IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





"Μπρα ντε φερ" με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό
06.10.22


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Ανδρέας Ξανθός,  μίλησε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Ένας κομματικός πατριωτισμός που δεν έχει επιχείρημα, που δεν πείθει, που δεν υποστηρίζεται με αξιόπιστο τρόπο δεν είναι κατανοητός από την κοινωνία και νομίζω ότι δεν βοηθάει αυτό. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι να πεισθεί ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα κρίσιμα θέματα που τον αφορούν από την ακρίβεια μέχρι την ενεργειακή κρίση, μέχρι το σύστημα υγείας κλπ.

Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις όντως είναι μια απεικόνιση του ισχύοντος συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων. Το κύριο μήνυμα των δημοσκοπήσεων είναι ότι υπάρχει μια σημαντική υποχώρηση της επιρροής της κυβέρνησης.  Υπάρχει μια αυξημένη δυσαρέσκεια που φτάνει περίπου τα 2/3 των πολιτών απέναντι στους χειρισμούς της και στην αποτελεσματικότητα της να παρέμβει στις μείζονες κρίσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Από εκεί και μετά υπάρχει το θέμα ποιος υποδέχεται αυτή τη δυσαρέσκεια κι αν προκύπτει εναλλακτική. Εδώ επιτρέψτε μου να πω οτι υπάρχει μια ερμηνεία, ο ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς λεω εγώ, δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα εναλλαγής στην εξουσία το οποίο χωρίς να διαφέρει σε τίποτα υποδέχεται αυτόματα τη φθορά του κυβερνόντος κόμματος όπως γινόταν αδιατάρακτα για 30-40 χρόνια στη μεταπολίτευση και επανέρχεται  στην εξουσία χωρίς να πείσει για τη δυνατότητα εφαρμογής ενός προγράμματος που θα ανακουφίσει την κοινωνία, που θα θωρακίσει το κοινωνικό κράτος, το κράτος δίκαιου κτλ. Άρα θεωρώ ότι αυτό είναι το στοίχημα γι’ εμας. Υπάρχει ένα 15%-20% των πολιτών που συστηματικά στα δημοσκοπήσεις δεν δηλώνουν πρόθεση ψήφου, αυτό θεωρώ ότι είναι το target group για το ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα.

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε μέσα από μια συστηματικότερη επαφή με την κοινωνία και τους εκπροσώπους της, των παραγωγικών τάξεων,  των κοινωνικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων, των συνδικάτων, των πάντων να μπορέσουμε να εξηγήσουμε και να γίνει απολύτως κατανοητό το τι λέμε δηλαδή το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ.Τσίπρα, τη δημοσιονομική του δυνατότητα και τη ρεαλιστικότητα της εφαρμογής του. Αυτό θεωρώ ότι είναι το στοίχημα στην επόμενη φάση και αυτό  πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι για να μπορέσουμε πραγματικά να διευρύνουμε την επιρροή και το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κρίσιμη περίοδο. 

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι θα ήταν σε καλύτερη μοίρα η χώρα αν είχε βγει από το ευρώ

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Ο καθένας δικαιούται να έχει τις προσωπικές του εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσαν να είχαν γίνει τα πράγματα διαφορετικά στο παρελθόν και ποια θα ήταν η εξέλιξη της οικονομίας, της χώρας κλπ. Εγώ δεν ξέρω σήμερα ο κ. Βαρουφάκης να θέτει θέμα αποχώρησης από το ευρώ, αυτό είναι σημαντικό. Νομίζω ότι αυτό που θα καθορίσει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας βιώσιμης προοδευτικής κυβέρνησης την επόμενη μέρα θα είναι η μετεκλογικοί  συσχετισμοί. Θα είναι το νέο πολιτικό τοπίο το οποίο θα προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής. Εάν εκεί οι αριθμοί ευνοούν το πολιτικό πρόγραμμα το μίνιμουμ που μπορεί να συμφωνηθεί είναι σχετικά εύκολο με την έννοια ότι ήδη υπάρχει μια περίοδος διαχείρισης νεοφιλελεύθερης αυτά τα χρόνια μπορεί να γίνει σύγκριση και τα πεδία θα έχουν διαφανεί ήδη. Για παράδειγμα το πεδίο του δημόσιου συστήματος υγείας είναι χαρακτηριστικό, η στήριξη του κόσμου της εργασίας είναι χαρακτηριστική, το θέμα του κράτους δικαίου και της διαφάνειας στο δημόσιο βίο κλπ δηλαδή υπάρχουν τα πεδία στα οποία αν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχουν φυσικά και οι αριθμητικοί συσχετισμοί  νομίζω ότι ειναι βιώσιμο και μπορεί να προκύψει. Αυτός ο οποίος επί του παρόντος διαφαίνεται να είναι χωρίς δυνητικούς στρατηγικούς συμμάχους είναι ο κ. Μητσοτάκης.  

