IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
   
 
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελτίο Ειδήσεων
Επισκόπηση Τύπου
Επισκόπηση Τοπ. Τύπου
Επιλεγμένα Θέματα
Agenda
Ηχητικό Αρχείο
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MEDIA
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
EVENTS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
FUN
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Έλεγχος του ΙΚΑ και πρόστιμο αδήλωτης εργασίας
22.01.18

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΙΚΑ στις μικροεπιχειρήσεις έχουν ενταθεί. Η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας με επιβολή προστίμου εις βάρος του εργοδότη, έχει μετατραπεί σε εισπρακτικό μέτρο από τα όργανα του ΙΚΑ. Οι έλεγχοι είναι αιφνιδιαστικοί, κρατούν λίγη ώρα και δεν δίνουν την δυνατότητα ούτε στον εργαζόμενο αλλά ούτε και στον εργοδότη να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει την παρουσία ατόμων μέσα στην επιχείρηση του που όμως δεν εργάζονται. Έτσι, επιβάλλουν πρόστιμα που δεν είναι δυνατόν εκ των πραγμάτων να καταβληθούν, αλλά και που σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε κλείσιμο.

Οι ελεγκτές του ΙΚΑ κατά τον επιτόπιο έλεγχο που κάνουν στις επιχειρήσεις, θεωρούν ως εργαζόμενο οποιοδήποτε άτομο βρουν μέσα στο χώρο εργασίας και τον καταχωρούν στο δελτίο ελέγχου. Σύμφωνα με το νόμο για οποιονδήποτε παρέχει εργασία και δεν είναι ασφαλισμένος και δηλωμένος στον πίνακα προσωπικού, επιβάλλεται πρόστιμο.

Οι δικαιολογίες π.χ. «τον είχα δοκιμαστικά»  ή «μόλις σήμερα ξεκίνησε και δεν πρόλαβα ακόμα να του κάνω την πρόσληψη», καλύτερα να μην λέγονται, καθώς το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της εργασιακής σχέσης.

Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες εφόσον οι έλεγχοι γίνονται παντού και χωρίς εξαιρέσεις είναι ότι ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία και για την μη αναγραφή του ονόματος στον πίνακα προσωπικού είναι 10.549,44 ευρώ για υπάλληλο άνω των 25 ετών, 9.197,10 ευρώ για υπάλληλο κάτω των 25 ετών και αντίστοιχα για εργατοτεχνίτη άνω των 25 ετών είναι 10.550,54 ευρώ και 9.200,49 ευρώ για εργατοτεχνίτη κάτω των 25 ετών. Το πρόστιμο αυτό είναι σταθερό και δεν έχει αυξομειώσεις. Σύμφωνα όμως, με πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου το πρόστιμο προβλέπεται να μειωθεί έως και 50%, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα προχωρήσει σε πρόσληψη του αδήλωτου εργαζομένου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Πώς πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί η επιβολή προστίμου:

  1. Αν το ΙΚΑ πράγματι βρει κάποιον μέσα στο χώρο εργασίας μας και τον καταχωρήσει στο δελτίο ελέγχου και το άτομο αυτό στην πραγματικότητα δεν εργάζεται, αλλά είναι κάποιος συγγενής ή φίλος που έτυχε να βρίσκεται μέσα στο χώρο της επιχείρησης χωρίς να παρέχει εργασία, δεν θα πρέπει να υπογράψει το δελτίο ελέγχου.

Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί συνάδελφοι λογιστές έχουμε δει δελτία ελέγχου με καταχωρημένες πληροφορίες σχετικά με τις αποδοχές ή με την ημερομηνία πρόσληψης οι οποίες δεν είναι αληθείς και έχουν συμπληρωθεί από τα όργανα του ΙΚΑ μόνο για να συμπληρωθούν τα στοιχεία του δελτίου που απαιτεί ο νόμος.

