IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, για την κατάσταση στον Έβρο, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και την ενδοοικογενειακή βία
10.10.22


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος  Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ:  Στα σύνορά μας με την Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου αντιμετωπίζουμε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα, καθημερινά περίπου 1.500 παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται συστηματικά από την τουρκική στρατοχωροφυλακή προς τα σύνορά μας και πολλές φορές επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα. Η ισχυρή αποτρεπτική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του στρατού  μας όπως και των πολιτών του Έβρου εμποδίζει αυτό το κύμα.  Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τώρα έχουν επιχειρήσει να περάσουν τον Έβρο περίπου 200.000 παράνομοι μετανάστες. Ο αριθμός είναι τεράστιος. Έχουν  περάσει κάποιοι για αυτό το λόγο έχουν γίνει περίπου 5.000 συλλήψεις σε ελληνικό έδαφος  ενώ είναι πάρα πολύ κρίσιμο ότι έχουμε πετύχει ως τώρα να συλλάβουμε και να οδηγήσουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη περίπου 1.100 διακινητές.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Εκτιμώ ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι οργανωμένο, δεν είναι αυθόρμητο. Όταν μεταφέρονται οι άνθρωποι  αυτοί από τις εργασίες τους,  από τα σπίτια στα οποία κατοικούν από την Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη ή σε άλλες περιοχές με κρατικά οχήματα στα σύνορα με την Ελλάδα πρόκειται για οργανωμένη δράση, για συστηματική εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν φύγει από τις χώρες τους , έχουν βρεθεί στην Τουρκία, έχουν αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους και ξαφνικά κάποιος τους  λεει «ελάτε να σας πάμε στην Ελλάδα» πολλές φορές και βιαίως. Άρα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το πρόβλημα εμείς το διεθνοποιούμε. Το μήνυμα που εκπέμψαμε χθες με τον Σέρβο ομόλογό μου είναι ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και την ΕΕ γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεστε ότι αν περάσουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτοί θα καταλήξουν σε ολόκληρη την ΕΕ με ότι σημαίνει αυτό σε επίπεδο ασφαλείας για όλα τα κράτη. Γιατί πέραν όλων των άλλων ουδείς γνωρίζει ποια είναι η πραγματική ταυτότητα των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν να μπουν. Εμείς τηρούμε πλήρως το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σας πω ότι παρά του ότι είμαστε πολύ αυστηροί στη φύλαξη των συνόρων μας σε όσες  περιπτώσεις ειδικά το χειμώνα έχουν υπάρξει άνθρωποι που έχουν βρεθεί μέσα στον ποταμό Έβρο ο οποίος τον χειμώνα είναι πολύ επικίνδυνος έχουν σώσει πάνω από 300 ανθρώπους οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας με πραγματική αυτοθυσία.

Αναφορικά με το περιστατικό με τους μετανάστες στη νησίδα του Έβρου

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ήταν μια ιστορία ψεύδους όπως αποδείχθηκε, μια ιστορία πολλαπλού ψεύδους και μάλιστα αποδείχθηκε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός από την άλλη πλευρά διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος, ήταν σε τουρκικό έδαφος εκεί που η ελληνική Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κάνει το παραμικρό και επίσης ουδέποτε αποδείχθηκε ότι υπήρχε αυτό το παιδί που έχασε τη ζωή του και ακόμα και αν αυτό είχε συμβεί θα είχε συμβεί μέσα σε τουρκικό έδαφος.  Επομένως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ αρνητική συμπεριφορά από τους γείτονες μας, εμείς καλούμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της, να αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο, να πάψει να εργαλειοποιεί αυτούς τους ανθρώπους, να σεβαστεί τα σύνορα μας και να σεβαστεί στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και ανθρωπισμού.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι μεθοδευμένες και οι απόπειρες μεταφοράς παράνομων μεταναστών δια θαλάσσης

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ:  Προφανέστατα και πολλές φορές είναι και ευθέως δολοφονικές αυτές οι προσπάθειες. Όταν βάζεις μέσα σε ένα καρυδότσουφλο χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας ανθρώπους να διασχίσουν την Ανατολική Μεσόγειο με 10 και 11 μποφόρ είναι σαν να στέλνεις ανθρώπους στο θάνατο. Και πάλι είδε ολόκληρη η ανθρωπότητα το ελληνικό Λιμενικό Σώμα να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει αυτούς τους ανθρώπους και όλος ο κόσμος.

