IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για το Market Pass
20.12.22


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε  στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Με αφορμή για τις παρατάσεις των πληρωμών

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Παρατάσεις είχαν δοθεί και πέρυσι και πρόπερσι  συνεπώς δεν έχουμε κάτι προεκλογικό, έχουν μάλλον κάτι  να κάνουν με τον τρόπο που εμείς οι έλληνες πληρώνουμε πάντα την τελευταία στιγμή. Είναι μάλλον ιδιάζων χαρακτηριστικό μας.

Αναφορικά με το market pass

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το market pass προέρχεται από μια έκτακτη φορολόγηση η οποία δεν είχε προβλεφθεί όταν καταρτίζαμε τον προϋπολογισμό διότι δεν είχαμε εικόνα πως ακριβώς θα είναι τα έσοδα αυτά, πρόεκυψαν πολύ σημαντικότερα έσοδα στην πορεία όταν φάνηκε ότι τα κέρδη των διυλιστηρίων είναι μεγαλύτερα, και όπως κάναμε στην ουσία από το ’19 οπότε δεν είναι κάτι διαφορετικό από την πολιτική που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα όποτε είχαμε δημοσιονομικό χώρο με κάποιο τρόπο το επιστρέφαμε στην οικονομία και στην κοινωνία. Τώρα η προτεραιότητά μας, την είχα πει με μεγάλη σαφήνεια, εφόσον τα καύσιμα λόγω της πτώσης πετρελαίου είναι πιο διαχειρίσημα και τον ηλεκτρισμό τον έχουμε χειριστεί με το εργαλείο και αντιμετωπίζεται η επόμενη προτεραιότητα ήταν τα super market, έκτακτη ενίσχυση γιατί έκτακτο είναι το έσοδο, μια φορά υπάρχει. Αυτός είναι ο λόγος που το κάναμε. Αφορά όλα τα νοικοκυριά που τηρούν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινάνε από το μονομελές νοικοκυριό στα 16.000€ και σε αυτό που έχει δύο άτομα ή στη μονογονεική οικογένεια είναι  24.000 και προστίθεται για κάθε παιδί ή για κάθε φιλοξενούμενο μέλος άλλα 5.000€. Τα περιουσιακά κριτήρια είναι λίγο διευρυμένα σε σχέση με αυτά του επιδόματος θέρμανσης δηλαδή έχει πάει στις 400 χιλιάδες η συνολική αντικειμενική οπότε καλύπτουμε το 80 με 85% των νοικοκυριών.

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο δυνατότητες στους ηλικιωμένους επειδή μιλάμε για μια αγορά το μήνα μπορούν είτε να το κάνουν με το κινητό ενός στενού συγγενούς τους πχ του γιού τους. Δεν είναι δύσκολο  μπορεί να το κατεβάσει  με τα στοιχεία του taxis net του πατέρα του και γίνεται μια αγορά το μήνα έτσι ή πηγαίνουμε στο πιο παραδοσιακό, τα λεφτά πηγαίνουνε στο IBAN οπότε παίρνει το 80% του ποσού και το κάνει. Η δική μας σύσταση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα κινητό σύγχρονο.  Καλύπτει οποιεσδήποτε αγορές κάνετε από ένα κατάστημα τροφίμων ανεξαρτήτως του αν θα πάρετε τρόφιμα ή κάτι άλλο.

Ερωτηθείς αν είναι μέσα στο μέτρο αυτό και οι λαϊκές αγορές

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτοί που έχουνε ΚΑΔ για τρόφιμα είναι όλοι μέσα, προϋπόθεση είναι να έχουνε POS αλλά πια όλοι έχουνε POS.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλα επιδόματα στην περίπτωση που υπάρξει ανάλογος δημοσιονομικός χώρος

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτό είναι έκτακτη ενίσχυση, το επίδομα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αυτό εδώ είναι έκτακτο γιατί τα έσοδα είναι έκτακτα. Εάν προκύψουν πρόσθετα έσοδα έτσι κινούμαστε, για την ώρα δεν βλέπω κάτι τέτοιο και είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο γιατί μόλις ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός. Το θέμα αυτού του συγκεκριμένου εσόδου το ξέραμε στην ουσία από τον Οκτώβριο αλλά δεν ξέραμε το ύψος του. Άλλαξε το ύψος του πολύ σημαντικά, δεν ξέραμε ποιο θα είναι το τελικό ύψος γιατί δεν είχαμε εικόνα των κερδών, τώρα που τελειώνει ο χρόνος και έχουμε την εικόνα των κερδών οριστικοποιήσαμε και προχωρήσαμε.

