Μέσα σε έντεκα ημέρες οι ισλαμιστές αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και οι συνεργαζόμενες με αυτούς οργανώσεις εξορμώντας από το προπύργιό τους, την επαρχία Ιντλίμπ, κατέλαβαν τη Δαμασκό. Ο συριακός στρατός κατέρρευσε και το καθεστώς Μπασάρ Αλ Άσαντ ανατράπηκε.
Οι μέχρι σήμερα υποστηρικτές του Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν, δεν μπόρεσαν να το διασώσουν, όπως είχαν κάνει το 2015. Αμφότεροι έδειξαν ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους και το διεθνές κύρος τους υποβαθμίστηκε.
Περίπου 20.000 τζιχαντιστές χωρίς βαριά όπλα, μόνο με φορητό οπλισμό και πολυβόλα πάνω σε ημιφορτηγά και κάποια drones, διέλυσαν έναν οργανωμένο στρατό που διέθετε άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό, πυραύλους και είχε την υποστήριξη, τουλάχιστον στην αρχική φάση της σύγκρουσης, της ρωσικής αεροπορίας.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία αποτελούν μια στρατηγική νίκη της Τουρκίας που βλέπει να υλοποιείται το όραμά της για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε διαλυθεί το 1918 με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο τουρκικός θρίαμβος επιτεύχθηκε χωρίς την άμεση εμπλοκή τουρκικών στρατευμάτων, αλλά μέσω των, πληρεξουσίων της Άγκυρας, τζιχαντιστών που η ίδια προστάτευσε, συντήρησε, χρηματοδότησε και εξόπλισε στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ. Η κυβέρνηση της Δαμασκού, η Ρωσία, το Ιράν και η Χεσμπολάχ που πολέμησαν στο πλευρό του Άσαντ συμφώνησαν με την Τουρκία, το 2016, να μείνει η επαρχία αυτή υπό τον έλεγχο της τελευταίας. Οκτώ χρόνια μετά πληρώνουν το τίμημα του στρατηγικού λάθους τους. Άλλη μια φορά η ιστορία επιβεβαιώνει ότι η όποια συμφωνία με τους Τούρκους θα ισχύσει όσο τους εξυπηρετεί και θα την ανατρέψουν μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία. Αυτό ας γίνει μάθημα και στους κυρίους Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη.
Ο νέος γεωπολιτικός χάρτης της Μέσης Ανατολής θα υποχρεώσει όλους τους παίκτες, μεγάλους και μικρούς, να αναπροσαρμόσουν τη στάση τους. Κανείς δε θα μπορεί να αγνοήσει την αναβαθμισμένη Τουρκία.
– Η Ρωσία θα επιδιώξει, προσώρας, να διατηρήσει τη ναυτική βάση της (Ταρτούς) και την αντίστοιχη αεροπορική (Χμεϊμίμ-Λαττάκεια) στη δυτική παραθαλάσσια Συρία. Είναι οι μοναδικές στρατιωτικές βάσεις που διαθέτει σ’ όλη τη Μεσόγειο. Ποιά ανταλλάγματα όμως θα υποχρεωθεί να δώσει στην Τουρκία; Μέχρι στιγμής οι τζιχαντιστές έμειναν μακριά από τις περιοχές των βάσεων. Μεσοπρόθεσμα, όμως, η Άγκυρα θα επιδιώξει να απομακρύνει τους Ρώσους από το «μαλακό υπογάστριό της». Σ’ αυτό θα έχει την αμέριστη υποστήριξη της Δύσης.
– Το Ιράν θα επιχειρήσει να διασώσει τις δυνάμεις της Χεσμπολάχ και των άλλων συμμαχικών παραστρατιωτικών οργανώσεων καθώς και του στρατιωτικού εξοπλισμού που διαθέτει στο συριακό έδαφος. Σε περίπτωση μελλοντικών τουρκικών ενστάσεων θα υποχρεωθεί να αποσύρει άνδρες και υλικό στο Ιράκ. Πάντως ο «Άξονας της Αντίστασης» κατά του Ισραήλ έχει αποδιοργανωθεί.
