IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





Η Ηλεία τίμησε τον αγώνα του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του
11.05.18


Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υπό συνεχή βροχή δεκάδες Ηλείοι συμμετείχαν και φέτος στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Χαραλάμπη Βιλαέτη και τους ηρωικούς συμπολεμιστές του που έπεσαν τον Μάιο του 1821 για την Ελευθερία του Γένους. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που με συνοδεία ιερέων τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Μάχης.

Μετά κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Πύργου ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Γεωργόπουλος, εκ μέρους της ΣΕΤΤΗΛ ο Λοχαγός κ. Αναστάσιος Τσιρονίκος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ο Αντιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, εκ μέρους της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ηλείας η Αστυνόμος Α΄ κ. Ιωάννα Δημοπούλου, εκ μέρους της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας ο  Αντιπλοίαρχος εα. ΠΝ κ. Ζώης Υφαντής, εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου ο Αντιπρόεδρός του κ. Σάκης Αντωνόπουλος και εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου «Απόλλων» και του Συνδέσμου Πολεμιστών Ηλείας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος.

Για το χρονικό της μάχης και την σημασία της θυσίας του Βιλαέτη μίλησε ο φιλόλογος και Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Το θάρρος του Βιλαέτη ήταν τέτοιο που μόνο αυτός αποτελούσε το φόβητρο των τρομερών Τουρκαλβανών του Λάλα, οι οποίοι πανηγύρισαν τον θάνατο του Πυργίου Οπλαρχηγού και Φιλικού Βιλαέτη και την μεγάλη τους νίκη στο Λαντζόι. Ο ομιλητής ανέγνωσε αποσπάσματα από ιστορικούς συγγραφείς και συγχρόνους του Βιλαέτη, που εξηγούσαν τον αρνητικό αντίκτυπο της απώλειάς του για την Ελληνική Επανάσταση, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε στους 2 πρώτους μήνες ως τον Μάιο του 1821.

Ο κ.  Γεώργιος Κουρκούτας μίλησε στο ΙΟΝΙΟΝ FM για την εκδήλωση, για την αξία, την σημασία και τα διδάγματα που απορρέουν από την θυσία του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του. Τιμήσαμε έναν ήρωα που είναι στην αφάνεια είπε. Την ίδια εποχή θυσιάζεται ο Αθανάσιος Διάκος  με μια ανάλογη ηρωική αντίσταση στην Αλαμάνα. Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα πρότυπο και γνωστός, ενώ ο Χαράλαμπος Βιλαέτης στην αφάνεια, είπε ο κ. Κουρκούτας και παρατήρησε ότι σε μια έκδοση του 2002 της βουλής των Ελλήνων που είχε το χρονολόγιο των κυριότερων γεγονότων της επανάστασης. Έχει όλη την Ελλάδα, η Ηλεία δυστυχώς απουσιάζει, μια μικρή αναφορά γίνεται μόνο στον Οκτώβριο του 1825 που καταστράφηκε η Γαστούνη από τον Ιμπραήμ. Υπάρχει δηλαδή μια περιθωριοποίηση εντός εισαγωγικών της Ηλείας ως ιστορικής παρουσίας στα χρόνια της Επανάστασης του 21.



επιστροφή