του Κινήματος γιατί δεν έχει υπάρξει η κατάλληλη συζήτηση.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο ο κ. Ανδρουλάκης δεν πήγε στους ευρωπαίους σοσιαλιστές αλλά άφησε το χώρο στον κ. Τσίπρα

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Ο κ.Τσίπρας προσκαλείται, παρίσταται και κάνει δηλώσεις ως προσκεκλημένος όχι ως ισότιμο μέλος, ο κ. Ανδρουλάκης είναι μέλος καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι μέλος της ευρωομάδας και της πολιτικής ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών.  Ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να είναι στην Αθήνα για να προετοιμάσει την κοινοβουλευτική ομάδα της επόμενης ημέρας. Ήταν πολύ σημαντική η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας το πρωί της Παρασκευής.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη να πάει η ΝΔ στην αντιπολίτευση

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ:  Το ότι ελέγχεται το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του επειδή έχουν βάλει ως διακύβευμα να αλλάξει η κυβέρνηση και να αποτελέσει παρελθόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι για εμάς μια έκπληξη.

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Προοδευτική κυβέρνηση είναι κάθε κυβέρνηση η οποία έχει το ΠΑΣΟΚ στον πυρήνα της, αυτό ισχύει  από το 1981 ως γενική συνθήκη. Το «προοδευτική διακυβέρνηση» του κ. Τσίπρα και τα προσκλητήρια που απευθύνει ο κ.Τσίπρας για δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση δεν αποτυπώνουν αυτά το οποίο περιγράφουμε εμείς. Είναι άλλη η προοδευτική κυβέρνηση με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ και την ελληνική σοσιαλδημοκρατία και άλλο αυτό το οποίο  απευθύνει ως δικό του προσκλητήριο για τη δική του πολιτική επιβίωση ο κ. Τσίπρας. Εμείς επειδή είμαστε αυτόνομοι και έχουμε το δικό μας στίγμα και είμαστε ένα άλλο κόμμα με μια άλλη εναλλακτική πρόταση έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμά μας έχει διττό ρόλο πρώτον είναι ο κώδικας επικοινωνίας με τους πολίτες. Το επικοινωνούμε, το δυναμώνουμε, το κάνουμε ελκυστικό μες τις εκλογές και μετά τις εκλογές είναι ο οδικός χάρτης για εμάς στις προγραμματικές συμφωνίες. Εμείς αν όλα πάνε όπως δείχνουν θα έχουμε μια διερευνητική εντολή στα χέρια μας, οι διερευνητικές εντολές έχουν μια συνταγματική αξία, εμείς θα τη σεβαστούμε τη συνταγματική αξία δεν καίμε καμία εντολή και έχοντας την εντολή του λαού  απευθύνουμε ένα προσκλητήριο προς όσες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι συμφωνούν με αυτά που εμείς θέτουμε ως όρους προγραμματικών συμφωνιών. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δούμε κοινούς υποψηφίους ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές

Δ.ΜΑΝΤΖΟΣ: Έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το διακύβευμα τουλάχιστον για εμάς είναι ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι χειραφετημένη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Εμείς πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία. Είναι σαφές ότι όταν μιλάμε για μικρούς δήμους δεν μπορεί κανείς να επιβάλει καπέλα από την Αθήνα, όταν όμως μιλάς  για μεγάλους δήμους και περιφέρειες το πολιτικό διακύβευμα υπάρχει. Κάθε προσωπικότητα και κάθε υποψηφιότητα που έχει αποδείξει  και  έχει αναδείξει μια διεργασία συγκεκριμένη πρέπει να αξιολογηθεί από εμάς εάν συμφωνεί με τις αρχές και τις αξίες του κινήματος και έτσι να δούμε την υποστήριξη που θα υπάρξει. 

Πηγή: Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm επιστροφή