IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 




ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





Επιστημονική ημερίδα 2008-2018, για τα 10 χρόνια από το σεισμό της Μόβρης
11.06.18


Το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει επιστημονική ημερίδα, την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών,  για τα 10 χρόνια από το σεισμό της Μόβρης. Για το θέμα αυτό μίλησε στο IONION FM ο Καθηγητής στο τμήμα γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Κουκουβέλας, ο οποίος και μας εξήγησε γιατί οι επιστήμονες προτιμούν να τον ονομάζουν σεισμό της Μόβρης και όχι σεισμό της Ανδραβίδας ή της ΒΔ Πελοποννήσου. Είπε ότι τα ρήγματα αυτά είναι παλιά, είναι τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ετών και έχουν τον κατάλληλο προσανατολισμό να ξανακάνουν σεισμούς σήμερα. Αυτό το ρήγμα επειδή δεν βγαίνει στην επιφάνεια θεωρείται εντός εισαγωγικών άγνωστο. Είχε κάνει και παλιότερα σεισμό το 1750 – 1760 ο οποίος σε συνδυασμό με τον σημερινό δίνει πλέον πολλά στοιχεί στην επιστήμη που εν τω μεταξύ έχει κάνει άλματα.

Το μέγεθος του σεισμού του όρους Μόβρη (MW=6.4) ήταν σημαντικό και η εκδήλωσή του συνοδεύθηκε από ισχυρή εδαφική κίνηση, αστοχίες τύπου ρευστοποίησης-πλευρικής εξάπλωσης, κατολισθήσεις εδαφικών πρανών και καταπτώσεις βραχωδών τεμαχών. Ο σεισμός του 2008 έπληξε και την πόλη της Πάτρας αλλά και μεγάλο αριθμό χωριών στα νοτιοδυτικά της όρια. Αρκετές οικοδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, προσπαθεί να θυμίσει στην τοπική κοινωνία τους σεισμούς και την εγρήγορση που απαιτούν αλλά και να συγκεντρώσει και πάλι την επιστημονική κοινότητα στην γεωλογική μελέτη της ΒΔ Πελοποννήσου, είπε ο κ. Κουκουβέλας και πρόσθεσε ότι 100 κορυφαίοι επιστήμονες κυρίως από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα παρουσιάσουν 30 εργασίες.

Ακούστε όλη την συνέντευξη από το ηχητικό


Ακούστε το σχετικο απόσπασμα


Ακούστηκε 716 φορές μέχρι τώρα