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Εγώ νομίζω ότι το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί και για αυτό και τα αντανακλαστικά της είναι προβληματικά και για αυτό δεν μπορεί να παρέμβει επί της ουσίας αυτή την περίοδο στα κρίσιμα μέτωπα και για αυτό δεν της βγαίνει τίποτα από τους χειρισμούς που κάνει. Προσπαθεί να κάνει συνεχώς εκ των υστέρων πυροσβεστικές κινήσεις στην αγορά, στην ενέργεια στα καύσιμα και επί της ουσίας η αίσθηση των ανθρώπων είναι ότι αυτά είναι ανεπαρκή και δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής των ανεμβολίαστων  υγειονομικών

Α.ΞΑΝΘΟΣ:  Αυτό είναι ένα επιμέρους θέμα το οποίο κατά την άποψή μου έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί χθες. Είναι μια εμμονή εδώ και πάρα πολλούς μήνες της κυβέρνησης σε μια τιμωρητική γραμμή η οποία είναι αστήριχτη. Όταν πια το επιχείρημα ότι προστατεύεται η δημόσια υγεία έχει καταπέσει σε μια περίοδο που τα πάντα είναι εκτός ελέγχου μετατοπίστηκε στο επιχείρημα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι αρνητές της επιστήμης. Ούτε αυτό είναι σοβαρό επιχείρημα. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λήξει, είναι μια «ευπρόσδεκτη κωλοτούμπα» που θα κάνει η πολιτική υγεία του υπουργείου αλλά το κρίσιμο δεν είναι μόνο αυτό είναι να γίνει μια επένδυση προοπτικής στο δημόσιο σύστημα υγείας, να μην κλείσει η πανδημία χωρίς να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη αυτό είναι για εμάς το μεγάλο ζήτημα.   

Ερωτηθείς αν έχουν κάποια πρόταση από κοινού όλα τα κόμματα ώστε να επικαιροποιήσουν την καμπάνια του εμβολιασμού

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση. Το έχω πει και άλλες φορές χάθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Κικίλιας καλούσε τους υπεύθυνους υγείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης τακτικά στο υπουργείο παρουσία της κας Θεοδωρίδου, κάποιες φορές του κ. Τσίοδρα άλλων μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οι οποίοι ενημέρωναν για τις κινήσεις, για το σχεδιασμό ειδικά για το θέμα των εμβολίων. Αυτό έχει διακοπεί εδώ και πάνω απ’ ένα χρόνο νομίζω ότι είναι λάθος.  Οι κρίσεις δημόσιας υγείας απαιτούν μίνιμουμ συνεννόηση και συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν, η κυβέρνηση δεν πήγε σε αυτή τη γραμμή και επέλεξε σε αυτό το πεδίο να υπάρχει τοξικότητα και πόλωση.  Σήμερα το ΕΣΥ είναι σε αποδιοργάνωση, το προσωπικό του είναι πολύ κουρασμένο και εξουθενωμένο και χρειάζεται ένα σήμα ενδυνάμωσης και προοπτικής εάν αυτό δεν δοθεί, και η κυβέρνηση κατά την άποψή μας δεν θέλει να το δώσει γιατί δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά στην υπεροχή του ιδιωτικού τομέα και θέλει να δώσει χώρο στην αγορά, εάν αυτό το σήμα δεν δοθεί και δεν γίνει και πρακτικά με κινήσεις στήριξης, νέο πλαίσιο κινήτρων, αναβάθμιση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών στο σύστημα υγείας νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα μιλάμε για πλήρη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ.   



επιστροφή