Ερωτηθείς τι σημαίνει η απόφαση της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο  

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μια επίπτωση την είδαμε, είναι μια αποκλιμάκωση του TTF, των τιμών του αερίου που θα επηρεάσουν θετικά και την ηλεκτρική ενέργεια κυρίως όμως σημαίνει μια ασφάλεια στον προϋπολογισμό διότι το καλοκαίρι είχε φτάσει μέχρι 330 € το ύψος του TTF το οποίο ήταν μια τρομακτική επίπτωση και διέλυε και τον προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ναι, σήμερα την πρώτη μέρα εφαρμογής έπεσε από τα 115 στα 100. Σίγουρα το να ξέρεις ότι υπάρχει αυτό το πλαφόν σε κάνει να κινηθείς όχι κατ’ ανάγκη προς το πλαφόν, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι αρχίζει η Ευρώπη και λειτουργεί πολύ πιο παρεμβατικά στην αγορά –σε μια αγορά που δεν λειτουργεί καλά και ορθώς κάνει την παρέμβαση η Ευρώπη, εμείς είχαμε πει το πλαφόν πρώτοι- αυτό σε κάνει πιο προσεκτικό για να μην παγιδευτείς σε μια πολιτική απόφαση και χάσεις πάρα πολλά λεφτά.  

Για τα επιτόκια

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σήμερα τα επιτόκια είναι εξαιρετικά υψηλά οι Γερμανοί δανείζονται με 2,3, οι Γάλλοι με 2,8, οι Ιταλοί 4,45, εμείς 4,46 εάν ξεκινήσεις να κάνεις πράγματα του τύπου ανευθυνότητες δημοσιονομικές είναι πολύ εύκολο να πεταχτείς έξω. Είναι πιο εύκολο να πεταχτείς εκτός διότι αντί να πας σε κάποιον που σου δημιουργεί αίσθηση κινδύνου πας στους Γάλλους με 2,8. Θέλει πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την περίοδο που είχαμε αρνητικά επιτόκια και η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα  

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ναι αλλά είναι και συνάρτηση και των πολιτικών εξελίξεων γιατί αν φανταστείτε μια κυβέρνηση προοδευτική, ΚΚΕ –ΣΥΡΙΖΑ- Ανδρουλάκης ή Βαρουφάκης –ΣΥΡΙΖΑ -Ανδρουλάκης αυτοί δεν φαντάζομαι να νομίζει κανείς ότι είναι συμβατοί με οποιαδήποτε θετική οικονομική εξέλιξη. Είναι σαφές ότι θα υπάρχει σοβαρό θέμα. Πάντα παρακολουθούν οι αγορές τα πολιτικά πράγματα απλώς έχουν την εκτίμηση για την ώρα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πολιτική σταθερότητα.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Οι τράπεζες είναι σε μια φάση μετάβασης, επί πολλά χρόνια δεν δάνειζαν, δεν έβγαζαν χρήματα παρά μόνο από προμήθειες ή δάνειζαν πολύ περιορισμένα, δεν είχαν καταθέσεις και είχαν και τόνους κόκκινων δανείων που κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή οι τράπεζες και όλη η οικονομία κατά συνέπεια. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί, έχουν μονοψήφια κόκκινα δάνεια, έχουν 45 δις επιπλέον καταθέσεις, δουλεύουν για το Ταμείο Ανάκαμψης ικανοποιητικά θα έλεγα και πρέπει να πάνε πολύ περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διότι υπάρχει πολύς χώρος, ήδη έχουμε 2 δις επενδυτικά σχέδια από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο εργαλείο αυτό. Οι προμήθειες κάποιοι αρχίζουν και τις μειώνουν, είναι πολύ μεγάλες πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν και προφανώς πρέπει να αυξήσουν και τα επιτόκια καταθέσεων. Οι τράπεζες δεν είναι υπό την άμεση εποπτεία των κρατών μελών, είναι κάτι που έχει μεταβιβαστεί στην Ευρώπη. Έχουμε έναν κοινό υποτίθεται τραπεζικό χώρο και εποπτεία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς συνεπώς θέλει προσοχή για το πώς διαχειριζόμαστε αυτό το θέμα ως κυβερνηση αλλά  προφανώς πιέζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και πιέζουμε ενίοτε και  αρκετά ισχυρά. 

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Έχω πολύ λιγότερο άγχος από ότι το καλοκαίρι, μετά και το πλαφόν έχουμε μια ασφάλεια εκεί πέρα, μπαίνουμε σε μια ύφεση συνεπώς οι τιμές των καυσίμων δεν θα πάνε προς τα πάνω, είναι δύσκολο να πάνε και πάντα υπάρχει το καλό σενάριο που δεν το έχουμε συνυπολογίσει να έχουμε κάποιο πάγωμα  ή και τέλος του πολέμου στην Ουκρανία που είναι και η βασική πηγή αυτή τη στιγμή των προβλημάτων. Συνεπώς ενώ υπάρχει η εκδοχή ενός καλού σεναρίου που δεν το έχει κανείς βάλει στο λογαριασμό τα κακά σενάρια έχουν όλα μπει μέσα.  

 

Πηγή: Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fmεπιστροφή