IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελτίο Ειδήσεων
Επισκόπηση Τύπου
Επισκόπηση Τοπ. Τύπου
Επιλεγμένα Θέματα
Agenda
Ηχητικό Αρχείο
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MEDIA
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
EVENTS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
FUN
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
IONION FM 07.06.18

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν κατά συμφωνίας που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία - «Δεν χαρίζεται με μελάνι ότι έχει κερδηθεί με αίμα» δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας - Στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου το επόμενο ραντεβού.

Από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη και από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη οι πλατείες γέμισαν από πολίτες που ζητούν από την κυβέρνηση να μην παραχωρήσει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια. Φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας το Μακεδονία ξακουστή, ξεκαθάρισαν τη θέση τους και την αντίθεσή τους με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με συμβολικό επίκεντρο την Πέλλα, την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διοργανώθηκαν ειρηνικά συλλαλητήρια σε 23 πρωτεύουσες νομών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν δύο συγκεντρώσεις στην ίδια πόλη. Πέλλα, Βέροια, Λάρισα, Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Σέρρες, Λαγκαδάς φιλοξένησαν τις πιο μαζικές εκδηλώσεις, καθώς οι πολίτες τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Σήμερα ή αύριο κληρώνει, καθώς όπως όλα δείχνουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ ή θα ανάψει το πράσινο φως, που θεωρείται και το πιθανότερο, ή θα βάλει ταφόπλακα στην συμφωνία. Πρώτα θα επικοινωνήσει με τον Μάθιου Νίμιτς και έπειτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε περίπτωση που συμφωνήσει το όνομα θα είναι «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με erga omnes, αλλά και τη δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της ΠΓΔΜ, να αλλάξει το συνταγματικό όνομα και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες αλλαγές, από τις ταμπέλες σε δημόσιους χώρους, μέχρι τα διαβατήρια.

Εκτενέστατο άρθρο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Πρώτα τα καλά νέα: Η δυσάρεστη διαμάχη για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας βρίσκεται πιο κοντά σε λύση παρά ποτέ. Τα κακά νέα: αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι βρίσκεται όντως κοντά σε λύση».

Μήνυμα στη Ν.Δ. σχετικά με τις αντιδράσεις για την γλώσσα της ΠΓΔΜ, έστειλε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αναρτήσή του στο Twitter. «Δεν τους φταίει η "αβλεψία" τους αλλά η αποκάλυψή της» τονίζει και επισημαίνει ότι «αντί να κάνουν αυτοκριτική βρίζουν». Επιπλέον επαναλαμβάνει αυτό που είπε στην προχθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ: «Αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως "Μακεδονική". Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα».

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» τονίζει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ως απάντηση στις επικρίσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πολιτικά τα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ε.Ε. όπως το Natura 2000.

Σύμφωνα με τον κ. Γεννηματά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα. «Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

Σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν οκτώ τουρκικά αεροσκάφη χθες, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν σε συνολικά τρεις σχηματισμούς, προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο εξ’ αυτών ήταν οπλισμένα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα παραπάνω αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταβάλουν ύστατη προσπάθεια για να προετοιμάσουν την «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αλλιώς το θρίλερ θα παραταθεί και οι αποφάσεις θα μετατεθούν στο επόμενο -και τελευταίο πριν την λήξη του 3ου Μνημονίου- Eurogroup της 12 Ιουλίου. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και, με δεδομένο από χθες πλέον ότι έκδοση ελληνικού ομολόγου πριν το φθινόπωρο δεν θα υπάρξει, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα που θα βρεθεί εκτός Μνημονίου, αλλά και εκτός αγορών ταυτόχρονα.

Καμία απάντηση, δηλώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ότι δεν έλαβε από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, επί των ερωτημάτων που έθεσε, στη σημερινή συνάντηση που είχαν για το νομοσχέδιο « Κλεισθένης 1». Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ τα ερωτήματα αφορούσαν τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, αλλά και την προώθηση της
αποκέντρωσης. Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει το υπουργείο ότι αρνείται τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου και ότι ο υπουργός δεν παρουσίασε «τις αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης», στις οποίες προχώρησε μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε».

Τη χρηματοδότηση, ύψους 17 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία, ανακοίνωσαν από κοινού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Το έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη). Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνων ανά έτος και θα είναι εξοπλισμένο με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Το συνολικό κόστος θα διαμορφωθεί στα 33 εκατ. ευρώ, με τη μονάδα να κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία το δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας για 25 έτη.

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών - Ελληνικής Γλώσσας. Τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο Παρασκευή οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, που θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Σε τροποποιήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των τρίωρων στάσεων εργασίας που κήρυξε για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αλλά και της 24ωρης απεργίας της ΠΟΣ την Παρασκευή. Οι κινητοποιήσεις της ΠΟΣ επηρεάζουν τα δρομολόγια του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης, του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας καθώς και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο – Πάτρα και αντιστρόφως.

Επεισόδια μεταξύ Αραβόφωνων και Αφρικανών αιτούντων άσυλο, έγιναν χθες το απόγευμα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Τα επεισόδια προκλήθηκαν με αφορμή προσωπικές διαφορές και σύντομα πήραν διαστάσεις οπότε και επενέβη η αστυνομία. Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν τέσσερις τραυματίες, ένας με κάταγμα στο πόδι και τρεις που είχαν δεχθεί πέτρες στο κεφάλι.

Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα 47 αλλοδαπών προέβησαν, χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή όρμου Καρλοβασίου Σάμου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με 47 επιβαίνοντες. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Καρλοβασίου. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Σάμου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» για ορισμένους μήνες τα σχέδια της Ελλάδας για την έκδοση νέου ομολόγου, με την κυβέρνηση να αποδίδει αυτή την αναβολή στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, μετά την πρόσφατη πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Τη σύσταση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος από το 2021 και ενός υπερταμείου που θα διαδεχθεί το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων και το οποίο μέσω μόχλευσης στις αγορές και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει συνολικές επενδύσεις 650 δισ. μέχρι το 2027, πρότεινε η Κομισιόν.

Νοθευμένα ποτά, παραποιημένα φάρμακα και καλλυντικά και μαϊμού κινητά και ρούχα «κλέβουν» το 12,3% του συνολικού τζίρου στους συγκεκριμένους κλάδους, στερώντας την αγορά από τουλάχιστον 15.356 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση έναντι των άλλων χωρών-μελών, με απώλειες περίπου 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 125 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως.

ΔΙΕΘΝΗ

Μία ημέρα μετά από την παραίτησή του από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική.

Μήνυμα προς τη Ρώμη με αναφορά και στην Ελλάδα έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Με την Ελλάδα διαπραγματευθήκαμε πολύ σκληρά και στο τέλος καταλήξαμε σε καλή συμφωνία. Για το σκοπό αυτό θα συναντήσω επίσης τη νέα ιταλική κυβέρνηση έτσι ώστε να μιλάμε ο ένας στον άλλο και θα πούμε ότι η Ε.Ε. βασίζεται στο σεβασμό των κανόνων απ’ όλους. Σε αυτό το πνεύμα, θα αναφέρω αργότερα τι έχει επιτευχθεί» δήλωσε η κ. Μέρκελ σε ερώτηση σχετικά με την Ιταλία που απηύθυνε Γερμανός βουλευτής.

Νέα μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Ιορδανία με αίτημα την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει κατακραυγή. Για έβδομη συνεχόμενη νύχτα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αμάν για να διαδηλώσουν εν μέσω του ραμαζανιού, όπως ανέφερε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Aνταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη».

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 90 άλλοι τραυματίστηκαν στην έκρηξη που συγκλόνισε τη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στην ιρακινή αστυνομία. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον τόπο της έκρηξης εικονίζουν ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο, ένα κτήριο που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, και συγγενείς των θυμάτων που κλαίνε και θρηνούν.

Τουλάχιστον 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το εθνικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο (INACIF) της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενήμερη σχετικά με τις πληροφορίες ότι το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει τις δυνατότητές του ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου και δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να «αναπτύξει πυρηνικά όπλα», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στήριξη στην ομάδα αλλά με συμπεριφορά κόσμια κι εντός των φίλαθλων πλαισίων ζήτησε από τον κόσμο της η ΚΑΕ Ολυμπιακός, ενόψει του σημερινού δεύτερου αγώνα της σειράς των τελικών με τον Παναθηναϊκό, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (7/6, 19:00).

Μετά την έντονη διαμαρτυρία της Παλαιστίνης, η Αργεντινή ακύρωσε τον ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα εναντίον του Ισραήλ, που ήταν προγραμματισμένος για το ερχόμενο Σάββατο. Ο αγώνας αυτός είχε προκαλέσει επικρίσεις με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, να καλεί τους Παλαιστίνιους να κάψουν φωτογραφίες του Μέσι και τις φανέλες του, αν έπαιζε στο παιχνίδι.

Το αστρονομικό ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως αξιώνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης για να παραμείνει στη «βασίλισσα», μετέδωσε ο ραδιοφωνικός στην Ισπανία. Επί της ουσίας, ο Πορτογαλος άσος ζητά αύξηση 33 εκατομμυρίων ευρώ, συγκριτικά με τα 42 που λαμβάνει αυτή τη στιγμή στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ακόμη, απαιτεί αύξηση της διάρκειας του συμβολαίου του για να παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο του 2024, ημερομηνία κατά την οποία ο θα είναι 39 ετών! Η εξήγηση που δόθηκε είναι πως η αύξηση θα επιτρέψει στον Ρονάλντο να ξεφύγει από την οφειλή προς τις ισπανικές φορολογικές αρχές, οι οποίες δεν δέχτηκαν τη δεύτερη συμφωνία που προτάθηκε απ΄ αυτόν. O Ρονάλντο κατηγορείται επίσημα για φερόμενη φορολογική απάτη, με τις αρχές του κράτους να απαιτούν πληρωμή περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοανατολικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί στα πελάγη μέχρι 4 μποφόρ.

Δυτική Ελλάδα

Καιρός γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και βαθμιαία ανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ

Καιρός: γενικά αίθριος. Στα δυτικά και βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά κυρίως ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Άνεμοι: στο ανατολικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε άνοδο. Στα ηπειρωτικά η μεγίστη θα φτάσει κατά τόπους τους 36 και πιθανώς τους 37 βαθμούς κελσίου.


Ακούστηκε 6 φορές μέχρι τώρα