IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Μεγάλες οι καταστροφές στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πύργου ʼμεσες οι ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών
30.11.21


Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσαν η φουρτουνιασμένη θάλασσα και οι ισχυροί άνεμοι τη νύχτα της Δευτέρας καθώς και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πύργου καθώς και σε οικισμούς. Σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων, καταστροφές σε στέγες σπιτιών, ενώ η θάλασσα «βγήκε» μέχρι τον κεντρικό δρόμο με αποτέλεσμα να παρασύρει κτίσματα στο πέρασμά της και να πλημμυρίσουν σπίτια!
 
«Βομβαρδισμένο» τοπίο η παραλία
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, μόλις κόπασαν τα έντονα φαινόμενα, φάνηκε το καταστροφικό αποτέλεσμα της μανίας της φύσης. Δέντρα καταπλάκωσαν στέγες σπιτιών, ενώ η θάλασσα παρέσυρε ότι έβρισκε στο πέρασμά της. Τα τεράστια κύματα έφτασαν μέχρι τον κεντρικό δρόμο πλημμυρίζοντας σπίτια και εκτάσεις. Μεγάλη καταστροφή δέχτηκε και το λιμανάκι στη Σκαφιδιά όπου έσπασαν τα φράγματα και το νερό της θάλασσας «βγήκε» μέχρι το ξενοδοχείο Aldemar.
 
Αρκετοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μια οικογένεια, βρέθηκε κυριολεκτικά στο «μάτι» του κυκλώνα, όταν το σπίτι τους στην παραλιακή ζώνη δέχτηκε μεγάλη ποσότητα νερού, τόσο από τη θάλασσα, όσο και από το αποστραγγιστικό αυλάκι που πλημμύρισε με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε…λίμνη.
 
ʼμεσα ήταν τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του Δήμου Πύργου. Σύσσωμη η Πολιτική Προστασία και κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου Γιάννη Αργυρόπουλου, βρέθηκαν στα σημεία που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη καταστροφή, ώστε να γίνει αυτοψία στις ζημιές αλλά και να αποκατασταθούν όσο το δυνατό τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.
 
Γιάννης Αργυρόπουλος: «ʼμεσα η αποκατάσταση των ζημιών»
Αυτοψία στις περιοχές έκανε από το πρωί της Τρίτης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο οποίος δηλώνει: «Από την περιοδεία που έκανα σε διάφορες περιοχές στο παραλιακό μέτωπο του δήμου, διαπίστωσα πλήρως τις μεγάλες ζημιές που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής σε σφοδρότητα θαλασσοταραχή. Το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαφιδιά έχει μπαζωθεί από πέτρες, που το προστάτευαν, και απειλείται με ολική καταστροφή. Απαιτείται άμεση παρέμβαση, γι’ αυτό και με εντολή του δημάρχου προχωράμε, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Εκτεταμένες ζημιές διαπιστώθηκαν επίσης στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, όπου τα κύματα κατέστρεψαν μάντρες και άλλες υποδομές, στα Καλακέικα, στον ʼγιο Ηλία, καθώς και στην περιοχή της Σπιάντζας και της Μούτελης».
 
Να σημειωθεί ότι ήδη εστάλη άμεσα αίτημα για κήρυξη και των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κι επίσης να σημειωθεί πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των ζημιών ώστε να ζητηθεί κι έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης που υπάγεται ήδη ο Δήμος Πύργου από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Αξίζει δε να υπενθυμιστεί ότι για το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαφιδιάς ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, παρέδωσε σε πρόσφατη συνάντηση του με τον αρμόδιο υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου ολοκληρωμένο φάκελο, επιδιώκοντας διαδικαστικά να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμότητες και να χρηματοδοτηθεί το έργο. Κάτι που, όπως έχει τονίσει ο κ. Αντωνακόπουλος, το θέμα ήδη βρίσκεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά την τεράστια γραφειοκρατία.