Σε αυτή την περίπτωση το συγκεκριμένο άτομο θα πρέπει να αρνηθεί να υπογράψει δίπλα στο όνομά του στο δελτίο ελέγχου. Στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να υπογράψει με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος και αν μπορεί και του δοθεί η ευκαιρία να γράψει ότι αρνείται αυτά που του καταχωρίζουν.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο εργοδότης. Δηλαδή δεν θα πρέπει μόνο να υπογράψει αλλά να γράψει, αν μπορεί, ότι το άτομο που δηλώθηκε στο δελτίο ελέγχου δεν είναι εργαζόμενος, αλλιώς να υπογράψει με επιφύλαξη.

 

  1. Αν κάποιος δεν είναι εργαζόμενος ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΜΕ στην μεταγενέστερη πρόσληψή του, γιατί με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζουμε την ύπαρξη εργασιακής σχέσης με το άτομο αυτό και αφαιρούμε από τον εαυτό μας ένα πολύ βασικό και νομικό δικαίωμα ότι δηλαδή δεν υπάρχει σχέση εργασίας οπότε δεν μπορεί να επιβληθεί το πρόστιμο.

Ο νόμος είναι σαφής στην περίπτωση αυτή. Η πρόσληψη πρέπει να έχει προηγηθεί της έναρξης εργασίας. Η μεταγενέστερη πρόσληψη δεν δικαιολογεί την εργασία χωρίς πρόσληψη και ασφάλιση. Αντιθέτως ενδυναμώνει το λόγο ύπαρξης του προστίμου.

  1. Λίγες μέρες μετά τον έλεγχο, κοινοποιείται στον εργοδότη η πράξη επιβολής προστίμου την οποία μπορεί να προσβάλλει μόνο με προσφυγή, εντός 60 ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν. Ταυτόχρονα, μπορεί να ασκήσει και αίτηση αναστολής, ώστε μέχρι να δικασθεί και να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής του, να μη βεβαιωθεί το πρόστιμο στην εφορία.

  2. Για να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες θετικής εξέλιξης τόσο για την προσφυγή όσο και για την αναστολή, πρέπει να γίνει ένορκη βεβαίωση του ατόμου για το οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο, για αυτό σημαντικό είναι να έχουμε τα στοιχεία επικοινωνίας του ώστε όταν τον χρειαστούμε να μπορούμε να τον βρούμε.

Η ένορκη βεβαίωση γίνεται είτε στο ειρηνοδικείο είτε σε συμβολαιογράφο. Ο μάρτυρας-μη εργαζόμενος απλά υπογράφει ένα έγγραφο που περιέχει την κατάθεσή του και δεν ερωτάται για τίποτα άλλο παρά μόνο αν βεβαιώνει ότι το περιεχόμενο του έγγραφου είναι αληθές.

Στην ένορκη βεβαίωση θα αναφέρεται λεπτομερώς η σχέση του με τον εργοδότη, πώς και για ποιο λόγο βρέθηκε στην επιχείρηση την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, ότι δεν ήταν εργαζόμενος και όποια άλλη πληροφορία σχετίζεται με την κάθε περίπτωση.

Φυσικά όλα τα ανωτέρω γίνονται και εφαρμόζονται για τις περιπτώσεις εκείνες που ο καταχωρημένος ως εργαζόμενος ΔΕΝ ΗΤΑΝ εργαζόμενος.

Οι αναστολές γίνονται συνήθως δεκτές, εφόσον αποδειχθεί ότι η επιχείρηση ή ο εργοδότης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσει το πρόστιμο, η καταβολή του οποίου θα του επιφέρει τεράστια οικονομική ζημία.

Αν εντός της προθεσμίας των 60 ημερών δεν ασκήσει την προσφυγή, χάνει κάθε ευκαιρία για να δικαιωθεί και θα πρέπει να καταβάλει άμεσα το πρόστιμο και μάλιστα εντός 10 ημερών ώστε τουλάχιστον να εκμεταλλευτεί την έκπτωση του 30% που του παρέχει ο νόμος με εφάπαξ καταβολή αλλά και να αποφύγει τον κίνδυνο πλειστηριασμού ακινήτου, κατάσχεση εμπορευμάτων και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

 

Χριστίνα Ψυχογυιού

Λογίστρια-Εργατολόγος 

M I A R I S  B R O S  T A X  F I R M


Πηγή

http://www.eea.gr/gr/el/articles/elegxos-toy-ika-kai-prostimo-adilotis-ergasiasεπιστροφή

 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Η ιστορία είναι γνωστή από το καλοκαίρι του 2007.

