IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για μεγάλο ποσοστό των διακινητών μεταναστών που βρίσκεται στις φυλακές
07.10.22


Ο υπουργός Δικαιοσύνης , κος Κώστας Τσιάρας, μίλησε στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με το μεγάλο  ποσοστό των διακινητών μεταναστών που βρίσκεται στις φυλακές  

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Καταρχήν τα τραγικά ατυχήματα που κοστίσανε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μας προβληματίσει  πάρα πολύ πέρα από τα πολύ δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να γεννά και βεβαίως που μας βάζει σε μια πολύ συγκεκριμένη λογική που ο καθένας μπορεί να καταγράψει ποια τελικά είναι η συμπεριφορά των γειτόνων μας που μας κατηγορούν για αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά η Ευρώπη, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ένας τεράστιος όγκος μεταναστών κατευθύνεται προκειμένου να βρεθεί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι ένα ζήτημα το οποίο γεννά πολλά προβλήματα,     δημιουργεί πολλά τέτοια ατυχήματα και από την άλλη πλευρά ένα γενικότερο προβληματισμό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και την ίδια στιγμή καταρρίπτει και τις όποιες αιτιάσεις της Τουρκίας σε σχέση με το χειρισμό των μεταναστών.

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ:  Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα και με το θέμα της διακίνησης των λαθρομεταναστών. Από τις πρώτες αλλαγές που κάναμε στον ποινικό κώδικα αυστηροποιήσαμε στο μέγιστο βαθμό τις ποινές που προβλέπονται για ανθρώπους που διακινούν αθώες ψυχές, ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο αύριο σε μια άλλη χώρα κι για αυτό το λόγο προφανώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται κλεισμένοι στις φυλακές.

Αναφορικά με την αυστηροποίηση τους 187, της διάταξης για υποχρεωτική  φυλάκιση για πλημμέλεια όταν υπάρχει η συνθήκη της συμμορίας

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η αυστηροποίηση του 187 έγινε όταν αλλάξαμε το νόμο που αφορούσε στην αθλητική βία μετά τα τραγικά γεγονότα του θανάτου ενός οπαδού στη Θεσσαλονίκη και τη διαπίστωση ότι ο δράστης για τουλάχιστον άλλες 10 φορές είχε συλληφθεί και είχε αφεθεί ελεύθερος. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπαμε να επαναλαμβάνεται με ένα στερεότυπο τρόπο και το οποίο γεννούσε πολλά ερωτηματικά. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να συλλαμβάνεται κανείς για μικροαδικήματα 10-15 φορές, να αφήνεται ελεύθερος και τελικά να οδηγείται σε ένα πραγματικά ενδεχομένως τραγικό κακούργημα το οποίο μπορεί να στοιχίζει και σε ζωή κάποιου ανθρώπου, ατιμωρησία με άλλα λόγια. Προσπαθήσαμε να κλείσουμε ένα κενό που υπάρχει και το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό θεραπεύει ζητήματα ή προβλήματα τα οποία δεν αντιμετωπιζόντουσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλά πολλές φορές ενδεχομένως και με έναν άδικο τρόπο για μικρά αδικήματα να δημιουργεί ένα γενικότερο προβληματισμό στην εφαρμογή από τους δικαστικούς λειτουργούς. Υπάρχει η αντίδραση των δικηγόρων για αυτό το ζήτημα, είμαστε σε μια συζήτηση και σε μια συνεννόηση μαζί τους όχι για να άρουμε το συγκεκριμένο άρθρο αλλά ενδεχομένως για να μπουν κάποιες διευκρινήσεις που δεν θα δημιουργούσαν τέτοιου είδους ζητήματα.

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Καταλαβαίνω και κατανοώ τον προβληματισμό νομίζω όμως ότι από την άλλη πλευρά προλαβαίνουμε συμπεριφορές που έχουνε δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα ζητήματα και πολύ σοβαρότερες καταστάσεις. Έχουμε δει, με στατιστικά στοιχεία, ότι υπάρχει περιορισμός σε αυτού του είδους της εγκληματικής συμπεριφορές σε μεγάλο βαθμό κάτι που ενθαρρύνεται από την ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου.  Πέραν όλων αυτών θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι κάποιος δικαστικός λειτουργός γιατί αυτό αναφερόταν ως παράδειγμα  για κάποια παιδιά που κάναν ένα γκράφιτι σε ένα τοίχο, κατι το οποίο θεωρείται πλημμέλημα, θα μπορούσε να τους οδηγούσε για αυτό το λόγο στη φυλακή. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει η δυνατότητα στα χέρια του κάθε δικαστικού λειτουργού να λειτουργήσει με έναν τρόπο που ο ίδιος κρίνει τη στιγμή που πρέπει.    

