IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 
   
 
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελτίο Ειδήσεων
Επισκόπηση Τύπου
Επισκόπηση Τοπ. Τύπου
Επιλεγμένα Θέματα
Agenda
Ηχητικό Αρχείο
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MEDIA
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
EVENTS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
FUN
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΜΒΕΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΥΡΓΟΥ ΑΝΑΤΥΠΩΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΒΩΜΟΣ» ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΔΟΞΑ (ΠΥΡΓΟΣ 1947)
ΗΛΕΙΑ, 01.12.17

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου Ηλείας, στο πλαίσιο των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, εγκαινιάζει σειρά επανεκδόσεων παλιών βιβλίων και περιοδικών που εκδόθηκαν στην Ηλεία ή αφορούν στο ιστορικό και πολιτιστικό της παρελθόν. Και ως πρώτο δημοσίευμα άξιο διάσωσης και προβολής κρίθηκε το περιοδικό «Βωμός», το οποίο εκδόθηκε στον Πύργο το 1947 από τον λογοτέχνη Τάκη Δόξα.

Ο Πύργος παρουσίασε αξιοσημείωτη πνευματική κίνηση κυρίως στον Μεσοπόλεμο και τότε τέθηκαν οι βάσεις για την ανάδειξη -στην Κατοχή και μετέπειτα- μορφών που λάμπρυναν την πόλη τους και κατέκτησαν επάξια σημαντική θέση στα Νεοελληνικά Γράμματα (Τάκης Σινόπουλος, Παύλος Μάτεσις, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος και Γιώργης Παυλόπουλος).

Ο Τάκης Δόξας (ψευδώνυμο του Παναγιώτη Λαμπρινόπουλου) είχε κάνει έντονη την παρουσία του στα Γράμματα ήδη από την τέταρτη δεκαετία του περασμένου αιώνα με εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων, καθώς και με κείμενά του στον τοπικό αλλά και στον επαρχιακό Τύπο της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών. Επτανησιακής καταγωγής, γεννήθηκε στον Πύργο το 1913 και έζησε σ’ αυτόν όλη τη ζωή του (+1976).  Σπούδασε στη Σχολή Συνεταιριστών στην Αθήνα και υπηρέτησε στο πρωτοδικείο του Πύργου. Το 1954 διορίστηκε διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της ίδιας πόλης, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Το 1957 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Πελοποννησιακής Πεζογραφίας από την Ακαδημία Αθηνών. Έγραψε 25 βιβλία (ποίηση, διηγήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια και μελέτες). Αξιοσημείωτη προσφορά στον τόπο του ήταν η «Ηλειακή Γραμματολογία» (1963) και «Το Χρονικό του Πύργου» (1965).

Προπολεμικά εξέδιδε τη «Φωνή των Νέων», περιοδικό που πρόβαλε τις πνευματικές προσπάθειες των νέων συμπολιτών του. Στην Κατοχή (1943-1944) ηγήθηκε της εκδοτικής προσπάθειας του περιοδικού Οδυσσέας, μέσα από τις σελίδες του οποίου εκφράστηκαν και κάποιοι νέοι της πόλης που αργότερα διακρίθηκαν ως μεγάλοι ποιητές (π.χ. ο Τάκης Σινόπουλος).

Το 1947 ο Τάκης Δόξας έκανε ένα σημαντικό γι’ αυτόν και την πόλη του Πύργου εγχείρημα: την έκδοση μηνιαίου περιοδικού με τον τίτλο «Βωμός». Ο ίδιος αρκέστηκε στην ιδιότητα του διευθυντή και ανέθεσε τα καθήκοντα γραμματέα της σύνταξης στον συμπολίτη του Νίκο Παπαδημητρίου, του οποίου, ως φαίνεται, αναγνώριζε τις ικανότητες και την επίδοση στα Γράμματα.

Ο Νίκος Παπαδημητρίου (γένν. 1927) ήταν μόλις είκοσι ετών, όταν ανέλαβε τη γραμματεία της σύνταξης του Βωμού. Είχε ξεκινήσει ως δημοσιογράφος στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αυγή του Πύργου, της οποίας τη φιλολογική σελίδα επιμελούνταν ο Τάκης Δόξας. Στον «Βωμό» δημοσίευσε διάφορα λογοτεχνικά κείμενα, καθώς και την πρωτότυπη κι αποκαλυπτική μελέτη του για τον εκτελεσθέντα από τους Γερμανούς το 1943 ποιητή Φώτο Πασχαλινό (Θεόδωρο Ζώρα).

Το περιοδικό δεν μακροημέρευσε. Εκδόθηκαν μόνο 6 τεύχη, από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 1947, με σύνολο σελίδων 171. Παρά τις φιλοδοξίες τού εκδότη, η εποχή δεν ευνόησε το εγχείρημά του. Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνονταν και οι αντάρτες έκαναν επιχειρήσεις σε αστικά κέντρα του νομού, ακόμη και στις παρυφές της πόλης του Πύργου. Ήταν δύσκολη η οικονομική συγκυρία, ίσως εβάρυνε και το γεγονός ότι κάποιοι συνεργάτες ήσαν πολιτικώς ύποπτοι για το επίσημο κράτος. Πάντως, ο Δόξας κατάφερε να αξιοποιήσει το υπάρχον πνευματικό δυναμικό τού Πύργου, της Ηλείας (Τάκης Δημόπουλος, Ν. Θ. Καχτίτσης, Μένης Καλαντζόπουλος, Θεόδ. Βαρουξής, Διον. Κωνσταντινίδης, Ντίνος Ψυχογιός, Αύγ. Καπογιάννης) και, γενικότερα, της Πελοποννήσου. Σε κάθε τεύχος πλεονάζει η λογοτεχνία, με έργα πρωτότυπα και μεταφράσεις, αλλά δεν παραλείπονται οι ιστορικές και λαογραφικές μελέτες. Επιφανείς λογοτέχνες, όπως ο Άγγ. Σικελιανός, ο Στέφ. Δάφνης, ο Π. Χάρης και ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, συνεργάζονται με κείμενά τους.