Άρχισε με αιτία τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας, τις ευθύνες, αλλά και το πλιάτσικο που ακολούθησε…

Το IONION FM, ως άλλος Κεμάλ (Ν. Γκάτσου-Μ. Χατζηδάκι), νόμισε τότε πως μπορεί ν΄αλλάξει τον τόπο…. Όμως, πικρές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων…

Την γνωρίζετε όλοι καλά πλέον αυτή την ιστορία, τόσο που δεν σας κάνει αίσθηση πια!.. Θα σκέφ


«Νεκροί» και Ζωντανοί αγώνες στα χρόνια των μνημονίων
Δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι μέσα στην ακριβή επικαιρότητα, αν αυτή εξελίσσεται όταν ο λαός κοιμάται. Και δεν μιλάω βέβαια για την βίαιη εξέλιξη ενός φυσικού φαινομένου, όπως είναι για παράδειγμα

Οι Περιφράξεις της Αξιοπρέπειάς μας

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ. Θα καταλάβετε…

Την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας με τα ξεπουλήματα και τα ΤΑΙΠΕΔ που σκαρφίστηκαν τα ξένα και ντόπια συμφέροντα, εμείς εδώ στο ακρωτήριο Χελωνάτα και στην πόλη του Βαρθολομιού τα γνωρίσαμε πριν από 20 περίπου


ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΕΣΑΛΩΣΕ ΚΑΙ «ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ» ΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΙ ΔΙΑΘΈΣΙΜΟ;

Όλα τα παρακάτω είναι ένα θρίλερ! Τα θρίλερ πάντα τα αποφεύγαμε. Τώρα όμως αναγκαστικά πρωταγωνιστούμε σ’ ένα τέτοιο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Δεν ευχόμαστε σε κανέναν να το ζήσει ούτε καν απ’ τον κινηματογράφο. Θα σας το περιγράψω όσο πιο συνοπτικά μπορώ και σας παρακαλώ να βρείτε τον χρόνο για να καταλάβετε όλη αυτή την ιστορία


«ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ» ΧΑΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ερώτηση που αφορά στους περιφερειακούς Ρ/Σ και τον τρόπο που αυτοί πολεμούνται και οδηγούνται στη φίμωση κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Ηλείας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Γιώργος Κοντογιαννης. Στην πολύ διεισδυτική ερώτηση ο κ. Κοντογιάννης αναφέρεται στην πολυνομία και στο χάος που εντέχνως έχει δημιουργηθεί ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στα ραδιόφωνα της Ελληνικής περιφέρειας


ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΙΟΝΙΟΝ FM

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πάτρα 16 Ιουνίου 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ. Πρωτ: 72372/222
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΙΟΝΙΟΝ FM ΗΛΕΙΑΣ


ΙΟΝΙΟΝ FM - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣE ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΑ ΠΝΙΓΜΟΥ! ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟΝ FM ΑΧΑΪΑΣ, ΤΩΡΑ ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟΝ FM ΗΛΕΙΑΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

80.000 ευρώ πρόστιμο γιατί εκπέμπουμε εκεί που εκπέμπαμε 22 χρόνια τώρα. Εκεί που με συγκεκριμένες συντεταγμένες μας αδειοδότησε το 1989, με την 10991/Z2/1214/30-11-89 άδεια ιδρύσεως ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ και λειτουργίας το κράτος. Η οποία όπως λένε οι νόμοι 2173/1993, 2328/1995 και ο τελευταίος 3592/2007 άρθρο 5 παρ. 7, εδάφιο β. είναι ακόμ