IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
29.11.22


Ερωτηθείς αν έχει τη δυνατότητα η επιτροπή Θεσμών να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή κάποιου που καλεί και δεν προσέρχεται

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν η Θεσμών έχει αυτό το δικαίωμα, πρέπει να μετατραπεί για να αποκτήσει αυτό το δικαίωμα η Θεσμών σε εξεταστική. Η εξεταστική έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό, η Θεσμών όμως ως Θεσμών νομίζω πως όχι.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Μην συγχέουμε τις διαδικασίες, η Θεσμών είναι μια επιτροπή η οποία κάνει αυτή τη στιγμή έναν έλεγχο, μια συζήτηση και καλεί πρόσωπα ενώπιον της όχι σαν μια ιδιότητα μαρτυρική, δεν έχουμε ποινική διαδικασία εδώ, ακούει ανθρώπους και τις απόψεις τους για ένα συγκεκριμένο ζήτημα που ενδιαφέρει την Θεσμών επομένως εδώ δεν έχουμε μια φάση στην οποία εφαρμόζουμε ποινική δικονομία, εδώ έχουμε μια προσέγγιση την οποία θέλει να ακούσει κάποιος. Έρχεται αυτός ο κάποιος και λεει εγώ αυτά που θέλω να σας πω θα σας τα πω δια υπομνήματος αποτελεί μια διακριτική του ευχέρεια.

Ερωτηθείς από πότε θα ισχύσει η απογραφή και με  βάση ποια ημερομηνία και μετά μπορούν να γίνουν εκλογές με τη νέα απογραφή

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: 31/12/22 θα έχουμε οριστικοποιημένα αποτελέσματα από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή είναι η χρονική στιγμή που η κυβέρνηση αποκτά καταρχήν τη δυνατότατη και εν συνεχεία την υποχρέωση να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εκλογικών εδρών ανά περιφέρεια ανάλογα με τον νόμιμο πληθυσμό που θα καταγραφεί στην απογραφή. Πότε είναι δυνατότητα και πότε υποχρέωση; Δυνατότητα είναι μέχρι την παρέλευση ενός έτους από την τελευταία απογραφική πράξη, όπου η τελευταία δημογραφική πράξη νομίζω ότι είναι κάποια στιγμή το Μάρτιο.  Ας πούμε ότι 31/12 έχουμε οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, από 31/12 και μέχρι τη συμπλήρωση του έτους από την τελευταία απογραφική πράξη άρα τέλη  Φεβρουαρίου –αρχές Μαρτίου, εκεί  έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Με την παρέλευση του έτους γίνεται υποχρέωση. Αν οι εκλογές γίνουν από τον Μάρτιο και μετά τότε θα πρέπει να γίνουν με τη νέα απογραφή εάν γίνουν προηγουμένως υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και με την παλιάΕπειδή υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να πάμε σε διπλές εκλογές για αυτό το λόγο εδώ υπάρχει ένα ζήτημα έστω ότι κάποιος αποφάσιζε να κάνει τις πρώτες εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο  οι δεύτερες όμως εκλογές θα πηγαίνανε τον Μάρτιο άρα θα έπρεπε οι πρώτες εκλογές να γίνουν με την παλιά απογραφή και οι καινούργιες εκλογές να υπάρχει υποχρέωση να γίνουν με την καινούρια θεωρώ ότι όλα αυτά  η κυβέρνηση επειδή τα λαμβάνει υπόψη της και τα αντιμετωπίζει προφανώς δεν θα υπάρχουν τέτοιες αντιφάσεις και θα υπάρχει μια ενιαία διαδικασία.

Ερωτηθείς αν τους συμφέρει οι εκλογές να γίνουν με το παλιό σύστημα κατανομής των εδρών ή με το καινούργιο  

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει συμφέρον, ουσιαστικά με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα είτε γίνει ανακατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια είτε όχι ο συνολικός αριθμός των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα καθορίζεται από το εθνικό αποτέλεσμα άρα δεν επηρεάζει.  Αυτό επηρεάζει όχι το αν η ΝΔ θα πάρει 157 έδρες για παράδειγμα αλλά το ποιοι βουλευτές θα είναι αυτοί που θα συγκροτούν το κοινοβούλιο, ποιες έδρες ανά περιφέρεια.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Μέσα στο 2023 φαντάζομαι. Νομίζω ότι ούτως ή άλλως εξαιτίας της οξύτητας και της τοξικότητας του είδους της αντιπολίτευσης που ασκείται προφανώς όλα αυτά έχουν προεκλογικό χαρακτήρα.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμοι στο υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή εκλογών

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντοτε έτοιμο. 

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα χακαρίσματα την ημέρα των εκλογών

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας απασχολεί πάντα το υπουργείο Εσωτερικών, προφανώς δεν αφήνουμε περιθώριο για να υπάρξει οποιοδήποτε τέτοιου είδους χακάρισμα και θα είναι απολύτως ασφαλής οι εκλογές.

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ:  Θέλω να τονίσω ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται  χωρίς καμία απολύτως προσκόμιση οποιουδήποτε στοιχείου σε οποιαδήποτε φάση από αυτές που θα έπρεπε να ελεγχθεί.  Το αν γίνονται υποκλοπές, το ποιοι είναι αυτοί που υποκλέπτονται, το ποιος τελεί την παρακολούθηση και ποιο είναι το περιεχόμενο και τα ευρήματα αυτών των υποκλοπών για όλα αυτά διαβάζουμε μεν άρθρα αλλά στοιχείο δεν έχει προσκομιστεί. Εγώ ακούω τον πρωθυπουργό που λεει ότι «δεν έχω απολύτως καμία σχέση». Μιλάμε για τον εθνικό συκοφάντη, μιλάει για τη λασπολογία, για τη χυδαιότητα και για την τοξικότητα. Εγώ αν ήμουν δημοσιογράφος και άκουγα τον πρωθυπουργό να μου λεει όλα αυτά για τη δημοσιογραφική μου ακεραιότητα και την επαγγελματική μου υπόληψη κάτι θα είχα απαντήσει.  Στο δημόσιο διάλογο δεν χρειάζονται αγωγές, χρειάζονται  να βγάλει τα στοιχεία που έχει.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ:  Δεν είναι βαθιά αντιφατικό από τη μια να μας λένε ότι είμαστε η κυβέρνηση  η οποία υπονομεύει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα, η οποία υπονομεύει τις δημοκρατικές ελευθερίες και την ελευθερία του Τύπου και από την άλλη μεριά να μας λένε «καν’ τε μας αγωγές τώρα που σας συκοφαντούμε».

Ερωτηθείς αν είναι τόσο σίγουροι στη ΝΔ ότι θα πάρουν αυτοδυναμία

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι τα πράγματα νομοτελειακά, φυσιολογικά, λογικά θα οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.