IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, κος Παναγιώτης Καρύδης για την κατάσταση των κτηρίων.
02.12.22


Ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, κος Παναγιώτης Καρύδης, μίλησε στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι έχει ελεγχθεί μόνο το 30% των δημόσιων κτηρίων

Π.ΚΑΡΥΔΗΣ: Ναι, το κακό είναι ότι πολλά από τα δημόσια κτήρια είναι ανενεργά. Έχω κάνει μια έρευνα και δεν είναι μόνο τα δημόσια κτήρια είναι και των διαφόρων οργανισμών. Είναι εγκαταλελειμμένα δεν τα εκμεταλλεύονται καθ’ οιοδήποτε τρόπο, θα μπορούσαν να τα έχουν από αποθήκες μέχρι φιλοξενία κοκ και είναι κρίμα γιατί πρόκειται για πολύ μεγάλα κτήρια.

Π.ΚΑΡΥΔΗΣ: Κατά την άποψή μου πιο επικίνδυνες είναι οι περιοχές που δεν κάνει συχνούς σεισμούς απ’ ότι οι περιοχές που κάνει ισχυρούς και συχνούς σεισμούς. Πχ είναι ασφαλέστερο να ζεις στην Κεφαλλονιά παρά σε άλλες περιοχές. Είναι το μεγάλο μυστικό ότι ο κόσμος όταν δεν κάνει σεισμό επαναπαύεται ή δεν ξέρει όμως στην Ελλάδα παντού γίνονται σεισμοί είτε είναι σε ρήγματα γνωστά είτε σε ρήγματα άγνωστα.

Αναφερόμενος στη σύσταση που έγινε για τα πέτρινα σπίτια πέριξ του επικέντρου του σεισμού

Π.ΚΑΡΥΔΗΣ: Μπορώ να σας φέρω πάρα πολλά παραδείγματα ότι υπάρχουν πολλά πέτρινα σπίτια τα οποία είναι πολύ ισχυρότερα και από μπετόν και από οτιδήποτε άλλο.  Στην Κεφαλλονιά όλα τα σπίτια είναι από μπετόν; Υπάρχουν πάρα πολλά πέτρινα κι όμως είναι μια χαρά εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα και το οποίο ενδεχομένως δεν έχει τονιστεί είναι ότι ένα παλιό σπίτι έχει υποστεί είτε με την πάροδο του χρόνου την επίδραση της παλαιότητας και των περιβαλλοντικών συνθηκών γιατί στη χώρα μας έχουμε επίδραση της θάλασσα είμαστε σχεδόν μια θαλάσσια χώρα που φυσάει ο άνεμος από τη θάλασσα αυτό είναι έντονα διαβρωτικό περιβάλλον επομένως γεράζουν τα κτήρια. Αλλά και εμείς δεν καθόμαστε φρόνιμοι επηρεάζουμε τα κτήρια μας δηλαδή κάνουμε αλλαγές, προσθήκες κάνουμε καμία επέκταση συνήθως παρανόμως. Με την επέκταση του τουρισμού στα παραδοσιακά παλαιά κέντρα των πόλεων που έχουν γίνει πάρα πολύ θελκτικά για τους τουρίστες εκεί παλιά σπίτια τα έχουν μετατρέψει σε μαγαζιά, σε εστιατόρια με βιτρίνες άρα έχουν κόψει τοίχους.

Ερωτηθείς αν μέσα στην άδεια λειτουργίας αυτών των μαγαζιών περιλαμβάνεται η άδεια στατικότητας 

Π.ΚΑΡΥΔΗΣ: Να πούμε «Ζήτω η Ελλάς»... Δεν είναι μόνο αυτό είναι και τα πιο σύγχρονα κτήρια αφήστε τα παλιά κτήρια που είναι πράγματι χειροβομβίδες μέσα στον αστικό ιστό αλλά είναι και οι ορθομαρμαρώσεις και πολλά άλλα.

Π.ΚΑΡΥΔΗΣ: Μεγάλη σημασία έχει το περιεχόμενο των σπιτιών πρέπει όλοι να στερεώσουμε σωστά βιτρίνες, ράφια κλπ. Πρέπει να προσέχουμε το κρεβάτι των παιδιών να μην το βάζουμε κοντά σε ράφια και έχω αποδείξει ότι πιο πολύ κινδυνεύει το περιεχόμενο σε καινούργια σπίτια από ότι σε παλαιά όπως και σε μουσεία για παράδειγμα, πιο επικίνδυνο είναι τα εκθέματα στα καινούργια μουσεία παρότι σε παλαιά μουσεία. Επίσης εκείνο που πρέπει να δούμε είναι ότι επειδή η Εύβοια και αυτή η συγκεκριμένη περιοχή έχει κεκλιμένα εδάφη υπάρχει ανομοιομορφία στη θεμελίωση του κτηρίου δηλαδή ένα κομμάτι του κτηρίου είναι σε σκληρό έδαφος και ένα κομμάτι σε μαλακό και εκεί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, πρέπει ο ιδιοκτήτης να το κοιτάξει ιδιαιτέρως.

Για τις θερμοπροσόψεις

Π.ΚΑΡΥΔΗΣ: Οι θερμοπροσόψεις είναι επικίνδυνες αν εμείς δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα γιατί αφενός αν υπάρχουν ρηγματώσεις καλύπτονται και επομένως δεν «ενεργοποιούμαστε». Άρα πρέπει απαραιτήτως να γίνει δομικός έλεγχος του κτηρίου, να καταγραφούνε τα προβλήματα και μετά να γίνει η θερμοπρόσοψη.

Πηγή:  Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fmεπιστροφή