IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΕ 2018/334

Gov.gr Wallet και υποκλοπή των επικοινωνιών
27.07.22


Τρείς ειδήσεις με διαφορά μίας μέρας:
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί σήμερα στην παρουσίαση του Gov.gr Wallet για τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης
- Ο  Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση και καταγγέλλει απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του μέσω Predator
- Η Αντιπροεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, υπεύθυνη για την ασφαλή διεξαγωγή των τηλεπικοινωνιών, δηλώνει οτι η υποκλοπή των επικοινωνιών μαστίζει την Ευρώπη 

Απο τη μία οδηγούμαστε να έχουμε τα πάντα στο κινητό και απο την άλλη τα λογιαμικά παρακολούθησης εξελίσσονται.

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα και βγάλτε συμπερασμα (αν μπορείτε)


Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί αργότερα και για το διαβατήριο

Στην εκδήλωση παρουσίασης της εφαρμογής Gov.gr Wallet θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης.

Η παρουσίαση της εφαρμογής (Google Play και Appple Store) αναμένεται να γίνει σήμερα από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Όπως έχει κάνει γνωστό ο κ. Πιερρακάκης, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το διαβατήριο, η οποία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο «γιατί το διαβατήριο είναι ταξιδιωτικό έγγραφο».

Επίσης, στόχος μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα είναι να «μπει» στα κινητά μας και το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια.


Ποια στοιχεία θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή

Ταυτότητα
• Ο αριθμός ταυτότητας,
• Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
• Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
• Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες
• Η ημερομηνία γέννησης
• Ο τόπος γέννησης
• Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας
• Η φωτογραφία του κατόχου

Δίπλωμα οδήγησης
• Ο αριθμός άδειας οδήγησης
• Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
• Η ημερομηνία γέννησης
• Ο τόπος γέννησης
• Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης
• Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης
• Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
• Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος
• Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
• Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος
• Η φωτογραφία του κατόχου.


Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του έγινε μέσω γραπτού μηνύματος στις 21 Σεπτεμβρίου 2021

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του μέσω Predator, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του έγινε μέσω γραπτού μηνύματος στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών.

Ο κ. Ανδρουλάκης, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, δήλωσε πως «ενημερώθηκα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως έγινε απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου τηλέφωνο. Η αποκάλυψη για το ποιοι κρύβονται πίσω από την υπόθεση δεν είναι κάτι προσωπικό, αλλά δημοκρατικό μου καθήκον. Έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια και το προσκήνιο και σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν θα συμβιβαστώ με μισόλογα».


Η Εύα Καϊλή προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ώστε η εφαρμογή που διασφαλίζει το αδιάβλητο των επικοινωνιών να γίνει πραγματικότητα

Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή και αναφέρθηκε στην απόπειρα υποκλοπής στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή ανέλαβε την ευθύνη και για την ασφαλή διεξαγωγή των τηλεπικοινωνιών, καθώς η υποκλοπή των επικοινωνιών είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει γενικά την Ευρώπη, μάλιστα είχε συμβεί και σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και μάλλον της Ισπανίας.

H κα.Καϊλή μάλιστα ανέφερε ότι είχε μία παρόμοια επίθεση με αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη και ήταν αρκετά ανησυχητική, σε ένα ταξίδι της στην Αραβική Χερσόνησο.

Στο πλαίσιο αυτό η Εύα Καϊλή, προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ώστε η εφαρμογή που διασφαλίζει το αδιάβλητο των επικοινωνιών να γίνει πραγματικότητα τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους δημοσιογράφους.

Επιπλέον έχει καταρτισθεί μία ειδική Επιτροπή, στην οποία είναι εισηγήτρια για τους σοσιαλδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κα. Καϊλή, η οποία ασχολείται με ζητήματα κυβερνοασφάλειας και λογισμικού παρακολούθησης, ώστε να παρθούν ευρωπαϊκά μέτρα ασφαλείας και προστασίας έναντι αυτού του φαινομένου.

Μία άλλη καλή πρακτική προστασίας είναι η συχνή αναβάθμιση του λογισμικού του κινητού, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε επίσημο επίπεδο, η Ελλάδα δεν το έχει αγοράσει αυτό το λογισμικό, αλλά είναι διαθέσιμο για αγορά από τους ιδιώτες.