Αναφορικά για την ενδοοικογενειακή βία

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η αστυνομία μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα, δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Είναι ένα θέμα που αφορά όλες τις χώρες με το σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής διότι η καραντίνα του κορονοϊού επέφερε πολύ αρνητικές επιπτώσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και όταν  μπήκε το τέλος σε αυτή τα πράγματα είχαν εξοκείλει και είχαμε εκρηκτικές καταστάσεις.  Εδώ στην Ελλάδα στην Αστυνομία μόνο το χρόνο αυτό έχουν έρθει για διαχείριση περίπου 6.000 τέτοιες υποθέσεις από τις ποίες τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας έχουν αντιμετωπίσει περίπου 2.000 τέτοιες υποθέσεις άρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν φτάνουν τα υπάρχοντα γραφεία και για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε άλλα 12. Δύο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στις μεγαλύτερες πόλεις που σημειώνεται αυτό το πρόβλημα και έχουμε εκπαιδεύσει εκατοντάδες αξιωματικούς, εκατοντάδες στελέχη της Αστυνομίας. 200 στελεχώνουν τα συγκεκριμένα τμήματα τα οποία δημιουργήθηκαν τώρα. και στα 10 από τα 12 έχουμε θέσει επικεφαλής γυναίκες αξιωματικούς θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα συν στην αντιμετώπιση. Όμως πιστεύω ότι η πραγματική αντιμετώπιση του φαινομένου έχει ως προϋπόθεση την στενή συνεργασίας της κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης, της συμβουλευτικής γραμμής 15900 του υπουργείου Εργασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί όταν τα πράγματα πηγαίνουν στην Αστυνομία με βάση το νόμο είναι υποχρεωτικό να ασκηθούν μηνύσεις και όταν ένα ζευγάρι αλληλομηνυθούν μεταξύ τους παύει να υπάρχει η πιθανότητα αυτοί οι άνθρωποι να κοιμηθούν στο ίδιο σπίτι άρα πρέπει να υπάρχουν δομές. Υπάρχουν δομές όμως δεν φτάνουν και για αυτό θα χρειαστούμε πολύ περισσότερες.   

Αναφορικά με την γραμμή καταγγελιών 10410 για την κακοποίηση ζώων

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Έχει ξεκινήσει μια εβδομάδα την λειτουργία του και είναι μια απευθείας γραμμή άμεσης δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας που αφορά την κακοποίηση ζώων. Μπορεί κάθε πολίτης σε ολόκληρη τη ώρα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ να καταγγέλλει σε αυτό το πενταψήφιο της Ελληνικής Αστυνομίας οποιοδήποτε τέτοιο γεγονός προκειμένου να υπάρχει άμεση παρέμβαση.  Θέλουμε μέσα από αυτή τη γραμμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ για να εφαρμόζει το νόμο και για την προστασίας των ζωών. Είναι ένας νόμος που έχει ίση αξία όση έχουν και οι υπόλοιποι νόμοι άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των ζώων είτε το έχουν κάνει ήδη σε βάρος ανθρώπων  είτε θα το κάνουν.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και υλοποιούνται τα σχέδια ασφαλείας που έχουν οι πρυτανικές αρχές στην Πανεπιστημιούπολη, στην Πολυτεχνειούπολη και στα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προφανώς χωρίς τη συνοδεία των ΜΑΤ. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει για την πανεπιστημιακή αστυνομία ότι ο ρόλος της είναι κυρίως προληπτικός και για αυτό αυτά τα παιδιά δεν φέρουν όπλο. Γνωρίζαμε ότι από κάποιες ακραίες μειοψηφίες, ιδεοληπτικές και περιθωριακές, θα υπήρχε αντίδραση μήπως ήθελε κάποιος να αφήσουμε νέους αστυνομικούς που τώρα έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους ανυπεράσπιστους απέναντι σε ανθρώπους που υπερασπίζονται τυφλά τη βία και την παραβατικότητα; Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος που η ΟΠΠΙ συνοδεύονταν από την παρουσία ΜΑΤ. Τονίζω ότι ο βασικός στόχος  είναι η  ελεγχόμενη είσοδος καθώς τα  campus  είναι ανοιχτά και δεν μπορούν ακόμα οι πρυτανικές αρχές να ελέγξουν ποιος μπαίνει μέσα, στους χώρους τους ανοιχτούς των τριών πανεπιστημίων περιπολεί η πανεπιστημιακή αστυνομία πολλές φορές συντονισμένα και με άλλες δυνάμεις της Αστυνομίας όπως είναι αστυνομικοί από τα γειτονικά αστυνομικά τμήματα με βασικό στόχο την αντιμετώπιση του εμπορίου των ναρκωτικών, του παραεμπορίου και άλλων βιαιοτήτων.  Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν στερούμαστε αποφασιστικότητας να λύσουμε το πρόβλημα, το αντίθετο.    

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών και των λογικών ανθρώπων είναι υπέρ του μέτρου της παρουσίας των ομάδων προστασίας των πανεπιστημίων σε αυτούς τους χώρους γιατί είναι για το καλό των παιδιών, των καθηγητών και των εργαζομένων. Δεν είναι εκεί η ΟΠΠΙ για να ασχοληθούν ούτε με την πολιτική παρουσία κανενός, ούτε με την πολιτική ταυτότητα, ούτε με τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές ούτε με την εκπαιδευτική διαδικασία. Κάνουν μια αυτονόητη δουλειά και θα δείτε ότι πολύ σύντομα δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση για την παρουσία τους.

Πηγή: Παραπολιτικά 90.1 Fm



επιστροφή