IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελτίο Ειδήσεων
Επισκόπηση Τύπου
Επισκόπηση Τοπ. Τύπου
Επιλεγμένα Θέματα
Agenda
Ηχητικό Αρχείο
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MEDIA
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
EVENTS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
FUN
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ








ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
IONION FM 18.12.18

Ψηφίζεται σήμερα ο προϋπολογισμός στην Βουλή, με την κυβέρνηση να ποντάρει σε θετικά μέτρα, την ώρα που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για σχέδιο προεκλογικού χαρακτήρα μέσα στο στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. 
Συγκέντρωση στις 18.30 στην πλατεία Κοραή και πορεία προς τη Βουλή έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρόμενη για τον προϋπολογισμό του 2019 που ψηφίζεται απόψε στο κοινοβούλιο. 

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εδώ και καιρό αξιοποιεί  το σχέδιο του προϋπολογισμού ως μοχλό εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι μπαίνουμε στον δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια». Ωστόσο, όπως σημειώνει, «έρχεται η πραγματικότητα να διαψεύσει την κυβερνητική προπαγάνδα» καθώς «το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ, οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία διατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα 3.824 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για την Παιδεία, εμφανίζονται ακόμα περισσότερο μειωμένες, τόσο ως ποσοστό στο ΑΕΠ  όσο και σε απόλυτους αριθμούς». 

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες οι αγρότες που συντάσσονται με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στη Λάρισα, καθώς πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους στα Φάρσαλα, αλλά και στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και αντιδήμαρχος Κιλελέρ, Γιάννης Κουκούτσης, ανέφερε ότι οι αγρότες δεν πήραν απαντήσεις στα αιτήματά τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι η κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων από τον Ιανουάριο του νέου έτους. 

Σε 107 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 15 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα σε Βορειοανατολικό Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης σε 24 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Νωρίτερα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες, το Μακρονήσι και τη νήσο Ανθρωποφάγοι, νότια των Φούρνων Ικαρίας. Δέκα εξ’ αυτών ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. 

Δεκτό κατ΄ αρχήν, κατά άρθρο και στο σύνολο έγινε από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που περιλαμβάνει διατάξεις για ενεργειακά, χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα. Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για το νέο σχήμα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, που θα φέρει μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών και την ομαλή λειτουργία των διαγωνισμών για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Στις αρχές του 2019 θα εκδοθούν οι περισσότερες προκηρύξεις για τις 1.500 προσλήψεις στους ΟΤΑ, που περιλαμβάνονται στον κοινό σχεδιασμό των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την επόμενη τριετία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. 

 «Φάντασμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου την τρίτη Λυκείου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για να της δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, έκανε λόγο για μία τρίτη λυκείου με λιγότερα μαθήματα και πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το απολυτήριο, το οποίο όπως είπε θα είναι αναβαθμισμένο. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στον διορισμό 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ πρόσθεσε ότι διορίζονται 600 εκπαιδευτικοί που έχουν δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρούνται από το 2008. 

Μέχρι το τέλος του χρόνου ψηφίζεται από τη Βουλή η τροπολογία για την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. 

Τη συμφωνία να χορηγηθεί έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νησιά και οι οποίοι πρόκειται να μεταβούν στους τόπους καταγωγής τους για να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας. 

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμπεται για τελική κρίση το θέμα με τις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, για τις οποίες, η 7μελή σύνθεση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές. 

Το παγκόσμιο χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα έκλεισε ελαφρώς το 2018. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα, που θέλει τις γυναίκες να έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την υγεία, την οικονομική και πολιτική ζωή. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων χρειάζεται να περάσουν 108 χρόνια. Και για να σβήσει η διαφορά σε εργασία και αμοιβές περισσότερο... από δύο αιώνες. Απογοητευτική η εικόνα στην Ελλάδα, όπου η ψαλίδα άνοιξε τα  χρόνια της κρίσης. 

Στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ και στην εφημερίδα «Καθημερινή», αν και δεν αποκλείονται άλλα ενδεχόμενα όπως η επίθεση να εκτελέστηκε από άτομα που συνδέονται με την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ή τον «Επαναστατικό Αγώνα». 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Αύξηση των συνολικών νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο κατά 996 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 972 εκατ. οφείλεται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ. 