Η Βιβλιοθήκη Πύργου με την ανατύπωση του περιοδικού θα το σώσει από τυχόν φθορές ή απώλειες και θα το καταστήσει προσιτό στους ερευνητές,  τους μελετητές και τους Ηλείους που καλλιεργούν τα Γράμματα και εκτιμούν τις μορφές που μόχθησαν για ν’ αναδείξουν την πνευματική φυσιογνωμία του τόπου τους.

Έχει, επίσης, κι έναν πρόσθετο λόγο για να προβεί σε αυτή την έκδοση. Ο Τάκης Δόξας υπήρξε διευθυντής της για πολλά χρόνια και μόχθησε για να την καταστήσει πραγματική πνευματική κυψέλη. Και, κυρίως, έκανε πολλούς νέους ανθρώπους ν’  αγαπήσουν τα Γράμματα.

Η Βιβλιοθήκη έχει προγραμματίσει να συνεχίσει το εκδοτικό της έργο με την ανατύπωση και άλλων βιβλίων και περιοδικών ηλειακού περιεχομένου, όπως ο «Βωμός», αν βέβαια και οι συμπολίτες μας αγκαλιάσουν την προσπάθειά της και την ενισχύσουν, προκειμένου να κοσμήσουν τη βιβλιοθήκη τους με σοβαρά έργα πατριδογνωσίας και μελέτης της Ηλείας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου τηλ. επικοινωνίας 26210 30510.
επιστροφή

 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Η ιστορία είναι γνωστή από το καλοκαίρι του 2007.

Άρχισε με αιτία τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας, τις ευθύνες, αλλά και το πλιάτσικο που ακολούθησε…

Το IONION FM, ως άλλος Κεμάλ (Ν. Γκάτσου-Μ. Χατζηδάκι), νόμισε τότε πως μπορεί ν΄αλλάξει τον τόπο…. Όμως, πικρές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων…

Την γνωρίζετε όλοι καλά πλέον αυτή την ιστορία, τόσο που δεν σας κάνει αίσθηση πια!.. Θα σκέφ


«Νεκροί» και Ζωντανοί αγώνες στα χρόνια των μνημονίων
Δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι μέσα στην ακριβή επικαιρότητα, αν αυτή εξελίσσεται όταν ο λαός κοιμάται. Και δεν μιλάω βέβαια για την βίαιη εξέλιξη ενός φυσικού φαινομένου, όπως είναι για παράδειγμα

Οι Περιφράξεις της Αξιοπρέπειάς μας

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ. Θα καταλάβετε…

Την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας με τα ξεπουλήματα και τα ΤΑΙΠΕΔ που σκαρφίστηκαν τα ξένα και ντόπια συμφέροντα, εμείς εδώ στο ακρωτήριο Χελωνάτα και στην πόλη του Βαρθολομιού τα γνωρίσαμε πριν από 20 περίπου


ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΕΣΑΛΩΣΕ ΚΑΙ «ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ» ΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΙ ΔΙΑΘΈΣΙΜΟ;

Όλα τα παρακάτω είναι ένα θρίλερ! Τα θρίλερ πάντα τα αποφεύγαμε. Τώρα όμως αναγκαστικά πρωταγωνιστούμε σ’ ένα τέτοιο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Δεν ευχόμαστε σε κανέναν να το ζήσει ούτε καν απ’ τον κινηματογράφο. Θα σας το περιγράψω όσο πιο συνοπτικά μπορώ και σας παρακαλώ να βρείτε τον χρόνο για να καταλάβετε όλη αυτή την ιστορία


«ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ» ΧΑΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ερώτηση που αφορά στους περιφερειακούς Ρ/Σ και τον τρόπο που αυτοί πολεμούνται και οδηγούνται στη φίμωση κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Ηλείας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Γιώργος Κοντογιαννης. Στην πολύ διεισδυτική ερώτηση ο κ. Κοντογιάννης αναφέρεται στην πολυνομία και στο χάος που εντέχνως έχει δημιουργηθεί ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στα ραδιόφωνα της Ελληνικής περιφέρειας


ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΙΟΝΙΟΝ FM

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πάτρα 16 Ιουνίου 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ. Πρωτ: 72372/222
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΘΕΜΑ: ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΙΟΝΙΟΝ FM ΗΛΕΙΑΣ


ΙΟΝΙΟΝ FM - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣE ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΑ ΠΝΙΓΜΟΥ! ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟΝ FM ΑΧΑΪΑΣ, ΤΩΡΑ ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟΝ FM ΗΛΕΙΑΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

80.000 ευρώ πρόστιμο γιατί εκπέμπουμε εκεί που εκπέμπαμε 22 χρόνια τώρα. Εκεί που με συγκεκριμένες συντεταγμένες μας αδειοδότησε το 1989, με την 10991/Z2/1214/30-11-89 άδεια ιδρύσεως ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ και λειτουργίας το κράτος. Η οποία όπως λένε οι νόμοι 2173/1993, 2328/1995 και ο τελευταίος 3592/2007 άρθρο 5 παρ. 7, εδάφιο β. είναι ακόμ