– Οι ΗΠΑ και ευρύτερα οι Νατοϊκοί είναι απόλυτα ικανοποιημένοι που απαλλάχτηκαν από τον μισητό σύμμαχο της Μόσχας, Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ανησυχούν, όμως, ιδιαίτερα για τις προθέσεις του νέου καθεστώτος, ιδιαίτερα απέναντι στο Ισραήλ και τους Κούρδους που ελέγχουν την ανατολική Συρία.
– Το Ισραήλ βλέπει με ικανοποίηση τη διάλυση του σιιτικού «Άξονα της Αντίστασης». Ελπίζει ότι θα διακοπεί ο εφοδιασμός της Χεσμπολάχ από το Ιράν, αλλά, ανησυχεί από το γεγονός ότι οι ελεγχόμενοι από την Τουρκία τζιχαντιστές έφτασαν στο βόρεια σύνορά του, στα υψώματα του Γκολάν. Στην Ιερουσαλήμ καλούνται να εκτιμήσουν πόσο γρήγορα η απειλή από τη σιιτική Χεσμπολάχ του Λιβάνου θα αντικατασταθεί από τη σουνιτική τζιχαντιστική απειλή από τη Συρία; Για το Ισραήλ το νέο καθεστώς δε θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να ισχυροποιηθεί. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να βρεθεί σε σύγκρουση με άλλες δυνάμεις εντός της Συρίας όπως είναι οι Κούρδοι.
– Οι Κούρδοι της Συρίας (SDF-YPG), που ελέγχουν, με τη βοήθεια περιορισμένων αμερικανικών δυνάμεων, τη βορειοανατολική Συρία, αντιλαμβάνονται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος Τουρκίας – τζιχαντιστών. Ήδη οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν. Το ερώτημα είναι αν θα τους υπερασπιστούν μακροπρόθεσμα οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί. Ένα μεγάλο παζάρι θα αρχίσει σύντομα μεταξύ των δυνάμεων αυτών για την τύχη του κουρδικού λαού.
– Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος) οφείλουν να αναθεωρήσουν τη θέση τους απέναντι στην αναβαθμισμένη τουρκική ισχύ. Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Συρία θα αποτελούν ένα νέο συμμαχικό άξονα.
– Οι διάφορες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες (Χριστιανοί, Αλαουίτες, Δρούζοι κ.α.) στη Συρία θα υποστούν συστηματική εξόντωση μόλις το νέο καθεστώς σταθεροποιηθεί και αναγνωριστεί διεθνώς. Το καθεστώς Άσαντ μπορεί να ήταν αυταρχικό, αλλά ήταν κοσμικό, οι τζιχαντιστές όμως θα είναι αμείλικτοι με το Ισλάμ.
Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει άμεσα να αναθεωρήσουν τις ακολουθούμενες μέχρι σήμερα πολιτικές τους απέναντι στην αναβαθμισμένη, γεωπολιτικά, Τουρκία. Ο κατευνασμός, ο δήθεν καλοπροαίρετος διάλογος, και οι επικλήσεις να δείξει η Άγκυρα καλή θέληση είναι όχι μόνο ατελέσφορα, αλλά και επικίνδυνα. Χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση της πολιτικής, διπλωματικής και ιδιαίτερα της στρατιωτικής ισχύος του Ελληνισμού καθώς και συμμαχίες με τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν την ισχυροποίηση του τουρκικού άξονα άμεση απειλή και για τη δική τους ύπαρξη.
Στην εικόνα: – Χάρτης της Συρίας. Με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους.
Με βαθύ πράσινο οι περιοχές που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό. Με κόκκινο
οι περιοχές που βρίσκονται οι ρωσικές βάσεις. Με ανοιχτό πράσινο οι περιοχές υπό
τον έλεγχο των τζιχαντιστών.