Η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες φαίνεται να οδηγείται στο τέλος της πολύ πιο σύντομα από ό,τι οι περισσότεροι περίμεναν. Και σε αυτό έχουν συμβάλλει και οι εξελίξεις στη Γαλλία, όπου οι μαζικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και τα μέτρα, που αναγκάστηκε να ανακοινώσει ο πρόεδρος Μακρόν θα «φουσκώσουν» το έλλειμμα πέρα από τα αποδεκτά όρια. 

Στη «διάρρηξη» τραπεζικών θυρίδων προχωρά από τις αρχές του νέου έτους ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για την απλοποίηση της διαδικασίας ανοίγματος θυρίδων από τις εφορίες. Στόχος της κίνησης αυτής του υπουργείου είναι όπως εντοπιστούν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή που μπορεί να κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούν στην εφορία και ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ούτε πληρώνουν ούτε προχωρούν σε κάποια ρύθμιση. 

ΔΙΕΘΝΗ 

Κατά πέντε μονάδες μέσα σε έναν μήνα, υποχώρησε η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν (27%), διολισθαίνοντας στο χαμηλότερό της επίπεδο αφότου άρχισε η θητεία του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα. 

Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις βρίσκεται η Τερέζα Μέι, καθώς ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας έκλεισε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA TV, τονίζοντας πως δεν θα προχωρήσει αν δεν λυθούν άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργικότητα του κράτους. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως διακύβευμα για τον ίδιο στο Κυπριακό «αποτελεί το να υπάρξει ένα βιώσιμο λειτουργικό κράτος και όχι ένα μόρφωμα που θα ενέχει κινδύνους κατάρρευσης την επόμενη μέρα». 

Στη σύλληψη ενός 20χρονου από τη Σομαλία, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε να ανατινάξει εκκλησίες, ανάμεσα στις οποίες και της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, προχώρησαν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για τον Όμαρ Μοσίν Ιμπραχίμ, ο οποίος συνελήφθη στο Μπάρι. Χθες, οι δικαστικές αρχές του απήγγειλαν την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατικών ενεργειών. 

Διευκρινίσεις για το ζήτημα της έκδοσης του Φετχουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία έδωσε ο Λευκός Οίκος, απαντώντας στις αναφορές της Άγκυρας για το περιεχόμενο της συνομιλίας των Ντόναλντ Τραμπ - Ερντογάν στο πλαίσιο των G20, στο Μπουένος Άιρες. «Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη G20, ο πρόεδρος Τραμπ δεν δεσμεύτηκε να εκδώσει τον Γκιουλέν» διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. 

Nα αποποινικοποιήσει τη χρήση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς εξετάζει η πολιτεία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Άντριου Κουόμο. Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες νομοθετικές προτεραιότητές του το επόμενο έτος. 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ 

Ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα από την πρωτεύουσα της Βοιωτίας απέναντι στον Λεβαδειακό, του οποίου επιβλήθηκε με 2-1 στην αναμέτρηση με την οποία έκλεισε η αυλαία της 14ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα. Με τους τρεις βαθμούς ο 
Κυπελλούχος Ελλάδας και πρωταθλητής χειμώνα έφτασε στους 38 και διατηρεί τη διαφορά των +8 από τον δεύτερο Ολυμπιακό. 

Την Ντιναμό Κιέβου θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στη φάση των «32» του Europa League. Η πειραϊκή ομάδα θα υποδεχθεί στον πρώτο αγώνα τους Ουκρανούς στο «Γ. Καραϊσκάκης», στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα.  

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται σήμερα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θράκης. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στα βορειοδυτικά. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, τοπικά 8 μποφόρ, θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Δυτική Ελλάδα 

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα θαλάσσια - παράκτια.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Βαθμιαία βελτίωση από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια. 

Άνεμοι: αρχικά νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: από 06 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ 

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα κεντρικά και βόρεια και σποραδικές καταιγίδες στη νότια νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. 

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. 

Θερμοκρασία: σε πτώση. Κατά τόπους παγετός στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.