Αναφορικά με τη διαβούλευση για το νέο πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τους λεγόμενους  whistleblowers   το οποίο θεσμοθετείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρξε μια κριτική κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με το χρόνο ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης οδηγίας και νομοθέτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Δυστυχώς για την αντιπολίτευση δεν γίνεται κατανοητό ότι επειδή υπάρχει ένα πεδίο εφαρμογής το οποίο διευρύνεται πέραν της συγκεκριμένης οδηγίας έπρεπε να γίνει μια πολύ συγκεκριμενη δουλειά προκειμένου να δούμε μέχρι που μπορεί αυτό να επεκταθεί. Σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι στην ίδια κατάσταση που είναι η Ελλάδα σε σχέση με την ενσωμάτωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στο εθνικό δίκαιο.  Αυτό αφορά διοικητικές υποθέσεις δεν είναι ποινικές και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο επίσης δεν το κατανοεί κανείς γιατί ο καθένας βγαινει και αναφέρεται σε ζητήματα  νομίζοντας ότι αυτά μπορεί να συνδέονται με προστατευόμενους μάρτυρες όπως είχαμε στο παρελθόν για μεγάλες ποινικές υποθέσεις. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση, καμία απολύτως σύνδεση με αυτού του είδους τα ποινικά ζητήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι όντως είναι ένα θέμα το οποίο γενικότερα απασχολεί την Ευρώπη σε σχέση με το αν υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές κυρίως έναντι βασικών κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου να μπορούν να καταγγέλλονται και να υπάρχει προστασία των συγκεκριμένων προσώπων από εκεί και πέρα όλα αυτά λειτουργούν μέσα από έναν κανόνα και μια οδηγία η οποία είναι ευρωπαϊκή, δίνει τη δυνατότητα του πεδίου εφαρμογής στα εθνικά δίκαια για την επέκταση στο βαθμό που η κάθε χώρα επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα να το κάνει και πολύ σύντομα θα είναι νόμος του ελληνικού κράτους. 

Αναφορικά με τη προετοιμασία της Ιεράς Συνόδου να προχωρήσει σε μια αγωγή κατά του Δημοσίου για μια σειρά ακινήτων

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Ο σεβασμός και η σχέση της πολιτείας με την εκκλησία επιβεβαιώνεται κάθε δεδομένη χρονική στιγμή νομίζω ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα ανοιχτά που αφορούν σε δικαστικές διεκδικήσεις ή σε θέματα που για διαφορετικούς λόγους μπορεί να κατέληξαν σε μια συγκεκριμένη δικαστική απόφαση εγώ νομίζω ότι η Δικαιοσύνη έχει πάντα τη δυνατότητα να τα λύσει όλα αυτά χωρίς να υπάρχουν ζητήματα ή περαιτέρω εμπλοκές και χωρίς σε καμία περίπτωση να διαφαίνεται ότι υπάρχει μια κόντρα μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας

Για τις τηλεδίκες

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι πραγματικά κρίσιμη η στιγμή, πρόκειται να τις ανακοινώσουμε μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τεχνικούς λόγους αναβλήθηκε η προγραμματισμένη παρουσίαση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Νομίζω στο προσεχές διάστημα, πολύ σύντομα  θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε και αυτή τη δυνατότητα που υπάρχει κατά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης κι συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς την ψηφιακή εποχή για τη δικαιοσύνη. 

Αναφορικά με την υπόθεση της  Siemens

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Αν έβαζα τον εαυτό μου στη θέση ενός απλού πολίτη προφανώς δεν θα ήμουνα καθόλου ευχαριστημένος αν για λόγους που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης υπήρχαν παραγραφές αδικημάτων και αυτό νομίζω είναι ένα μήνυμα το οποίο το λαμβάνουν και οι δικαστικοί λειτουργοί. Είναι κατανοητό ότι η αναζήτηση και η απαίτηση δικαστικής συνδρομής από πολλές άλλες χώρα δημιούργησε έναν πραγματικό λόγο καθυστέρησης, από την άλλη πλευρά δεν μπορεί για κανέναν λόγο ειδικά υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, πολύκροτες υποθέσεις να φτάνουν σε μια κατάληξη που εν πάση περιπτώσει ένα μέρος των κατηγοριών να παραγράφεται λόγω παρέλευσης του αξιόποινου του χρόνου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο νομίζω η ίδια η δικαιοσύνη πρέπει να το αντιμετωπίσει και πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές αλλά υπάρχουν όμως και ζητήματα τα οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να δημιουργούν ρωγμή στο κύρος της Δικαιοσύνης  και στον τρόπο με τον οποίο στέκεται απέναντι σε πολύ μεγάλα ζητήματα.     



επιστροφή